4.7 C
İstanbul
24 Kasım Pazar, 2024
spot_img

Hollywood’dan sonra ABD’de video oyun sektörü greve hazırlanıyor

SAG-AFTRA'nın video oyun sektörü çalışanları için grev oylamasında 34 bin 687 üyenin %98'i greve onay verdi.

ABD’de Hollywood çalışanlarının yaklaşık 3 aydır süren grevlerinde senaristlerin stüdyolarla geçici bir anlaşmaya varmasının hemen ardından yeni bir grev ihtimali gündeme geldi.

Müzakereler sonuç bulmazsa grev çağrısı yapılabilir

Sinema Oyuncuları Derneği-Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu (SAG-AFTRA), video oyun sektörü çalışanları için grev oylaması gerçekleştirdi. IGN’in haberine göre oylamaya katılan 34 bin 687 üyenin yüzde 98,32’si greve evet dedi. Oylama sonucu kesinlikle greve gidileceği anlamına gelmiyor. Ancak sendika, Activision, Disney, EA, Take 2, Insomniac ve WB Games gibi oyun şirketleriyle yürüttüğü müzakerelerden sonuç alamazsa grev çağrısı yapabilecek.

Grev oylaması yapılması kararı 1 Eylül’de alınmıştı. SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher, yaptığı açıklamada, video oyunu şirketlerinin “oyun oynamayı bırakıp sözleşme üzerinde bir anlaşmaya varma konusunda ciddileşmesinin zamanının geldiğini” söyledi.

Drescher, “Bu oylamanın sonucu, milyarlarca dolar kazanan ve CEO’larına cömertçe ödeme yapan bu şirketlerin, sanatçılarımıza, video oyunlarda performans göstermeyi uygulanabilir bir kariyer olarak tutan bir anlaşma yapma zamanının geldiğini gösteriyor” dedi.

Şirketler adına yapılan açıklamada ise pazarlık masasında çözüm bulunması konusunda iyimser oldukları kaydedildi.

2017’den beri yeni sözleşme süresi uzatılıyor

Video oyun sektöründe çalışanlar, en son 2016 yılında greve gitmişti. Kasım 2017’de yeni bir sözleşme imzalanana kadar süren bu grev, SAG-AFTRA tarihindeki en uzun grev olmuştu.

2017’de imzalanan sözleşmenin süresi 2020 yılında doldu, ancak önce 2022’ye, ardından da 2023’e uzatıldı.

SAG-AFTRA Ulusal İcra Direktörü ve Baş Müzakereci Duncan Crabtree-Ireland, yaptığı açıklamada, beş turluk pazarlığın ardından, “video oyunu şirketlerinin kritik konulara anlamlı bir şekilde dahil olmaya istekli olmadıklarının çok açık hale geldiğini” söyledi.

Söz konusu kritik konular arasında yapay zekaya karşı koruma, film ve TV oyuncularının ücretlerine eşit ücret artışı, kamera önü oyuncularının hakkı olan saatte beş dakikalık dinlenme süresi, ses stresi koruması ve gerektiğinde sette sağlık görevlilerinin bulunması yer alıyor.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol