Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
23.9 C
İstanbul
20 Eylül Cuma, 2024
spot_img

‘Hakkınız ödenmez dediler gerçekten ödemediler’

Hastanede temizlik işçileri hiç ek ödeme almazken hemşirelere komik ücretler yatırıldı. Hemşire Eylem Kaya Eroğlu, ‘Sağlık Bakanı ‘Hakkınız ödenmez’ dedi, gerçekten ödemediler’ dedi.
Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede en ön saflarda olan sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın, “Üç ay boyunca tavandan ek ödeme yapılacak” açıklaması sonrası yapılan ikinci ödemelere karşı tepkili. Performans ve diplomaya göre yapılan ödemelerde, kimi çalışan 10 TL, kimisi 2 bin TL alırken, riskli birimlerde 4D statüsünde çalışan temizlik emekçileri ise hiç ödeme alamadı.
Çeşitli hastanelerde görev yapan sağlık personelleri, maruz kaldıkları durumu Mezopotamya Ajansı’dan Emrullah Acar’a anlattı.

Herkese emeğine göre dağıtılsın isterdik

Ankara Şehir Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Eylem Kaya Eroğlu, “Mevcut olabilecek iş kazası, meslek hastalığı ve sigorta priminden sıyrılmak amacıyla ödemeler yaptılar. Sağlık çalışanlarının yaptıkları işi daha şevkle yapması için yapılan bir düzenleme olarak düşünüyorum” dedi.
Sağlık çalışanlarının yıllardır ‘İnsanca yaşayacak bir ücret ve performans siteminin kaldırılması’ gibi talepleri olduğunu belirten Eroğlu, “Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Tavandan ödemeyle birlikte çalışanlar arasında inanılmaz bir huzursuzluk doğdu ve iş barışımızın bozulduğunu rahatlıkla söyleye bilirim. Ayrımcılığa maruz kalan sağlık çalışanları şu soruyu sormaya başladı: Biz insan değil miyiz? Evet, sağlık bir ekip işi ama statüye, eğitime göre bu paralar dağıtıldı; biz isterdik ki herkesin riskine göre emeğine göre dağıtılsın” diye konuştu.

Sağlıkçıların başarısı

Eroğlu, şunları ifade etti: “Koruyucu ekipman eksikliğinde, kavga ede ede, medyada sesimizi duyurarak ulaştık. Bu süreçte bizim hakkımızı ödeyecek bir miktar yok esasında. Ama bir hekime 16 bin TL ödenirken, temizlik işçisine hiçbir şey ödenmemesi… Emeğin karşılığı bu mudur? Aynı birimde benimle çalışan lise mezunu, bebek emziren arkadaşım 200 TL aldı, ben lisans mezunu olduğum için 1.300 TL aldım. Sağlık Bakanı bu ödemeleri duyurduğunda, ‘Ne yapsak sağlık çalışanlarının hakkını ödeyemeyiz’ demişti, gerçekten ödemediler. Tavandan ödeme yaptıklarında başka haklarımıza da dokundular. Nöbet ücretlerimiz ödenmedi, asistan hekimlerin hakları verilmedi. Sadaka olarak dağıtılan hiçbir ücrete eyvallahımız yok, bu miktarları dağıtmalarına da gerek yok zaten. Sağlık Bakanı bir başarı elde ettim diyorsa, bu başarı sağlık çalışanlarının başarısı. Bir başarı varsa ortada Sağlık Bakanlığı’na rağmen bizim başarımız.”

Virüs diploma ayırt etmiyor

Ankara 112 Sağlık personeli Canberk Akkuş da en riskli birimlerden birinden çalışmasına rağmen; lise mezunu olmasından kaynaklı sadece 20 TL fark aldı. Akkuş ile aynı riski taşıyan lisans mezunu personeller arasında ise 200 TL fark var. Akkuş, “Kadro derecesi yüksek olan arkadaşlarda ciddi bir fark oldu” diyerek, ödemelerde diplomanın etkisine dikkat çekti. Virüsün diploma fark etmeksizin bütün sağlık çalışanlarını tehdit ettiğinin altını çizen Akkuş, “Hepimizin yaptığı iş aynı, risk aynı, aynı hastayı taşıyoruz, farklar çok farklı. Normal bir süreçte yaptığımız işi yapıyoruz ama riski biraz farklı. Ödül vereceklerini söylediler onu da veremediler. Meslek grupları arasında bir iş barışını bozmadan başka bir şey yapmadılar” diye konuştu.

Ayrımcılık dayanışma doğurdu

Ankara İbni Sina Hastanesi’nde 4D statüsünde çalışan temizlik emekçisi Reyhan Karadeli, yapılan ek ödemelerden yararlanamayan gruptan. Karadeli, “Taşeron olduğumuz zaman haksızlığa uğruyorduk, kadroya geçtik, taşeronu arar olduk. Herkes haksızlığa uğradığımızı belirtiyor. Geçenlerde iki doktorun şu sohbetine kulak misafiri oldum; ‘Biz az da olsa aldık ama temizlik personelleri hiç alamadılar, yazık günah değil mi? Hastalarla sarmaş dolaş olanlara nasıl bir ek ücret verilmedi, anlamış değilim.’ İktidar ayırımcılık yapmak istedi ancak bizi birbirimize daha çok bağladılar. Ayrımcılık bir dayanışma doğurdu” ifadelerini kullandı.

SES tepkili

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Sağlık Bakanlığı’nın talepleri görmezden geldiğini belirterek, “Bazı arkadaşlarımız 10 TL, 20 TL gibi komik rakamalar aldılar. Neredeyse bütün hastanelerden bize dönüşler oldu, performans ödemeleri bazı yerlerde 20 katına varan farklar var. Bakanlık bu taleplere kulağını kapatsa da sağlık çalışanları arasında bir dayanışma örüldü. Sorunlarımız büyüyor ama mücadelemizde büyüyor” dedi.

Sağlıkçıların talepleri

Erden, sorunları çözümü için, talep ve önerilerini şöyle sıraladı:
“Taleplerimiz öncelikle en düşük ücretin yoksulluk sınırının üstüne çekilmesi yönünde temel ücretin artırılmasını istiyoruz. Performans değil, temel ücret diyoruz. Beş yıla bir yıpranma payında ısrarcıyız. Bu yıl salgın sürecinden kaynaklı bir yıl yıpranma payı talep ediyoruz. 3600 ek gösterge temel taleplerimizden biriydi, seçim vaatlerinde kaldı. 3600 ek gösterge hakkımızı istiyoruz. En önemlisi iş güvenliği istiyoruz. Herkesin güvenceli bir şekilde kadrolu olması istihdamını istiyoruz. Yeni atamalar kadrolu ve güvenceli yapılmalı. Şu an hastanelerde 4B, 4C, 4D statüsünde çalışan arkadaşlarımızın da kadroya alınmasını talep ediyoruz.”
 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol