Giresun’a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde 19 Kasım’da Yıldızlar Holding’e bağlı Nesko Madencilik AŞ’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerinde bulunan havuzlar patladı. Patlamayla birlikte tesisin çevresinde bulunan dereye karışan atıklar, derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajı’na kadar ulaştı.
Zehirli atıklar nedeniyle çok büyük bir çevre felaketinin yaşandığı aktarılıyor. T24’ün aktardığı habere göre, olay sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “İşletmeye, çevreye verdiği kirlilik nedeniyle “en üst sınır” olan 12 milyon lira idari para cezası uygulanarak işletme faaliyetten men edilmiştir.” açıklamasında bulundu. Halk bakanlığın 16 gün sonra verdiği cezaya tahribatın etkisinin büyüklüğü nedeniyle tepki gösterdi.
‘Tahribatın boyutunu bilmek istiyoruz’
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun Şebinkarahisar’da yaşanan çevre felaketine ilişkin olarak, “Bakanlığın en üst sınırdan ceza vererek sorumluluktan kurtulmaya çalışmasını ve böylesine riskler barındıran bir sürece bu kadar kolay izin verip bir de yeterince denetlenmemesi noktasında sorumluluğunu görmezden gelmesini affedemeyiz. Biz bakanlığın felaketin üzerini örtmek için sarf ettiği gayreti değil, zehirli atıkların çevrede yarattığı tahribatın ne düzeyde olduğunu bilmek istiyoruz” dedi.
Görüntüler paylaşıldı
Kazdağları İstanbul Dayanışması, Twitter hesabından maden atıkları faciasına ilişkin görüntüleri paylaşarak şu ifadeleri kullandı:
Giresun’da bir katliam yaşanıyor!.
15 gün önce Yıldızlar Holding’in Giresun’daki maden atık havuzu patladı! Yaşam alanlarına oluk oluk zehir akıyor, devlet izliyor!
Ses verelim!
👉🏿 #KelkitZehirAkıyor #AcilÖnlemAl pic.twitter.com/YZTNn9nXpK— Kazdağları İstanbul Dayanışması (@kazdaglariist) December 3, 2021
“15 gün önce Yıldızlar Holding’in Giresun’daki maden atık havuzu patladı! Yaşam alanlarına oluk oluk zehir akıyor, devlet izliyor! Bu, Yıldızlar Holding’in ilk ekokırım suçu değil. Daha önce yine Giresun’da ve Gümüşhane’de işlettikleri madenlerde de atık barajı patlamış, benzer felaketler yaşanmış, milyonlarca balık ölümü gerçekleşmiş, eli kanlı şirket çalışmaya devam edebilmişti.”