23.9 C
İstanbul
20 Eylül Cuma, 2024
spot_img

Hopa ve Of’tan yol çıkan çay üreticileri iki koldan Rize’ye yürüyor

“Çayda sömürüye son” diyen çay üreticileri Rize Valiliği’nin yasak kararını tanımadıklarını belirterek, bir aydır topladıkları dilekçeleri Çaykur Genel Müdürlüğü’ne teslim etmek üzere yürüyüşe geçti

Çay hasadı öncesi bir araya gelerek 7 talep açıklayan ve bu talepleri içeren dilekçelerini bir ay süren bir imza kampanyasının ardından Çaykur Genel Müdürlüğü’ne teslim etmek isteyen Doğu Karadenizli çay üreticileri Hopa ve Of’tan Rize’ye doğru iki koldan yürüyüşe geçti. Çay üreticileri yaş çay taban fiyatının 9 TL olmasını ve üreticinin desteklenerek özel sektöre mahkum edilmemesini istiyor.

Artvin’in Borçka, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Rize’nin merkez ve Fındıklı, Pazar, Hemşin, İkizdere ilçeleri, Trabzon’un Of ilçesi ve Giresun’dan çay üreticilerinin katıldığı Çay Üreticileri Meclisi Çalışması bölge çapında ses getirmiş, Rize Valiliği de imzaların teslim edileceği gün olan 12 Mayıs’ta kentte eylem yasağı ilan etmişti.

Ancak çay üreticileri bu yasağı tanımadı ve ilk yürüyüş kolu Kemalpaşa’dan Hopa’ya doğru hareket etti. Çay üreticileri Hopa ve Of’ta basın açıklaması yaparak taleplerini sıraladıktan ve Rize Valiliği’nin yasak kararını protesto ettikten sonra yürüyüşe geçti.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde kampanya yürütücülerinden Şenol Terzioğlu’nun imza toplarken gözaltına alındığı öğrenildi.

“Sadaka değil alın terimizi istiyoruz”

“Biz çay üreticilerinin önünde iki tercih var: Ya toprağımıza, geleceğimize sahip çıkacağız ya da tüccarların insafında bir gelecek süreceğiz. Tercihimiz de kaderimiz de ortaktır. Sadaka değil alın terimizi istiyoruz” diyen çay üreticilerinin talepleri şöyle:

  1. Yaş çay taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9 TL, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.
  2. Çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.
  3. Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.
  4. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan yaş çay yasa tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.
  5. Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.
  6. Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.
  7. Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol