3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

İliç’te liç yığının taşınacağı alan belirlendi, işçiler taşımaktan korkuyorlar

İliç'te yaşanan işçi katliamı sonrası şirket, kayan liç yığınını ve çökme tehlikesi bulunan toprağı farklı iki bölgeye taşıma çalışmalarına başladı. İşçiler ise çalışma koşulları nedeniyle tedirgin.

İliç’te işçi katliamı üzerinden bir hafta geçti. Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen liç yığını, 200 metrelik yamaçtan vadiye aktı. Bu yığının altında 9 işçi kaldı. İşçiler için başlatılan arama kurtarma çalışmaları yeni bir göçük riski nedeniyle durduruldu.

Arama kurtarma faaliyetlerinin durduğu İliç’te bugün yeni bir gelişme yaşandı. Göçme tehlikesi bulunan 3,5 milyon tonluk toprağın ve daha önce vadiye akan toprağın farklı iki alana taşınması işlemine bu sabah itibariyle başlandı.

“Göçmemiş kısmı bu sabah tepeden almaya başladılar”

Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, yapılan işlemi teyit ederek şu bilgileri verdi: “Madenin çıkartıldığı bölgede işlem yapılmış, maden çıkarılmış artık işi bitmiş maden sahaları var. Genelde yukardan aşağıya oyulmuş maden sahaları buralar. Şu anda 3,5 milyon tonluk bir göçmemiş toprak tepede bulunuyor. Göçmemiş kısmı, bu sabah tepeden almaya başladılar. Çöküntü sahası olan iki yer var. İki tarafa göçen liçin tamamını alıp bu iki sahaya dolduracaklar mı? Şirketler açısından düşünürseniz, bu hem zor hem maliyetli bir iş. Bakanın ‘400 bin kamyon gerekir’ dediği şey bu. Ayrıca ‘kimyasal yüklü liç yığını orada korunaklı mıdır, sağlıklı mıdır’ diye soru soruyorsanız elbette değildir. İşçiler taşımaktan da korkuyorlar. Çünkü kimyasal göçük taşıma işi için belli bir eğitimden geçmek gerekir. Devlette de bu eğitime sahip personel yok. Burası tam bir açmaz. Peki ne olacak? İki tane seçenek var. İki durum da riskli. Ya taşıyacaksın ya da öyle bırakacaksın. Liçin altında dokuz tane arkadaşımız var. Böyle bir açmaz. Bulunduğu yer de alınıp konulacağı yer de riskli olmaya devam edecek çünkü toprak siyanürlü.”

“Yapmaya niyetimiz yok ama mecburuz”

Liçli toprağı boşaltılmış alana taşıyacak işçiler ise tedirgin. Liç yığının taşınmadan önce alanın zeminine kil dökülmesi için her gün 25 kamyon kil çekildiğini belirten işçiler, çoğu işçinin gelmediğini ama kendilerinin tazminatları için çalışmaya mecbur olduğunu söyledi.

İliç’te yaşanan gelişmelerle ilgili ismini vermek istemeyen bir işçi, “Şu an liçi buraya çekmek için zemini hazırlıyorlar. Her gün 25 kamyon kil çekiliyor tabana sermek için. Gelen malzeme de bunun üstüne konulacak. Toprak kaymasından sonra bizim çalıştığımız bölgeden 40’a yakın işçi gitti, gelmedi. Biz de yapmak istemiyoruz bu işi ama bırakıp gitmek de olmuyor. Burda tazminatımız var. Yoksa bu işi daha fazla yapmaya niyetim yok” dedi.

“Tepeye radar koydular”

Şirketin çıkış vermediğini, birçok işçinin izne ayrıldığını anlatan işçi, taşımanın yıllar sürebileceğini belirtti: “Taşıma bir yıl mı, iki yıl mı sürer bilmiyoruz. Şirket şu anda kimsenin çıkışını vermiyor, yasak. Ama bu ay müdürler herkese farklı maaş vereceğini söylemiş. Şu an aileler bekliyor, ‘cenazelerimizi istiyoruz’ diyorlar. Bir yandan da tepeye radar koymuşlar, toprak milim kaysın ‘hemen sahayı terk edin’ diyorlar.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol