Geleneksel Evvel Temmuz Festivali başladı
Hatay Samandağ’ın geleneksel ‘Evvel Temmuz’ festivalinin bu yıl 22.’si yapılıyor. 2000 yılından beri panel ve konserler ile gerçekleşen festivale bu yıl Suavi, Hozan Beşir, Hiraizerdüş ve Mengene katılacak.
2000 yılından beri yapılan Hatay Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali, ünü Antakya sınırlarını aşarak ülke genelinden hatta Ortadoğu’dan katılımcılarla yıldan yıla büyüyen bir festival. Festivale adını veren, içinde bulunduğumuz Miladi Takvim’in yedinci ayına adını veren Tammuz; Tanrıça İnanna’nın eşi, İnanna ile birlikte bereket dağıttığına inanılan, ‘Çobanların Tanrısı’ olarak da bilinen Tammuz…
Samandağ Kalkındırma Derneği ve Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği olarak her sene düzenlenen Evvel Temmuz Festivali’nin 22’ncisinin programı duyuruldu.
Binlerce yıllık bir gelenek olan Evvel Temmuz, Rumi Takvime göre 1 Temmuz’da, Miladi Takvim’de 14 Temmuz’a tekabül ediyor, hasat döneminin bereketli geçmesi yapılan ritüellere dayanıyor. Tek tanrılı dinlere geçişten sonra da bu gelenek Ortadoğu coğrafyasında devam etmiştir.
Festival programındaki panellerde savaş, ekonomik kriz ve demokrasi mücadeleleri konuları öne çıkarken sergiler, konserler ve film gösterimleri de var.
Festivalin çağrı metni şöyle:
Savaşların, yoksulluğun, ötekileştiriciliğin, asimilasyonun, ırkçılığın gittikçe hâkim olduğu bir dönem ve coğrafyada; barışa, kardeşliğe, özgürlüğe soluduğumuz hava kadar ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte bu festivali gerçekleştirmek biraz daha fazla anlam kazanıyor.
Onlarca yıldır halk tarafından kutlanan bu bayram 80 darbesi ile yasaklanmışsa da tüm baskılara, engellemelere rağmen umutla inatla ve emekle örülüyor ve halkın sahiplenmesi sayesinde 22 yıldır büyüyerek devam ediyor.
Evvel Temmuz festivali hem entelektüel yanı hem de sanatsal yanı ağır basan bir düşünceyle hazırlanıyor. Aynı zamanda festival, farklı inançsal ve toplumsal kesimleri ortak bir coşkuda buluşturuyor.
Festival gündüz ve akşam etkinlikleri ile gerçekleşiyor. Bu yıl da gündüz etkinliklerini dönemin politik ve sosyal atmosferini göz ardı etmeden güncel durumun ihtiyacına göre programladık.
Örneğin bu yıl panellerimizde yoğunluklu olarak savaş, ekonomik kriz ve demokrasi ihtiyacı konularını işlemeye özen gösterirken, komşun huzurluysa sen de huzurlusun nasihatleri ile büyüyen insanların memleketi Samandağ’da farklı toplumsal kesim ve inançlarla bir arada kardeşçe ve ortak bir yaşamı birlikte kurmanın, birlikte mücadele etmenin önemini gören bir yerden Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı’da ve Hıristiyanların yoğunlukta yaşadığı mahalledeki kilisede de panellerimiz olacak.
Her gün doğa talanının önünü açan yaşam alanlarına kast eden yasalar çıkarken köylerinde kurulmak istenen maden ocaklarına ve maden şirketlerine karşı cesurca direnen ve maden şirketlerini ve projelerini üç kez engelleyen Höyük halkının ve tüm Türkiye’deki ekoloji mücadelelerinin yanında olduğumuzu gösteren bir yerden Arsuz Höyük köyünde Ekoloji paneli, gençlerin yok sayıldığı ve geleceksiz bırakıldıkları bu zamanlarda gençlerin mücadelelerinin bize öğrettiklerinin konuşulacağı gençlik panelinin yanı sıra her gün katledilen, baskı ve şiddete maruz kalan ama yılmadan mücadele ederek toplumsal ve siyasal mücadelelere umut olan kadınların örgütlenme ve dayanışması üzerine bir söyleşinin de yer alacağı festival kapsamında fotoğraf sergisi, belgesel gösterimi, uçurtma ve balon şenliği, yoga etkinlikleri de olacaktır.
Festivalin akşam etkinliklerinde ise Grup Mengene (Nihat Mugil-Barış Atay), Ali Berrak, Semir Ray, Hozan Beşir, Kaldırım Müzik Topluluğu, Hiraizerdüş, Grup Nidal, Mehmet Menni, Suavi ve yerel sanatçılarımız sahne alıyor. Bu bölüm dünyanın en uzun ikinci kumsal sahili olan deniz sitesinde kurulan platformda gerçekleşiyor.
Bu güne kadar, bu festivale sahip çıkan halklarımıza, festivale katılım sağlayan yerel ve ulusal sanatçılara, şair, yazar, siyasetçi, akademisyenlere, festivale katkı sağlayan sponsorlarımıza ve bizi yalnız bırakmayan basın emekçilerine teşekkürü bir borç biliriz.
Bütün halkımızı bu güzel festival atmosferini paylaşmaya davet ediyoruz.
Festival programı
Fotoğraf sergisi: 11-14 Temmuz tarihleri arasında saat 10:00- 19:00 saatleri arasında Deniz sitesi Palmyra Park Cafe’de tabiatın çığlığı karma fotoğraf sergisi (Küratör: Adil Okay)
9 Temmuz 2022 Cumartesi
Panel: 1915’ten günümüze Araplar
Katılımcılar: Şule Can, Emre Can Dağlıoğlu
Moderatör: Naim Özbek
Yer-Saat: Vakıflı Köyü Ermeni Kilisesi – 18.00
Belgesel gösterimi: Kopuş
Yer-Saat: Belediye Eski Nikah Salonu – 19.00
10 Temmuz 2022 Pazar
Panel: Nehna kendini anlatıyor
Katılımcılar: Can Terbiyeli, Metin Uyar, Anna Maria Beylunioğlu Atlı, Emre Can Dağlıoğlu
Yer-Saat: Mariyas Kilisesi – 17.00
Panel: Kadınlardan kadınlara bir yol var
Katılımcılar: Esen Özdemir, Suna Kafadar
Moderatör: Sevilay Elmas
Yer-Saat: Belediye Eski Nikah Salonu – 15.00
11 Temmuz Pazartesi
Söyleşi: Türkiye’de siyasal durum ve ittifak politikaları
Katılımcılar: Sezgin Tanrıkulu, Barış Atay
Moderatör: Akan Sönmez
Yer-Saat: Palmyra Park Cafe-Deniz Sitesi – 17.00
Açılış ve konser
20.00 açılış
20.30 Yeni Günışığı Rehabilitasyon Merkezi Korosu
21.15 Ali berrak (Harman Müzik)
21.50 Festival konuşması
22.00 Grup Mengene (Nihat Mugil- Barış Atay)
24.00 kapanış
Panel: Çevresel etkiler açısından madencilik
Katılımcılar: Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr Mehmet Zencir, Av Mehmet Horuş
Moderatör: Mutlu Parlar
Yer-Saat: Höyük çok amaçlı salon Arsuz/Höyük köyü – 20.00
12 Temmuz Salı
Söyleşi: Ukrayna: Emperyalist mücadelenin av sahası
Katılımcı: İlhan Uzgel
Moderatör: Av Adnan Eryılmaz
Yer-Saat: Palmyra Park Cafe-Deniz Sitesi – 17.00
Uçurtma ve balon şenliği
Yer-Saat: Deniz Sitesi-Hz Hızır türbe yanı – 18.00
19.00 Hasnet Evvıl Temmuz yöresel yemek hrisi dağıtımı
20.00 Açılış
20.15 Yerel maniler
20.30 Halk oyunları
20.45 Müzik Güven
21.00 Arapça müzik- Semir Ray
21.30 Festival konuşması
21.40 Hozan Beşir
13 Temmuz Çarşamba
Yoga
Yer-Saat: Deniz Sitesi-Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı – 08.00
Panel: Tarihsel kentlerin gelecek açmazları
Katılımcılar: Mahir Polat, Bekir Ağırdır
Moderatör: Av Halil İbrahim Özgün
Yer-Saat: Belediye Eski Nikah Salonu – 16.00
Panel: Demokrasi ittifakı ve üçüncü yolun inşası
Katılımcılar: Ahmet Cavit Uğur (SYKP Eş Genel Başkanı), Tuncer Bakırhan (HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı), Selma Gürkan (EMEP Genel Başkan Yardımcısı), Mahir Gürz (SMF Sözcüsü), Perihan Koca (TÖP Dönem Sözcüsü)
Moderatör: Cansel Aslan
Yer-Saat: Yeni Çarşı Konferans Salonu – 18.00
20.00 – Kaldırım Müzik Topluluğu
21.30 – Hirai Zerdüş
Yer: Deniz Sitesi-Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı
14 Temmuz Perşembe
Yoga
Yer-Saat: Deniz Sitesi-Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı – 08.00
Panel: 2023’e giderken öğrenci direnişlerinin öğrettikleri
Katılımcılar: Doç. Dr. Melda Yaman, Feyaz Çanak (SYKP MYK üyesi)
Moderatör: Yeşim Dokur
Yer-Saat: Belediye Eski Nikah Salonu – 15.00
20.00 – Grup Nidal
21.15 – Festival kapanış konuşması
21.30 – Suavi
Yer: Deniz Sitesi-Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı