AKP iktidarının gençleri sindirme politikasına bağlı olarak Türkiye’de tutuklu ve hükümlü öğrenci sayısı her geçen gün daha da artarken, Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre hapishanelerde eğitim ve öğretim hakkından yararlanmaya çalışan toplam mahkum öğrenci sayısının 69 bin 301 olduğu ortaya çıktı.
Konuya ilişkin Birgün’den Mustafa Kömüş’e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, hapishanelerdeki öğrencilerin görmezden gelindiğini ifade etti. 2013 Mayıs ayı itibarıyla 2 bin 776 tutuklu ve hükümlü öğrenci bulunuyordu. Bu sayı 2016 yılı sonu itibariyle 25 kat aratarak, 36 bin 33’ü lise ve dengi okullar ile önlisans ve lisans, 33 bin 268’i ise açıköğretim olmak üzere 69 bin 301’ e yükseldi.
‘Eğitim hakları engelleniyor’
Hapishanede okumaya çalışan öğrencilerin koşullarının çok olumsuz olduğunu vurgulayan İlgezdi şu açıklamalarda bulundu:
“Bu öğrenciler arasında cezaevinde eğitim sistemine dahil olanlar olduğu kadar, okurken hakkında hüküm kurulan ya da tutuklan öğrenciler de var. Mahpus öğrenciler farklı boyutlarda mağduriyetlerle karşılaşsalar da, temelde ortak sorunları eğitim haklarının engelleniyor olması. İlk ve ortaöğretim seviyesinde eğitim gören mahpuslar nispeten eğitim hakkından yararlanırken kaynaklara ulaşmada zorluk yaşıyorlar. Hapishanelerde öğrencilere tahsis edilmiş oda, kütüphane, bilgisayar, internet vb. olanaklarının olmaması anayasanın eşitlik ilkesine uymuyor.”
‘Mazeretleri kabul edilmeyen öğrenciler devamsızlık nedeniyle derslerini geçemiyor ve okuldan atılıyorlar’
Açık lise ve üniversitede okuyanların durumlarının daha da problemli olduğunu söyleyen İlgezdi hapishanelerdeki öğrencilerin yaşadığı sorunları şöyle sıraladı:
-Yeni eğitim ve öğretim yılında kayıtlarını yenileyemiyorlar
-Maddi imkanı bulunmadığı için eğitim masraflarını karşılayamıyorlar.
-Mahkum oldukları için devam zorunluluğu olan derslere katılamayan ve mazeretli kabul edilmeyen mahpuslar, devamsızlık nedeniyle derslerini geçemiyor ve okuldan atılıyorlar.
-Mahpuslar için sınavlara gidebilmek büyük bir eziyete dönüşüyor. Hapishanelerden, okullara öğrenciyi götürecek araçların temini konusunda sorunlar yaşandığı gibi Ring araçlarında yolculuk yapacak olan öğrencilerin sınavlara gidip gelebilmeleri için ödedikleri yüksek ücretler de ayrıca sorun yaratıyor.
-Mahpusların birçoğunun eğitim görecekleri üniversite ve/veya okullardan uzakta, farklı illerdeki hapishanelerde tutulmaları ve sevk taleplerinin kabul edilmemesi öğrenim haklarını ortadan kaldırıyor.
-Hapishanelerde öğrencilere tahsis edilmiş oda, kütüphane, bilgisayar, internet vb. olanakların olmaması anayasanın eşitlik ilkesine uymuyor.
-Henüz mahkeme süreci tamamlanmayan ancak uzun tutukluluk nedeniyle hapishanelerde bulunan öğrenciler, devamsızlık, kayıt yenileyememe ve sınavlara girememe gibi gerekçelerle eğitim haklarını kaybediyorlar.