24.1 C
İstanbul
23 Mayıs Cuma, 2025
spot_img

İran’ın ABD üslerini vurmak için kullandığı balistik füze nedir?

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’yi Irak’ta öldürmesinin ardından İran, 8 Ocak’ta ABD’nin Irak’taki iki üssünü balistik füzelerle vurdu. Bu saldırı sırasında kullanılan balistik füzeler nedir, hangi ülkelerde var ve kimler üretiyor?
2020, ABD’nin savaş “sevdasından” vazgeçmeyeceğini gösterdiği, Batı’nın da bu pervasızlığı her zamanki gibi izleyeceği bir yıl olarak başladı.
ABD, İran’ın en önemli ikinci ismi olarak karşılanan Kasım Süleymani’yi Irak’taki olayları desteklediği bahanesiyle öldürdü. İran sert bir yanıt vereceğini açıkladıktan sonra 8 Ocak sabahında ABD’nin Irak’taki iki askeri üssünü balistik füzeler ile vurdu.
balistik füze nedir
Önümüzdeki günlerde gündem olması beklenen balistik füzelere yakından bakalım.

Balistik füze nedir?

balistik füze
Balistik füze, kendinden güdümlü roket. Önceden belirlenmiş hedefe giden rotayı, fırlatma noktasından ateşlendikten sonra kendi kendine bulur. Adındaki “balistik” kelimesi ise bilimsel bir terimdir. Mermi, roket ya da kurşun gibi nesnelerin uçuş hareketleri ve etkileri balistik alanı altında araştırılır. Balistik füzeler ise bu araştırmaların sonucu olarak üretilmiştir.
Balistik füzeler, standart patlayıcılar dışında kimyasal, biyolojik ya da nükleer mühimmatlar da taşıyabilirler. Ayrıca yere kurulan rampalardan, özel olarak tasarlanan hareketli kara araçlarından, bombardıman uçaklarından ya da denizaltı ve gemilerden ateşlenebilirler. Yükleri, taşıma kapasiteleri değiştiği ve her ortamda kullanılabildiği için balistik füzeler stratejik bir öneme sahiptir.

Menziline göre 3 çeşit balistik füze bulunur:

  • Kısa menzilli balistik füze (SBRM – Short-range ballistic missile): 150-1000 km
  • Orta menzilli balistik füze (MRBM – Medium-range ballistic missile): 1000-3000 km
  • Kıtalararası balistik füze (ICBM – Intercontinental ballistic missile): 5000 km ve üzeri

Balistik füzeler nasıl ortaya çıktı?

balistik füze
İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazi Almanyası, geliştirdiği üstün teknolojiler ile işgal hızını artırmıştı. 1942’nin sonlarına doğru Adolf Hitler’in talebiyle üretilen V-1 ve V-2 füzeleri ilk balistik füze örnekleridir. Hitler bu füzeler için “intikam silahı” adını vermekteydi. “Gelişen” bilgisayar ve yazılım teknolojileri, balistik alanında yapılan yeni keşifler füze sistemlerini günümüz ülkeleri için önemli bir “savunma” aracı haline getirdi.

Balistik füzeleri şu an hangi ülkeler üretiyor?

balistik füze
Güncel bilgilere ve kamuoyuna açıklanan bilgilere göre şu an için 31 ülkenin elinde balistik füze bulunuyor. Bu füzelerin menzilleri ve uyumluluk teknolojileri ise değişim gösteriyor. Türkiye’nin ise elinde çok sayıda kısa ve orta menzilli balistik füzeleri var ve bu füzeler; kara, hava ve deniz araçları ile uyumlu olarak kullanılabiliyor.

Hangi ülkelerde kıtalararası balistik füze (ICBM) var?

ABD, Rusya, Çin, Britanya ve Fransa’nın elinde kıtalararası balistik füze bulunuyor. Bu füzeler, ateşlendikleri noktadan bir başka kıtadaki hedefi nokta atışıyla vurabiliyor. Kıtalar arası balistik füzeler ise daha önce hiç kullanılmadı.

Bazı ülkelerin maksimum balistik füze menzilleri:

balistik füze menzilleri
Balistik füze sahibi olan ülkelerin askeri güçleri de önemli ölçüde artış gösteriyor. Zira balistik füzeler sadece bir saldırı avantajı değil, aynı zamanda askeri açıdan önemli bir savunma avantajını da beraberinde getiriyor.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ŞUBAT SAYISI ÇIKTIspot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 222. SAYISI ÇIKTI!spot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol