4.4 C
İstanbul
20 Ocak Pazartesi, 2025
spot_img

Halkevleri CK Enerji önünde: “Bu soyguna son vermek için acil kamulaştırma yapılmalı”

Halkevleri İstanbul’da CK Enerji önündeydi. Tüketici Koruma Derneği ve DİSK/Enerji-Sen yöneticilerinin de katıldığı eylemde enerjiye gelen zamların geniş kesimleri “çarptığı” ifade edilirken çözümün ancak kamulaştırmadan geçtiği vurgulandı

Yeni yılda gelen yüksek enerji zamlarına tepkiler devam ediyor. Halkevleri İstanbul’da Cengiz ve Kolin ortaklığıyla Türkiye’nin yüzde 10’una elektrik satan CK Enerji önündeydi. Tüketici Koruma Derneği ve DİSK/Enerji-Sen yöneticilerinin de katıldığı eylemde gelen zamların geniş kesimleri “çarptığı” ifade edilirken çözümün ancak kamulaştırmadan geçtiği vurgulandı.

“AKP eliyle enerji şirketleri ihya edilirken ülke büyük bir yıkıma sürükleniyor” diyen Halkevleri, yaptığı basın açıklamasında gelen zamların milyonlar için yıkıcı bir etkiye sahip olduğu ifade edildi. Zamların derhal geri çekilmesinin talep edildiği açıklamada şunlar söylendi:

Bu şirketin önündeyiz çünkü bugün evlerimizde en çok konuşulan konu faturaları nasıl ödeyeceğimiz. Bu soğuk günlerde en düşük gelen faturamız en az iki katına çıktı. Sadece faturalar değil her şey ateş pahası. İstanbul’da ulaşıma %36 zam geldi. Kiralar bir yılda en az %58 arttı. Gıda fiyatları ise alıp başını gitmiş vaziyette. Isınamıyoruz, beslenemiyoruz, barınamıyoruz, geçinemiyoruz. Zamlar derhal geri alınmalıdır.

“Kamulaştırma yapılırsa faturalar yarıya düşer”

Açıklamanın devamında elektrik faturalarının bu kadar yüksek olmasının en büyük sebebinin 90’lı yılların başından beri işletilen özelleştirme politikaları olduğu belirtildi. Enerjideki özelleştirme sürecinin özetlendiği açıklamada gelinen noktada özelleştirmenin yarattığı yıkım şöyle ifade edildi:

Aylık maliyetler hesaplandığında toplam fatura tutarı yaklaşık 8 milyar TL olabilecek iken bu şirketlere aylık 42 milyar TL’lik fatura ödettiriliyor bize. Yani enerji şirketlerine her ay 34 milyar lira fazladan ödüyoruz. Bu şirketler kamulaştırılırsa konutlarda elektrik parasız olabilir, iş yerlerine ise yarı fiyatına verilebilir. Bu mümkündür.

Bu bir soygundur. Bu soyguna son verilmesi için acil kamulaştırma yapılmalıdır! Enerjideki piyasalaştırmaya bir an önce son verilmeli, madenlerden, enerji üretimine ve enerji dağıtımına kadar sermayenin elindeki tüm varlıklara el konulmalı, bu şirketlerin kamuya olan borçları tahsil edilmelidir.

“Elektriğe ve doğalgaza kademeli zammı içeren kanunlar Meclis’ten geçirilirken muhalefetin bir kısmı evet, bir kısmı da çekimser oy kullanıyor. Bu suç ortaklığını kabul etmiyoruz. Halka fatura ettiklerinizin hesabını bir bir soracağız” diyen Halkevleri, açıklamanın sonunda taleplerini yineledi. Talepler şöyle:

  • Tüm zamlar geri alınsın!
  • Elektrik üretim ve dağıtım işletmeleri acilen kamulaştırılmalıdır!
  • Enerji şirketlerinden borçları tahsil edilmelidir!
  • Her haneye parasız 18 metreküp su, 140 metreküp doğalgaz, 230 kWh elektrik sağlansın!
  • Temel tüketim maddelerinde KDV kaldırılsın!
  • Hazine garantili projelere ödemeler durdurulsun!
  • Bütün ücretler arttırılsın! Herkese güvenceli iş.

“Enerji şirketleri kârlarını katlarken işçilerini de sefalete mahkum ediyor”

Basın açıklamasının ardından DİSK/Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin söz aldı. Keskin, enerji şirketlerinin kârlarını artırırken çalıştırdığı enerji işçilerini de sefalete mahkum ettiğini şöyle ifade etti:

Sadece halkın sırtından beslenmediler. Üç kuruşa çalıştırdıkları işçileri de aynı zamanda sefalete mahkum ettiler. Maalesef o faturaları getirip bırakan bizleriz. O faturalar bizim kapımıza da geliyor. Üç kuruş maaşımızla bu faturaları biz de ödemeye çalışıyoruz. Her kriz var dendiğinde ya zam yapıyorlar ya işçi çıkarıyorlar.

Son dönemde enerji işçilerine saldırılar arttı. O faturalar bizim de kapımıza geliyor. Bu talepler bizim de talebimiz.

Tüketici Koruma Derneği STK’lerden sorumlu MYK üyesi Serpil Turul söz alarak elektrik kullanımının en temel tüketici haklarından biri olduğunu ifade etti. Kayıp kaçak bedeline değinen Turul, “Teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda neden başkasının kullandığı elektriği biz ödüyoruz?” diye sordu. Özelleştirme politikaları, devletin enerji politikalarının bu duruma getirdiğini ifade eden Turul, gelen enerji zamlarının diğer temel ihtiyaçların fiyatlarının artışını getireceğini belirtti.

Konuşmaların ardından Halkevciler getirdikleri faturaları yakarak eylemlerini sonlandırdı.

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol