Irak’ın başkenti Bağdat’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen protestolar durmadı. Kerbela’da şiddetli bir gece yaşandı. En az 18 kişi hayatını kaybetti.
Rejimin düşmesi talebiyle protestoların yayıldığı Irak’ta, ordu başkent Bağdat’ta gece yarısından sabah saatlerine kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Bağdat’taki ünlü Tahrir meydanında Perşembe gününden bu yana gece-gündüz eylemler var. Sokağa çıkma yasağı da eylemcilere geri adım attırmadı. Pazartesi günü binlerce öğrenci de protesto hareketine katılarak, Bağdat ve ülkenin güneyindeki kentlerde sokaklara çıktı.
Genel grev ilan edildi
Öğretmen sendikaları, avukatlar ve dişçiler süresiz oturma eylemi ve grev ilan ettiler.
Gece saatlerinde yasağı delmek için korna sesleri durmadı ve hoparlörlerden yüksek sesle müzik dinletildi.
AFP’ye konuşan 30 yaşındaki bir eylemci, “Sokağa çıkma yasağı bir şey değiştirmedi. Hükümet evde kalacağımızı sanıyordu. Hiç de öyle değil. İnadına sokağa çıktık” dedi.
Pazartesi günü sokağa çıkma yasağından önce Başbakan Adıl Abdul Mehdi başkanlığında Bakanlar Kurulu toplanarak, bazı kararlar aldı. Göstericilerin yolsuzluk olarak gördüğü Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakanlık özel masrafları için tanınan imtiyazları kaldırdı. Hükümet, ayrıca 1 Ekim’de gösterilerin başlamasından sonra, taleplerin karşılanması amacıyla alınan kararların da hızla yerine getirilmesi için bir komisyon kurdu.
Toplantıda alınan kararlar şöyle sıralandı: “Parlamenterler ve il valilerine tanınan imtiyazlar kaldırıldı. İl Meclisleri seçime kadar feshedildi. Kerkük özel bir bölge olarak ele alınarak, il meclisi ve valiliği Parlamento’daki Kerkük parlamenterleri yönetecek. Irak anayasasının yeniden gözden geçirilmesi için bir komisyon kuruldu. Ekim ayı başında yaşanan gösterilerden sonra bakanlar kurulu tarafından alınan kararların hızla uygulanması için bir komisyon kuruldu.”
Toplantı ardından protestoların önüne geçmek için Bağdat ve Kerbela’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Kerbela’da şiddetli gece: 18 ölü
Protesto hareketi yasakları dinlemezken, Kerbela’da şiddetli bir gece yaşandı. Güvenlik güçleri kent meclisi civarında gerçek mermiler kullandı. En az 18 kişi hayatını kaybederken, 800 dolayında kişi yaralandı.
240 kişi hayatını kaybetti 8 bin yaralı
Toplamda resmi bilançoya göre 1 Ekim’den bu yana en az 240 kişi hayatını kaybetti, 8 bini aşkın kişi yaralandı.
Ekim ayı başında aynı tepkilerle Bağdat ve ülkenin güneyindeki Şii kentleri Necef, Kerbela, Nasiriye, Basra, Missan’da protestolar başlamış ve 8 Ekim’e kadar sürmüştü. Eylemlerde resmi bilançoya göre 157 kişi hayatını kaybetti, binden fazlası yaralanmıştı. Tepkilerin yayılması üzerine Başbakan Adıl Abdulmehdi başkanlığında toplanan hükümet işsizlere üç ay maaş, çiftçilerin borçlarını erteleme, hizmet sorununu giderme ve yolsuzlukla etkili bir şekilde mücadele gibi bir dizi karar almıştı.
Göstericiler hükümetin aldığı kararları uygulaması için 9 Ekim’de gösterilerine ara vererek, hükümete 25 Ekim’e kadar süre tanımıştı. Sözlerin tutulmaması üzerine halk yeniden sokaklara çıktı.