10.7 C
İstanbul
17 Kasım Pazar, 2024
spot_img

İnşaat işçileri iş cinayetinde hayatını kaybeden Oydaş için “Kaza, kader değil bu bir cinayet” dedi

İstanbul Finans Merkezi şantiyesindeki işçi kampında çıkan yangın nedeniyle hayatını kaybeden Umut Oydaş için basın açıklaması yapıldı. Açıklamada yangın için önlemlerin alınmadığı vurgulanarak “İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz.” denildi.

16 Kasım gecesi İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde, Gür Yapı ve Yapı & Yapı  firma ortaklığı GYY işçi kampında elektrik aksamından çıktığı tahmin edilen yangında 20 yaşındaki  Umut Oydaş iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Şantiyede yangın uyarı alarmlarının çalışmadığı ve yangın tüplerinin boş olduğu belirtilmişti.

Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş Sendikalarının çağrısıyla bugün şantiye önünde “Kaza, kader değil bu bir iş cinayeti” diyerek basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada “Patronların kar hırsı nedeniyle alınmayan 3 kuruşluk önlemler yüzünden işçiler ölmeye öldürülmeye devam ediyor. Bu şantiyeler kanımız ve alınterimiz birbirine karışarak yükseliyor. Artık yeter bu ölüm düzenini kabul etmiyoruz.” denildi.

Eylemde “Umut Oydaş’ı saygıyla anıyoruz. Kaza değil cinayet” pankartı açılırken, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Kaza kader değil bu bir cinayet”, “İnşaat işçisi köle değildir” sloganları atıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan İnşaat-İş örgütlenme sorumlusu Deniz Gider aylardır şantiye içindeki barınma, beslenme, çalışma koşullarının düzeltilmesi için iki sendika olarak defalarca çağrı yaptıklarını hatırlattı. Firmaların cezasızlık politikasından güç alarak karlarından yeterli maliyeti ayırmayarak bugün Umut Oydaş’ın; 2020’de ise yine kamp alanında çıkan yangından Hüseyin Yurtsever’in hayatını kaybettiğini söyledi.

“Ödül gibi cezalar veriliyor”

Gider, “Şantiyelerde 6331 sayılı İSG yasası ve ilgili yönetmeliklerin emrettiği hükümler maliyet olarak görülmeyip gereği yerine getirilse bu iş cinayeti yaşanmazdı. Devletin ilgili kurumları göstermelik denetimler değil de, var olan yasa ve yönetmeliklere uymayan iş yerlerini denetleyip gerekli yaptırımları uygulasa bu iş cinayeti yine yaşanmazdı. Adli merciler iş cinayetinden sorumlu olanlara ödül gibi cezalar değil de caydırıcı cezalar karara bağlasa sorumlular hak ettikleri cezaları çeker, patronlar önlem almaktan kaçmaz ve bu iş cinayeti yine yaşanmazdı.” dedi.

Yangın tüpleri boş çıktı, yangın alarmları çalışmadı

Finans Merkezi şantiyesinde çıkan yangında çok basit olan önlemlerin alınmadığının altını çizen Gider, “Maliyeti çok düşük olan yangın koruma rölesi ve kaçak akım rölesi olmuş olsaydı yangın çıkmazdı. Şantiyelerde acil bir durum anında uyarı sistemi olsaydı ve itfaiye gelene kadar müdahale edilmesi için bulunan yangın söndürücüleri standartlara uygun olsaydı, içleri boş olmasaydı müdahale edilir ve yangın büyümezdi. Yatak sayısı 200’ü geçen yerlerde Yağmurlama (sprinkler) sistemi (yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistem) bulunsaydı yangın büyümez ve işçi Umut Oydaş yaşıyor olurdu.” dedi.

Örgütlenme çağrısı yapıldı

Patronların ve devletin bu kadar umursamaz ve pervasız olmasının inşaat işçilerinin örgütsüz olmasından kaynaklandığını beliren Gider, “Örgütsüz olduğumuz için ölmeye devam ediyoruz. Örgütsüz olduğumuz için patronlar kârlarından vaz geçip önlem almıyor, örgütsüz olduğumuz için kendi yasa kanun ve yönetmeliklerine sahip çıkmayan devlet kurumlarına baskı yapıp görevlerini yapmasını sağlayamıyoruz. O yüzden iş cinayetlerine ve sömürüye karşı tek çıkış yolumuz örgütlü mücadeleden geçmektedir. İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz.” diyerek örgütlenme çağrısı yaptı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol