Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, kamu binalarında deprem dayanımı ve enerji verimliliği (KADEV) projesi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin barındığı ve üniversiteye bağlı olan Vadi Erkek Öğrenci Yurtlarında güçlendirme ve enerji verimliliği çalışması yürütülecek.
Projeyle birlikte kamu kurumları özel şirketlerin güneş enerji santrali (GES) kurabilmesi için bir alan haline getirilmeye çalışılıyor. Proje kapsamında hazırlanan raporda ise Vadi Yurtlarında kalan öğrencilerin nerede barınacağına ilişkin bir bilgi yer almıyor. İTÜ Rektörlüğü de öğrencilerin barınmasına ilişkin bir açıklama yapmazken, yurtta kalan öğrenciler sürecin şeffaf işletilmesini talep etti.
Fon alındı, diğer binalar projeden çıkarıldı
KADEV projesinin tanıtımında projenin amacı amacı; “Enerji kullanımı bakımından verimsiz olan ve deprem riski yüksek olan kamu binalarının depreme karşı güçlendirilmesi ve enerji verimliliği sağlanması” olarak açıklanıyor. Projeye göre Türkiye’deki tüm kamu binalarının enerji verimli hale getirilmesi için model oluşturularak sektörün gelişmesi ve farkındalığın artırılması planlanıyor. Bu kapsamda yetkili elektrik dağıtım şirketi, kamu binalarının çatılarına güneş enerji santrali (GES) kurabilecek.
Söz konusu projeye, Dünya Bankası 2022 yılında fon verme kararı aldı. Proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi sınırları içerisinde olan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları, Ayazağa Kız Öğrenci Yurdu, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesini kapsayan bir güçlendirme ve enerji verimliliği programı oluşturuldu. Ancak sonrasında Vadi Erkek Öğrenci Yurtları dışındaki bütün binalar proje kapsamından çıkarıldı.
Rektörlük konuya ilişkin açıklama yapmadı
Mevcut durumda Vadi Erkek Öğrenci Yurdunun depreme dayanıklılığı ve enerji verimliliğinin artırılması üzerine rapor hazırlandı. Rapora göre projenin, 2024 yılının1. çeyreği ile 3. çeyreği arasında yapılması planlanıyor ancak projenin ne zaman tamamlanacağı belirsiz. Hazırlanan raporda proje tamamlanana kadar Vadi Yurtlarında kalan öğrencilerin nerede barınacağına ilişkin bir bilgi de yer almıyor. Yurtta kalan öğrenciler, barınma ihtiyaçlarının nasıl giderileceği konusunda endişeliyken İTÜ Rektörlüğünden de konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.
Öğrenciler dilekçe verdi
Vadi Yurtlarında kalan öğrenciler, yurttaki çalışmalar devam ederken nerede barınacaklarına3 dair bir açıklama gelmemesi üzerine bir araya gelerek 400’e yakın dilekçe topladı. Öğrenciler dilekçeleri rektörlüğe teslim etti. Verilen dilekçede rektörlüğün projeye ilişkin en kısa zamanda açıklama yapmasını talep eden öğrenciler, aynı zamanda bu sürecin şeffaf işlemesini, bu süreç boyunca mağdur edilmemek istediklerini, İTÜ sınırlarında olan diğer binaların bu süreçten neden çıkarıldığını ve yapılan karot testlerinin sonuçlarının açıklanmasını talep etti.