Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında “Anayasa’nın 301. Maddesi’ni ihlal” iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Zorla SEGBİS’e çıkarılan Irmak, savunma yapmayı reddetti. Mahkeme Irmak’a 1 yıl hapis cezası verdi
Tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında 14-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Diyarbakır’da Sümerpark’ta düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Genel Kurulu’nda MED NUÇE televizyonuna bağlanarak Kürtçe yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama” iddiasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Selma Irmak’ın avukatı Erhan Ürküt ve Reyhan Yalçındağ katıldı.
JinNews’te yer alan habere göre başka bir dava kapsamında Kandıra 1. No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Selma Irmak, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) üzerinden katılmayı reddetti. Bunun üzerine mahkemenin cezaevine “SEGBİS ile zorla getirilme” için yazı yazması sonucu Selma Irmak duruşmaya SEGBİS üzerinden katılmaya zorlandı.
“Savunma hakkım kısıtlanıyor”
İkinci defa zorla SEGBİS’e çıkarıldığını hatırlatan Selma Irmak, savunma hakkının kısıtlandığını, avukatlarıyla görüşemediğini ve hukuki destek alamadığını vurguladı.
Avukat Reyhan Yalçındağ ise, müvekkilinin hem bu dosya ve hem de yargılandığı diğer dosyalar kapsamında yüz yüze savunma hakkının olduğunu belirterek, zorla SEGBİS uygulamasının hukukta ve usulde yeri olmadığına dikkat çekti. Müvekkilinin yüz yüzelik ilkesi kabul edilerek duruşma salonunda bizzat bulunmasın talep eden Reyhan, “Aksi takdirde bu koşullar altında savunmasını yapmış olamayacaktır. Öncelikle bu konuda kararın tesis edilmesini, vekaletnamemizi sunmamız için tarafımıza süre verilmesini talep ederiz” dedi.
“Yüz yüzelik ilkesine aykırı”
Avukat Erhan, Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden dosyadaki isnatların ve suç tarihi ve konuşmaların aynı olduğunu, bu nedenle dosyanın birleştirilmesini talep etti. Mahkeme talebi değerlendirmek ve Irmak’ın duruşma salonunda hazır edilmesi talebini değerlendirmek üzere ara verdi. Aranın ardından mahkeme, Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi dosyasında belirtilen eylemin farklı olduğu gerekçesiyle birleştirilmesi talebini reddetti. Yine Irmak’ın duruşma salonunda hazır edilmesi talebini de “kamu güvenliği açısından zafiyetler ortaya çıkacağı, PKK üyelerinin provokatif eylemler gerçekleştirebileceği ve SEGBİS yönteminin kullanılmasının yüz yüzelik ilkesine aykırı olmadığı” iddiasıyla reddetti.
Avukat Reyhan Yalçındağ ise müvekkili ile henüz savunma üzerinde yüzyüze çalışamadıklarını belirterek , savunma haklarının engellendiğini, bu sebepten ötürü dosyadan çekildiğini ifade etti.
Ceza ertelenmedi
Avukat Erhan, müvekkilinin yaptığı konuşmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini hatırlattı ve savunma hakkının ihlali ile birlikte müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Son sözü sorulan Selma Irmak, yargılamanın hukuki ve adil olmadığını dile getirerek, “Ben milletvekiliyim konuşmalarımdan dolayı yargılanmaktayım. Bundan dolayı mahkeme benim sağlıklı bir şekilde savunmamı yapmama izin ermedi. Konuşma hakkım ortadan kaldırılmıştır. Adil yargılama içinde taleplerim ortadan kaldırılmıştır” dedi.
Mahkeme Selma Irmak’ı 1 yıl hapis cezasına çarptırdı ve “sanığın kişiliği, suçun işlenmesindeki özellikler, sanığın yargılama sürecinde pişmanlık duymadığı” gerekçeleriyle verdiği cezayı ertelemedi.