İktidarın hedef göstermesi sonrası güvenlik soruşturmalarıyla işten atılan İBB işçileri, işlerini geri alana kadar Saraçhane’de bulunan İBB binası önünde oturma eylemine başladı. İşçiler, haklarını alana kadar alanlardan ayrılmayacaklarını vurgulayarak, iktidarın cadı avını sürdüren İBB yönetimini uyardı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İBB’de 557 terörist var” ifadeleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan muhalif işçi ve emekçileri hedef göstermesi sonucu açılan güvenlik soruşturmalarıyla 50’ye yakın kişi Kod 42, 25 ve 2 maddeleriyle işten çıkarıldı. İBB yönetiminin işine son verdiği işçiler, Saraçhane’de bulunan belediye binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla bugün itibariyle süresiz oturma eylemine başladığını duyurdu.
“İBB yönetimi kendine dönük olası tehditleri savuşturmak için işçileri feda etti”
Saraçhane Parkı’nda basın açıklaması ve oturma eylemi için toplanan işçilere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu’nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisi destek verdi. “İşimizi geri istiyoruz” pankartı açılan eylemde, “Barış Akademisyenleri onurumuzdur”, “Zafer savaşan işçilerin olacak”, “Kod 42’yi al başına çal”, “Direne direne kazanacağız” dövizleri taşındı.
Basın açıklamasını, işten çıkarılan Barış için Akademisyenler imzacısı Fatma Gül Eryıldız Şenvardar okudu. Şenvardar, güvenlik soruşturmalarının devam ettiğine işaret ederek, İBB’de çalışmaya devam eden pek çok meslektaşlarının mobbinge maruz kaldığını ve istifaya zorlandığını vurguladı.
İBB’nin işten çıkardığı işçilerin yasal haklarını da gasp ettiğini belirten Şenvardar, “İçişleri Bakanının spekülatif açıklamalarıyla başlayan cadı avı, masumiyet karinesi gibi hukukun en temel ilkelerinin çiğnendiği korkunç bir boyut kazandı” dedi. Şenvardar, İBB yönetiminin kendine dönük olası tehditleri savuşturmak için işçileri feda ettiğini söyledi ve bu tutumun AKP iktidarına hizmet ettiğinin altını çizdi.
‘İmamoğlu kamuoyu önünde özür dilemelidir’
Sivil ölüme mahkum edilen işçiler olarak 3 temel talepleri karşılanana kadar İBB önünde süresiz oturma eylemine başladıklarını duyuran Şenvardar, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 “Haksız uygulamalar nedeniyle yaşatılan mağduriyetler için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kamuoyu önünde özür dilemesi,
🔹 Haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan bütün çalışanların koşulsuz şartsız işe iade edilmesi,
🔹 İBB’deki hukuksuz işten çıkarmalar sona ermesi.”
Şenvardar, İBB yönetimine karşı mücadelelerinin süreceğini dile getirerek, hakları olana kadar asla geri adım atmayacaklarını ve alanlardan ayrılmayacaklarını vurguladı.
Basın açıklaması, “Yaşasın İBB direnişimiz”, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiler burada, İBB nerede”, “İBB al Kod 42’yi başına çal” sloganlarıyla son buldu.
Eylem öncesinde Saraçhane’yi yoğun abluka altına alan polisler, basın açıklaması sonrası süresiz oturma eylemine başlayan İBB işçi ve emekçilerine parkta oturamayacaklarını söyledi ve saldırmakla tehdit etti. Polisin yoğun taciz ve tehditlerine karşı duran işçiler, oturma eylemini sürdürüyor.