Hasankeyf’te tarih sulara gömülürken, çöp yığını yükseliyor. Hasankeyf Yaşatma Girişimi Temsilcisi Rıdvan Ayhan, tehlike altındaki canlıların etkilenmemesi için çöplerini biran önce toplanması çağrısı yaptı.
Dicle Nehri ve Botan, Garzan, Kezer ve Başur çaylarını gölete çeviren Ilısu Barajı’ndaki su seviyesi, karların erimesiyle birlikte yükseliyor. Yükselen su ile birlikte 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf’i yutan Ilısu Barajı’nda çöp yığını yükseliyor. Yeni kurulan Hasankeyf Yerleşkesi’nin tam karşısında bulunan eski Hasankeyf Gercüş yolunun bulunduğu alanda, çöp yığınları rüzgar ve dalgaların etkisiyle iç vadi ve kanyonları doldurdu. Sudaki oksijen miktarının düşmesine neden olan çöplerin toplanması yönünde bugüne kadar yetkili kurumlar harekete geçmezken, Hasankeyf Yaşatma Girişimi, çöplerin bir an önce toplanması gerektiğini dile getirdi.
ÇÖP HASTALIK YAYAR
Ilısu Barajı’nda tüm yetkinin Devlet Su İşleri’nde (DSİ) olduğunu dile getiren Hasankeyf Yaşatma Girişimi Batman Temsilcisi Rıdvan Ayhan, “Bu çöplerin derhal temizlenmesi gerekiyor. Baraj ile canlıların yaşamı tehlikeye girerken, bu çöple ile canlar için tehlike daha da artıyor” diye konuştu. Hasankeyf’in hemen karşı kıyılarında incelemelerde bulunan Ayhan, “Su altında kalan bu alanda höyükler vardı. Buraların altı hep tarihti. Şimdi buraların tamamı sulara gömüldü. Su tutulması ile birlikte tarih gitti, yerine çöpler geldi. Bu çöplerin buradan toplatılması ve başka yere götürülerek yok edilmesi gerekiyor. Çöpler burada kaldıkça tehlikeye giren canlılar yok olacak. Bir an önce DSİ, belediye veya kim yetkili ise harekete geçmelidir. Bu çöpler doğada kalırsa farklı hastalıklar türemesine neden olabilir” diye konuştu.