Hollanda Demiryolları’nda grev yapan işçiler kazanım elde ederken metal sektöründe de grup sözleşme görüşmeleri başladı. Demiryolu grevindeki kazanımın bütün işçilere moral verdiği ifade ediliyor
Son yapılan toplu sözleşmenin 1 Temmuz 2022’de sona erdiği Hollanda Demiryolları’nda (NS- Nederlands Spoorweg) yeni toplu sözleşme sürecinde işçilerin zam talebine karşılık verilmeyince işçiler ağustosta greve gitmişti.
Yapılan üç günlük grev, toplumun genelinde büyük destek gördü. Çünkü Hollanda’da son dönemlerin en yüksek enflasyon değerleri kaydediliyor (yüzde 12,9). Yaşanan ekonomik kriz, enflasyonun yükselişi, çalışanlarda mücadele istegi ve kararlılığını açığa çıkardı. Başta enerji olmak üzere, gıda ve tüm temel tüketim maddelerinin fiyatlarının hızla yükselişi toplumun alım gücünü düşürdü. Bu atmosferde yapılan Hollanda Demiryolları grevine ciddi bir katılım sağlandı.
Hollanda Sendikalar Federasyonu (FNV) ve Hıristiyan Ulusal Sendikalar Federasyonu (CNV) bölgesel ve ulusal düzeyde grev çalışmalarını tamamladıklarını ve planladıkları doğrultuda, talepleri kabul edilene kadar grevlere devam edeceklerini açıkladı. Grevlerin ardından 11 Eylül’de görüşmeler başladı ve prensipte bir anlaşmaya varıldığını kamuoyuna duyuruldu.
İşçiler ne kazandı?
Yeni toplu sözleşme 18 aylık bir süreyi kapsıyor, 1 Temmuz 2022’den 1 Ocak 2024’e kadar.
Maaşlara toplam yüzde 8,45 oranında zam yapıldı. Yüzde 5’i 1 Temmuz 2022’den Ocak 2023’e kadar, yüzde 3,45’i ise 1 Ocak 2023 itibariyla ücretlere yansıyacak. Ayrıca 2022 Aralık ve 2023 Temmuz aylarında 1000’er avro ikramiye verilecek.
1 Temmuz 2022’den itibaren yaş sınırı olmadan saatlik asgari ücret 14 avroya çıkacak.
Alınan bu kararlar işçilerin onayından sonra yürürlüğe girecek.
VVMC, FNV, Demiryolları Sendikası adına açıklama yapan Wim Eilert, “Yapılan grevler sonuç verdi. Kabul edilen taleplerimizi çalışanların onayına sunacağız, kabul edilmezse grevler planlandığı gibi devam edecek” dedi. Wim Eilert, “Bu konuda çok çalıştık, çok çaba sarf ettik, iyi bir sonuç almak için sendikalar olarak ortak hareket ettik” diye ekledi.
Sıra metal işçilerinde
Hollanda’daki metal alanındaki grup toplu sözleşme 30 Kasım 2022’de bitecek. Metal sektörü içinde TİS süreci başladı. İlk görüşme 8 Eylül 2022’de yapıldı. Daha önce bölgelerde FNV kadro üyeleri toplantısında en az enflasyon düzeyinde bir anlaşmanın sağlanması için işçilerin istekleri bildirilmişti. 8 Eylül 2022’deki ilk görüşmede FNV sendikasının talepleri arasında, ücretlerin ayda en az 100 avro artırılması, emeklilik yaşının 67’den 65’e düşürülmesi var.
“Kazanımların kalıcı hale gelmesi için ekonomik taleplerin politik taleplerle birleştirilmesi gerek”
Yazarımız ve FNV-DAF İşyeri Temsilcisi Ali Solmaz, demiryolu grevindeki kazanımın diğer işçilerde de kazanım yarattığını ifade ederek metal sektöründeki görüşmelere dair şunları söyledi:
“Biz metal çalışanların işinin kolay olmayacağını şimdiden söyleyelim. NS (Hollanda Demiryolları) grevleri sonuç vermesi bir bütün olarak günlük yaşamda toplumu ilgilendiriyor. Grevlerde tren istasyonlarında yaşanan ulaşım sorunu bir anda medya ve sokağın gündemine girebiliyor. Yaşanan bu hayat pahalılığı toplumu ekonomik olarak zor kosullarda yaşamaya itiyor. Ama metal sektörü için grevlerin, demiryolu işçilerinin grevi gibi kamuoyu baskısıyla çabuk sonuç vermeyecegini bilmemiz gerek.
Ama işçi ve emekçilerin sosyal ve ekonomik hakları için mücadele sürüyor. TİS süreçlerinde önceki yıllara göre çok daha fazla ilgi ve alaka var. Bu da bizim için bir avantaj. Sendikalardan kaçan işçiler yeniden sendikalara üye olmaya başlıyor. TİS sürecinin metal işçilerini harekete geçireceği kesindir ama bu çok uzun soluklu mücadele demektir.
Sosyal ekonomik istemler politik istemlerle birleştirilmediği taktirde kalıcılaşma olanağı da kısıtlı olur. Bir süre sonra haklar yeniden budanır. Seçim süreçlerinde toplumun geneli, işçiler TİS süreçlerini ve politikayı daha yakından izler, takip eder ve duyarlı olurlar. Sınıf bilinci yüksek işçiler dönemi iyi degerlendirip doğru bir kanala sevk ederse gelecek açısından kalıcı bir kazanıma dönüşür. Bunu başarmanın yolu da mücadeleden geçiyor.”