İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, 16 Eylül’de yaşamını yitirmesiyle başlayan protestolar sürüyor. Protestolar yaklaşık 3 aydır sürerken, protestocular 3 günlük grev çağrısı yapmıştı.
Rojhilat ve İran’da başlayan genel grev 3’üncü gününde devam ediyor. Esnafın yanı sıra çok sayıda üniversite öğrencisi de genel greve dahil oldu.
Rojhilat ve İran’daki özgürlük isyanı 3 aydır devam ediyor. Rojhilat kentlerinde rejim güçlerinin saldırılarını protesto etmek amacıyla başlatılan genel grev 3’üncü gününde de devam ediyor. Kirmanşan, Sine, Îlam, Mahabad, Rewanser, Pawe, Merîwan, Seqîz, Bane, Bokan, Dîwandere, Qirwe, Kamyaran, Şîno, Dêwlan, Ciwanro, Batı İslam Abad ve daha birçok kentte genel grev devam ederken, İran’ın Şîraz, Buşehr, Kerec, Esfehan, Lahîcan, Qezwîn ve birkaç kentinde daha esnaflar kepenklerini bugün de açmadı.
Başta Tahran olmak üzere birçok kentte üniversite öğrencileri de genel greve katılarak okulları boykot ettiği belirtildi.
İran devlet medyası, başsavcı Montazeri’nin gücü denetlemekten sorumlu olmadığını söyledi. İranlı birkaç üst düzey yetkili, hükümetin “halkın gerçek taleplerine kulak verdiğini” ancak ahlak polisi birimlerinin kapatıldığına ilişkin iddialara yer vermedi.
İran Güvenlik Konseyi, yaklaşık 3 aydır devam eden protestolarda 200 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, 29 Kasım’daki bir konuşmasında, güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti.
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise 29 Kasım’da yayımladığı raporda, Mahsa Emini’nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 448 protestocunun öldüğünü bildirmişti.