Güvenlik soruşturmalarıyla işten atılan İBB işçileri Saraçhane Parkı’ndaki direnişlerini sonlandırarak, mücadeleye hukuki zeminde devam edeceklerini kaydetti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef göstermesi sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından güvenlik soruşturmalarıyla işten atılan İBB işçileri, Saraçhane Parkı’nda işlerini geri almak için sürdürdükleri direnişi 71’inci gününde sonlandırdıklarını duyurdu. İşçilerin düzenlediği basın açıklamasına çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.
Basın açıklaması öncesi tek tek söz alan işçiler, kendilerine destek olan herkese teşekkür ederek, işlerini geri alamasalar da bu direnişin birliklerini sağlama ve İBB’nin emek düşmanı tavırlarını teşhir etme gibi kazanımları olduğuna dikkat çekti.
Basın açıklamasını Fatmagül Eryıldız Şenvardar okudu. Şenvardar, işten atılma gerekçelerinin KHK’li olmak, Ali İsmail Korkmaz, Halepçe katliamı gibi anmalara katılmak, barış akademisyeni olmak ve başka demokratik eylemlere katılmak olduğunu hatırlatarak, 71 gündür direndiklerinin altını çizdi.
Bu 71 gün boyunca derinleşen ekonomik krizle de birlikte ciddi bir yoksulluğa süründüklerini belirten Şenvardar, “71 gündür AKP iktidarının kendi politik gündemine uymadığı için hukuksuz bir şekilde uydurduğu damgalamaları sorgulamadan kabul eden, bu suça ortak olan İBB’nin yaptığı yanlış uygulamadan vazgeçerek işe iade olma talebimizi sayısız siyasi parti, STK, dernek, sendika, platform, oluşum ve basının desteği ile dile getirdik” dedi.
Güvenlik soruşturmalarının iktidarın beğenmediklerini cezalandırma aracı olarak ortaya çıktığını ve ana muhalefet yönetimindeki belediyelerin buna itiraz etmesi gerektiğinin altını çizen Şenvardar, tüm kamuoyunun ve hatta İBB’nin bile işten çıkarmaların zorunluluk değil siyasi tercih olduğunu kabul ettiğine dikkat çekti.
“Direnişimiz sonrası İBB ve diğer yerel yönetimlerin emekçileri güvenlik soruşturmaları gibi damgalama uygulamaları bahane ederek işten çıkarmalarda defalarca kere düşüneceğini, emekçilerin ekmeğine el uzatmaya öyle kolay cesaret edemeyeceklerini gördük” diyen Şenvardar, ayrıca direnişle Kod 42 zulmüne karşı da ses çıkardıklarını ve teşhir ettiklerini vurguladı.
Direniş süresince kazanamadıkları kadar kazanımların da olduğunu kaydeden Şenvardar, “71 gündür tüm dostlarıyla tavizsiz direnen bizler, buradaki direnişimizin sesinin tüm ilgililere ulaştığını, taleplerimizin haklı olduğunu, tüm yerel yönetimlere haksız hukuksuz işten atılan işçilerin hiçbir zaman sessiz kalmayacağı ve yalnız olmadığı mesajını yüksek sesle verdiğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Mücadelelerini hukuki zeminde kararlılıkla sürdüreceklerini söyleyen Şenvardar, şöyle devam etti: “Bundan sonra bu haksızlık tam anlamıyla ortadan kaldırılıncaya kadar ve tüm arkadaşlarımız işlerine iade edilinceye kadar mücadelemiz farklı alanlarda devam edeceği vurgusunu düşerek Saraçhane Parkı nöbetini bitirdiğimizi tüm basın emekçileri ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.”