Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesi denizi açıklarında maden araması yapmak isteyen şirkete, üniversitelerin olumsuz görüşüne karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca ön ruhsat verildi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, “Denizden alınan kumun elendikten sonra yeniden denize bırakılmasıyla, ekosistem diye bir şey kalmayacak” dedi.
Orhan Kandemir Dersan Madencilik Şirketi tarafından, Altınova açıklarındaki yaklaşık 1600 hektarlık deniz alanında demir cevheri çıkarılması için ÇED süreci başlatılmıştı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen de, Bilgi Edinme Yasası kapsamında ODTÜ, Dokuz Eylül, Ege, İTÜ’nün de aralarında olduğu çok sayıda üniversitenin ilgili bölümlerinden görüş istedi. Ege ve Aksaray üniversitelerinden gelen yanıtta, bu girişimin hem deniz dibi yaşamına, hem de bölgedeki tatlı su kaynaklarına zarar vereceği vurgulandı. Üniversite raporlarında ayrıca Özgen, söz konusu görüşlerle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Henüz istemine yanıt gelmezken, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın geçen ay başında firmaya 1 yıllık ön arama ruhsatı verdiği ortaya çıktı.
Ekosistem biter
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, “Aylarca sürecek çalışma kapsamında denizden alınan kumun elendikten sonra yeniden denize bırakılmasıyla, ekosistem diye bir şey kalmayacaktır. Ayrıca, kıyı erozyonu tehdidi altındaki Altınova’nın daha da denize kaymasından endişe ediyoruz” dedi.