Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Trenin aynı ray üzerinde yol kontrolü yapan kılavuz tren ile çarpışması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti, 86 kişi de yaralandı. Kazanın gerçekleştiği hatta sinyalizasyon sistemi bulunmadığı, makinistlerin birbirleriyle telsiz veya cep telefonu ile haberleştiği, Haziran seçimlerine yetişsin diye hattın çalışmalar tamamlanmadan açıldığı ortaya çıktı.
Ulaştırma Bakanlığı’nın da ‘Kontrol lokomotifinin orada olmaması gerekiyordu’ şeklinde açıklama yaptığı kazaya hangi şartların zemin hazırladığını Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) açıkladı.
Ankara’dan Konya’ya gitmek üzere 06.30’da gardan hareket eden Yüksek Hızlı Tren (YHT), Yenimahalle ilçesine bağlı Ankara Marşandiz İstasyonu’na geldiğinde aynı ray üzerinde yol kontrolü yapan kılavuz tren ile kafa kafaya çarpıştı. Trenin iki vagonu raydan çıktı, çarpışmanın etkisiyle istasyonda bulunan üst geçit vagonların üstüne yıkıldı. 3’ü makinist, 6’sı yolcu olmak üzere toplam 9 kişinin hayatını kaybettiği, 86 kişinin yaralandığı açıklandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada yaralılardan 27 kişinin tedavisinin sürdüğünü ve 2 kişinin durumunun ağır olduğunu belirtti.
Yapılan açıklamalara çok sayıda düzeltme geldi
Kazayı ilk olarak Anadolu Ajansı (AA) duyurdu. AA haberinde kazanın, yüksek hızlı trenin üst geçide çarpması sonucu meydana geldiği ifade edildi. İlerleyen saatlerde Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada bu bilgiler kısmen yalanlandı. Valilik, kazanın yüksek hızlı trenin banliyö trenine çarpması sonucu meydana geldiğini ifade etti. Valilik açıklamasında trenin üst geçidin ayağına çarptığı, üst geçidin bunun üzerine çöktüğü aktarıldı.
Ulaştırma Bakanlığı: ‘Kontrol lokomotifinin orada olmaması gerekiyordu’
Bundan yarım saat sonra kazaya dair bir açıklama da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan geldi. Ankara Valiliği’nin yüksek hızlı trenin banliyö trenine çarpması sonucu gerçekleştiği yönündeki açıklamasını düzelten bakanlık, kazanın yüksek hızlı trenin kontrol lokomotifine çarpmasıyla meydana geldiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında ayrıca “Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu” denildi.
Kazanın faturası TCDD çalışanlarına mı kesiliyor?
Kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin üç savcının görevlendirildiğini duyurdu. Bu kapsamda, kazada kusuru olduğu gerekçesiyle üç Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) çalışanı gözaltına alındı.
‘Hatta sinyalizasyon yok, makinistler telsizle veya cep telefonu ile haberleşiyorlardı’
BTS eski Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Başkentray’ın sinyalizasyon sistemi bitmeden seferlere başladığını belirterek “Sinyalizasyon olsa trenlerin nerede olduğu takip edilebilir” dedi. Konuyla ilgili konuşan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener de, “Sincan-Ankara hattında henüz sinyalizasyon bulunmuyor. Yapım aşamasındaydı. Kazanın olduğu hatta makinistler birbirleriyle telsizle veya cep telefonu ile haberleşiyorlardı. Kazanın sebebi muhtemelen bu” dedi.
İlerleyen saatlerde Makina Mühendisleri Odası’nın internet sitesinde konuya ilişkin yazılı açıklama da yayımlandı. (https://www.mmo.org.tr/merkez/basin-aciklamasi/ankaradaki-kaza-yuksek-hizli-trenlere-dair-benimsenen-imaj-politikasinin)
‘Haziran seçimlerine yetişsin diye çalışmalar tamamlanmadan açıldı’
Kazanın nedenine ilişkin soL’a açıklamalarda bulunan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir, hattın iki yıllık hat yenileme çalışmaları tamamlanmadan, Haziran seçimleri nedeniyle erken açıldığını, sinyalizasyon çalışmalarının da bu nedenle tamamlanamadığını söyledi.
Kayaş-Sincan arasında hat yenileme çalışmaları olduğunu belirten Özdemir, “Hat sayısı eksik geliyordu, 3 hat vardı, ‘5’e çıkaralım’ dediler. 2016’nın Temmuz ayında tren işletmeciliğine kapatıldı hat, 2018’in Nisan ayında, iki yıllık sürenin bitmesi beklenmeden erken açıldı. Bunun nedeni de Haziran seçimlerin gelmesiydi, yani popülist şekilde açılış yaptı. Rayların döşenmesiyle hat bitti denildi. Sinyalizasyon bitmemişti. Bu kadar yoğun işletmeciliğin olduğu yerde sinyalizasyon sisteminin bitmesi gerekiyordu. Popülist politikalar sonucu hat teslimi erken şekilde ve geçici olarak yapıldı” ifadelerini kullandı. Hangi trenin hangi hattan gittiğinin keşmekeşe dönüştüğünü belirten Özdemir, “Sendika olarak çok fazla uyarıda bulunduk ama uyarılarımız dinlenmedi. Hem arkadaşlarımızı hem de yolcularımızı kaybettik” diye konuştu.
TMMOB ve BTS’den ortak açıklama: Facianın nedeni ihmal değil, demiryollarını siyasi ranta dönüştüren anlayıştır
Ankara Tren Kazası hakkında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve KESK’e üye Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası tarafından ortak basın toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada, “Çorlu’da yaşanan ve hepimizin yüreklerindeki acısı hala tazeliğini koruyan tren faciasının 5 ay sonrasında yeni bir faciayla yüz yüze gelmek, bu olayların ‘kazayla’, ‘dikkatsizlikle’ ya da ‘ihmalle’ açıklanamayacak sistematik nedenleri olduğunu göstermektedir” denildi ve buradaki temel sorunun insan hatası olmadığı vurgulandı.
Tamamlanması zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırıldığı, sorunun buna göz yuman anlayış sorunu olduğu ifade edildi. Söz konusu sistemlerin işlevinin, insan hatalarını bertaraf etmek olduğu belirtildi. (https://www.tmmob.org.tr/icerik/ankara-tren-faciasinin-nedeni-ihmal-degil-demiryollarini-siyasi-ranta-donusturen-anlayistir)
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe de yaptığı yazılı açıklama ile can kayıplarına zemin hazırlayan şartları değerlendirdi. (https://www.tmmob.org.tr/icerik/imo-degisen-birsey-yok-geliyorum-diyen-bir-tren-kazasi-daha-ankara)