9.9 C
İstanbul
24 Ocak Cuma, 2025
spot_img

İngiltere’nin en büyük konteyner limanında da grev başladı

İngiltere’nin en büyük konteyner limanı olan Felixstowe’da 1900 işçi greve çıktı. Ücretlerine en az enflasyon oranında zam isteyen işçilere, patron yüzde 7 teklif verdi. Bunun üzerine UNITE sendikası üyesi işçiler grev kararı aldı. Grev, 8 gün sürecek.

Ülkenin deniz taşımacılığının en az yüzde 48’ini gerçekleştiren Felixstowe limanı yöneticileri, önerdikleri yüzde 7 zam ve 500 sterlinlik tek seferlik ek ödemenin makul olduğunu iddia ederken sendika yöneticileri, enflasyonun yüzde 10,1 olduğunu ve son 3 yılda işçilerin hiç ücret zammı almadıklarını hatırlatarak, patronun teklifinin kabul edilemez olduğunu açıkladılar. Sendika, en az enflasyon oranında zam istiyor.

30 YIL SONRA GELEN GREV

Birçok iş kolunda olduğu gibi Felixstowe limanında da işçiler 30 yıl sonra ilk kez greve çıkıyor. Bu sabah liman önünde toplanan yüzlerce işçi, patronun tutumunun kabul edilemez olduğunu vurgulayıp, yaptıkları ağır işin karşılığını almak için mücadele edeceklerini duyurdular.

Toplam 2 bin 550 işçinin çalıştığı limanda, işçilerin büyük çoğunluğu iş bıraktı. UNITE tarafından yapılan açıklamada, sendikaya üye olan en az 1900 işçinin işbaşı yapmadığı ve üye olmayan işçilerin de greve destek verdiği belirtilerek, sadece birkaç işçinin liman kapısından içeri girdiği açıklandı.

Avrupa’dan gelen gıda ulaşımında hemen hemen tek liman olan Felixstowe’da faaliyet yapılamaması, ülkede gıda sıkıntısına neden olabilecek düzeyde. Bu yüzden etkili bir grevin uzun sürmeyeceği ve işverenin bir şekilde masaya oturması bekleniyor. Hükümetin de devreye gireceği tahmin ediliyor.

P&O’DA İŞTEN ATMALAR

Öte yandan dünyanın en çok yolcu taşıyan limanı olan, Dover ile Avrupa arasında çalışan P&O şirketinin, 6 ay önce ani bir kararla 800 işçiyi işten atmasıyla ilgili kurulan parlamento komisyonu, şirketi haklı buldu.

İşçilerin greve gidebilmeleri için binbir prosedürü yerine getirmesini isteyen hükümet, herhangi bir uyarıda bulunmadan işçileri işten atan şirketi ise suçlu bulmadı.

Parlamentoda oluşturulan komisyona ifade veren şirket yöneticilerini dinleyen milletvekilleri, şirketin işçileri işten atması konusunda suçlu olmadığına karar verdi.

İngiltere’deki iş yasalarına göre ise patronun bir işçiyi uyarmadan işten atabilmesi için, işçinin suç işlemiş olduğunun tespit etmesi gerekiyor. 800 işçiye dair böyle bir tespit olmadığı halde işçilerin aleyhine karar verilmesi tepki çekti.

Çoğunluğunu iktidardaki Muhafazakar Partili milletvekillerinin oluşturduğu komisyonun bu açıklamasını Ticaret Bakanı Kwasi Kwarteng de destekledi.

(Kaynak: Evrensel Gazetesi)

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol