3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

İşçi Emekçi Mitingi’ne kitlesel bir basın açıklaması ile çağrı yapıldı

Şişli, Cevahir AVM önünde, 24 Ekim’de gerçekleşecek İşçi Emekçi Mitingi’nin deklarasyonu açıklandı. Emekten yana tüm güçlere mitingi birlikte gerçekleştirme çağrısı yapıldı.

İstanbul’da işçiler, emekçiler, direnişçiler, sendikalar, siyasi partiler, emek örgütleri bir araya gelerek “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için işçi emekçi mitingi” çağrısı yaptı. 24 Ekim’de Kartal Meydanı’nda yapılacak mitingin deklarasyon, 24 Eylül Cuma akşamı, Şişli Cevahir AVM önünde kitlesel bir katılımla açıklandı.

Mitingin amaç ve taleplerinin açıklandığı deklarasyonda,  katılımcı parti, örgüt, sendika, dernekler tarafından, henüz deklarasyona imza atmamış emekte yana partiler, dernekler ve sendikalara da çağrı yapılarak, ‘mitingi birlikte hazırlanalım  ve birlikte Kartal Meydanını doldurup taleplerimizi haykıralım’ denildi.

Miting bileşenleri adına yapılan ortak deklarasyonda şunlara yer verildi:

“Kod 29 ve KHK saldırıları işçi ve emekçilere bedeller ödetiyor”

“Milyonlarca işçi ve emekçi pandemi sürecinde giderek daha da yoksullaştı, işsiz kaldı ve güvencesiz çalışmaya itildi. AKP-MHP iktidarı pandemi döneminde sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda bir dizi saldırıyı devreye soktu. İşçi ve emekçiler geleceksizliğe itilirken sermaye sahipleri bu dönemde kârlarına kâr kattı.

“İşten atmak yasaklandı” dendi, pandemi sürecinde milyonlarca kişi ya ücretsiz izne çıkarıldı ya da Madde 25/2 ile (Kod 29) işten atıldı. Pandemi sürecinde Kod 29’la işten atılanların oranı %70 arttı. 15 Temmuz sonrasında nasıl ki yüz binlerce kamu emekçisi haksız ve hukuksuz bir şekilde KHK’larla işten atılıp fişlenip tüm hakları elinden alındıysa Kod 29 saldırısıyla da aynısı, pandemi sürecinde binlerce işçi ve emekçiye yapıldı. Kod 29’a karşı yükselen mücadeleyle “Kod 29’u kaldırdık” demek zorunda kaldılar. Ancak farklı kodlar vererek Madde 25/2’yle işten atmalar devam etti. İşten atma yasağının bitmesiyle pek çok iş yerinde toplu işten atmalar başladı. TÜİK işsizlik oranlarının düştüğünü iddia ederken gerçekte işsizlik oranı üç yılda 11 puan arttı.

Yeterli denetim yapılmadığı, önlem alınmadığı için başta inşaat sektöründe olmak üzere iş cinayetleri hız kesmeden devam etti. İşsizlik ve gelecek kaygısı sebebiyle intiharlar arttı. Gelecek kaygısı yaşayan kesimlerin başında gelen gençler; işsizlik, iş olduğunda da düşük ücretler dayatmasıyla boğuştu. Diğer yandan EYT’lilerin yaşadığı hak gaspları pandemi sürecinde devam etti.

“İşçilerin hakları gasp edildi, düşük ücretlerle yaşamaya mahkûm edildi”

İş yerlerinde çalışma koşulları her geçen gün kötüleşirken en basit korona önlemleri dahi alınmadı. Diğer yandan yükselen enflasyon karşısında ücretler eridi. Temel tüketim maddelerine, faturalara, ev kiralarına gelen zamlar karşısında düşük ücretler dayatıldı. Ücretsiz izin gibi uygulamalarla güvencesiz çalışma, genel çalışma biçimi haline getirildi. Belirli süreli iş sözleşmesi ve İŞKUR üzerinden işe alımlar arttı. “Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro müjdesi” diyerek sözde kadroya alınan işçilerin hakları gasp edildi, düşük ücretlerle yaşamaya mahkûm edildi.

“Kölece çalışma koşulları dayatıldı”

Bir yandan “mülteci” düşmanlığı kışkırtılırken diğer yandan “mülteci” işçiler asgari ücretin de altında ücretlerle, güvencesiz çalışmaya zorlandı. Türkiyeli işçilere kölece çalışma koşullarını kabul ettirmek için patronların elinde silaha dönüşen mülteci işçiler en ağır sömürü koşullarına maruz kaldı. Kapitalistler Türkiye’den yurtdışına götürdükleri işçilere de aynı koşulları dayattı. Ücretleri başta olmak üzere tüm haklarını gasp etti. Kısacası taşeron ve güvencesiz çalışma biçimleri arttı.
Ayrıca pandeminin en ağır faturası kadın işçi ve emekçilere kesildi. Pandemi sürecinde ev içi yükleri artan kadınlar işyerlerinde de en fazla hak gasbına uğrayan kesim oldu. İlk olarak kapının önüne yine kadın işçiler konuldu. Diğer yandan işyerlerinde kadın işçilere yönelik taciz, mobbing, şiddet gibi olaylar da pandemi sürecinde arttı. Kadınlar bu tarz uygulamalarla yıldırılmaya ve ağır çalışma koşullarını kabul etmeye zorlandı.
Pandemi sürecinde artan hak gaspları karşısında sendikalaşma eğilimi artış gösterdi. Ancak anayasal bir hak olan sendikalı olma hakkı pek çok iş yerinde engellendi. Buna rağmen işçiler “sendikalı olma hakkına” dört elle sarılmaya devam ediyor.

“Pek çok yerde işçiler direnişte”

Sermaye iktidarı pandemi sürecinde saldırılarını artırırken bu saldırılara direnenler de var. Kod 29’a, keyfi işten atmalara, hak gasplarına, sendikal faaliyetin engellenmesine, kölece çalışma koşullarına, kadın işçilere yönelik tacize-mobbinge karşı pek çok yerde işçiler direnişte. Sinbo, SML, Bakırköy, Bayrampaşa ve Şişli Belediyeleri, Tur Assist, Alba Plastik, Bel Karper, AdkoTurk, Xiaomi Salcomp, Kentpar, CarrefourSa, Baldur, Uzel, Rönesans Holding, Tanzim Market, A101, Kayı İnşaat işçileri ve daha birçok işçi direniş ve mücadele bayrağını yükseltiyor.

“Tüm kurumları, sendikaları ve işçi örgütlerini mitinge davet ediyoruz”

Emeğimiz için, ekmeğimiz için, özgürlüğümüz için, geleceğimiz için 24 Ekim Pazar günü saat 15.00’da Kartal Meydanı’ndayız. İşçilerin kürsüsünü kuracağımız mitingimize tüm işçi ve emekçileri, emekten yana olan tüm kurumları, sendikaları ve işçi örgütlerini davet ediyoruz.”

Bileşenler 24 Ekim Kartal mitinginin taleplerini ise şöyle açıkladı:

* Madde 25/2 (Kod 29) Kaldırılsın!

* Herkese İş ve Gelir Güvencesi Sağlansın!

* Taşeron Çalışmak Yasaklansın!

* İş Yerlerinde Taciz, Baskı, Mobbing Son Bulsun!

* KHK’lar İptal Edilsin!

* Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılsın!

Yeni katılımcıların da imza atması beklenirken, şimdilik imzacı kurumlar şöyle:

4.Vardiya İşçi Dayanışması, Alba Plastik Direnişçileri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Bakırköy Belediye Direnişçileri, Bayrampaşa Belediye Direnişçisi, Birleşik İşçi Kurultayı, Carrefour Direnişçisi, Devrimci Parti, DEV TEKSTİL, Devrimci Turizm-İş Sendikası Marmara Bölge Şubesi, Dostluk ve Kültür Derneği(DKDER), ESP,  Ekmek ve Onur, Emeğin Gücü Derneği, Emekçi Hareket Partisi, Emek ve Adalet Platformu, Genç İşçi Derneği, İnşaat-Sen, İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçi Kadın Meclisleri, İşçi Temsilcileri Konseyi, İşçinin Kendi Partisi, Kaldıraç, Kırmızı Gazete, İstanbul KHK’lılar Platformu,  Mayıs’ta Yaşam, Mağaza Market-Sen, Mücadele Birliği, Proleter Devrimci Duruş, Sinbo direnişçisi, SML Etiket Direnişçisi, Sosyalist Kadın Hareketi, SODAP, Tekstil İş-Sen, Tur Assist Direnişçisi, TOMİS, TEHİS.

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol