HD’nin Ankara Yüksel Caddesi’nde sürdürülen “İşimizi geri istiyoruz” eyleminin bir yılına ilişkin hazırladığı rapora göre, bu süreçte basın açıklamalarına polis tarafından 232 kez müdahale edildi, 586 gözaltı işlemi yapıldı ve polis müdahalelerinde toplam 692 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Yüksel Caddesi’nde 367 gündür devam eden “İşimizi geri istiyoruz” eylemine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde akademisyen olan Nuriye Gülmen’in Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği ve “İşimizi geri istiyoruz” diyerek 9 Kasım 2016 tarihinde İnsan Hakları Anıtı önünde tepkisini dile getirmeye başladığı hatırlatılan raporda, Yüksel’deki bir yılda yaşanan hak ihlalleri aktarıldı.
Yüksel eylemcileri hakkında 5 kez ayrı ayrı dava açıldığını ve bu davaların Ankara Asliye Ceza Mahkemelerinde devam ettiğini de ifade eden İHD, hak ihlallerini şöyle sıraladı:
- Basın açıklamalarına 1 yılda polis tarafından 232 kez müdahale edildi.
- Bir yılda 232 kez yapılan polis müdahalesi sonucunda 586 gözaltı işlemi yapıldı.
- Polis müdahalelerinde toplam 692 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.
- Kötü muamelelerle ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı resen hiçbir soruşturma açmadı ve hiçbir polis memurunun ifadesine başvurmadı.
- Yüksel eylemcilerinden Veli Saçılık, Mehmet Dersulu, Acun Karadağ, Nazan Bozkurt, Sultan Aydoğmuş, Mustafa Keçeli, Simge Aksan, Gülnaz Bozkır, Perihan Pulat’a defalarca idari para cezaları verildi. (Bu para cezalarının toplamı on binlerce TL civarında.)
- Yüksel eylemcilerinin avukatlığı yapan 16 avukat, 12 Eylül 2017 tarihinde İstanbul’da gözaltına alındı. Bu avukatlardan 14’ü (Avukatlar Didem Baydar, Şükriye Erdem, Ayşegül Çağatay, Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, Zehra Özdemir, Yağmur Ereren, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten, Aycan Çiçek, Naciye Demir, Behiç Aşçı, Barkın Timtik ve Özgür Yılmaz) 20 Eylül 2017 tarihinde tutuklandı.
- Eylemcilerin avukatlarından ve ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı 8 Kasım 2017 tarihinde İstanbul’da gözaltına alındı ve halen gözaltında.
TALEPLER
“Yüksel Direnişçilerine, Ankara Yüksel Caddesi ve İnsan Hakları Anıtı’na yapılan bu muamele Türkiye’nin OHAL koşullarındaki fotoğrafını göstermektedir” denilen raporda, son olarak talepler ise şöyle sıralandı:
Yüksel Caddesi’ndeki polis ablukasının kaldırılması ve İnsan Hakları Anıtı’nın etrafındaki polis bariyerlerinin sökülmesi gerekmektedir.
Yüksel Direnişçilerinin silahsız ve saldırısız açıklama yapma hakkı bulunmaktadır. Bu haklarına saygı gösterilmeli ve açıklama yapmaları engellenmemelidir.
Yüksel Direnişçilerine işkence ve kötü muamele yasağı kapsamında yapılan muamelelerde sorumluluğu bulunan tüm kolluk görevlileri ve amirleri hakkında etkili soruşturma ve kovuşturma yapılmalıdır.
Yüksel Direnişçileri hakkında devam eden davalar biran önce sona erdirilerek beraatları sağlanmalıdır.
Yüksel Direnişçilerinin biran önce kamu görevine iade edilmesi sağlanmalıdır.
Açlık grevi devam eden Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Esra Özkan Özakça’nın kamu görevine iadeleri ile birlikte açlık grevini bırakarak sağlıklarına kavuşması için uygun tedavi prosedürüne riayet edilmelidir. Bu kişiler kamu görevlerine iadeleri halinde açlık grevini bırakacaklarını açıkladıklarından dolayı yaşamlarının sona ermemesi için kamuoyunun daha duyarlı olması gerekmektedir.
İHD’nin hazırladığı raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Gazete Karınca