5.5 C
İstanbul
29 Aralık Pazar, 2024
spot_img

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri: Niyetleri kölelik koşullarına mahkum etmek

Açıklanan yeni asgari ücrete tepki gösteren Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, “Niyetleri 19'uncu yüzyıl kölelik koşullarına mahkum etmek” dedi.

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından dün (27 Aralık) yapılan açıklamada, “Asgari ücreti bile sahte enflasyon oranlarının altında arttıranların niyeti gayet açıktır. Hedef tüm çalışanları sefalete, 19. yüzyıl kölelik koşullarına mahkûm etmektir” ifadeleri kullanıldı.

Asgari ücrete gelen sefalet zammı, Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Gebze Kent Meydanı’nda yapılan eylemde protesto edildi.

“Maaşlar enflasyonun altında kalıyor”

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Hatice Oral, emekçilerin gerçek enflasyon altında ezim ezim ezildiğini belirterek, “Yıllar boyunca izlenen emek karşıtı politika sonucunda, dünya genelinde tamamen vasıfsız çalışanlara işe başlangıç aşamasında ödenen, dolayısıyla istisnai bir ücret olan asgari ücret Türkiye’de adım adım ortalama ücrete dönüştürülmüştür. Bir de siyasi iktidar son bir yıldır gelmiş geçmiş en büyük yalanlarından birine sarılmış, hemen her gün çalışanların ücretlerindeki artışın enflasyonu körüklediğini iddia etmiştir. Ücret artışlarının enflasyonu körüklediği iddiası koskoca bir yalandan ibarettir. Nitekim bu iktidarın akıl hocası IMF bile çalışanların ücretlerinin enflasyona etkisinin yüzde 5 ile sınırlı olduğunu açıklamıştır. IMF yazarlarının geçtiğimiz yıl yayımlanan raporunda enflasyonu asıl körükleyen şeyin holdinglerin, şirketlerin, işverenlerin yüksek kar oranları olduğuna dikkat çekilmiştir. Kısacası gözünü daha fazla kar hırsı bürüyen sermaye çevreleri ürünlerini, hizmetleri enflasyonun çok üzerinde fiyatlandırarak enflasyonu tırmandırmaya devam etmektedir. Dolayısıyla Türkiye’de enflasyon ücretler arttığı için artmamaktadır. Tam tersine ücretler artan enflasyona yetişmeye çalışmaktadır. Ancak TÜİK’in çarpık rakamlarına göre artırılan ücretler, maaşlar her seferinde yaşanan gerçek enflasyonun altında kalmaya devam etmektedir” dedi.

“Emeğin hakları için mücadele edeceğiz”

“22 bin 104 TL olarak açıklanan asgari ücret; çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyonun en az yarısını yutan TÜİK enflasyonuna göre artışın bile 2.496 TL altında (yüzde 15) kalmıştır” diyen Oral, “Bugün Türkiye tüm çalışanlar için bir asgari ücretliler ülkesine çevrilmiş, asgari ücret geldiğimiz noktada bırakalım ortalama ücreti temel ücrete dönüştürülmüştür. Asgari ücret artış oranı tüm ücret, maaş artışlarında temel bir kriter haline getirilmiştir. Dolayısıyla ister kamu işçisi olsun ister kamu emekçisi ister emekli olsun ister özel sektör çalışanı hiçbir kişinin ‘asgari ücret artışı beni ilgilendirmiyor. Ben asgari ücretli değilim’ deme lüksü yoktur. Hedef tüm çalışanları sefalete, 19. Yüz yıl kölelik koşullarına mahkûm etmektir. Bunun için biz Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri olarak asgari ücretlisinden emeklisine, işçisinden kamu emekçisine hepimiz için insanca yaşamaya yetecek bir ücret başta olmak üzere emeğin hakları için mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Mühendislik asgari ücreti en az yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır”

tanfer yeşiltepe

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gebze Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Tanfer Yeşiltepe de yaptığı yazılı açıklama ile mühendislerin maaş sorununa dikkat çekti. “Açıklanan 22.104 TL asgari ücret, milyonlarca emekçiye ‘Sizi yoksulluğa değil, açlığa mahkûm ediyoruz’ demekten başka bir anlam taşımamaktadır” diyen Yeşiltepe, “Duyurulan 22.104 TL asgari ücret, ne insanca yaşam koşullarını sağlamaya ne de milyonlarca emekçinin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir. Bu ücret, emekçilerin taleplerine ve yaşam gerçekliklerine tamamen aykırıdır. Açlık sınırının altında bir ücretle yaşamın sürdürülemeyeceği açıkça ortadayken, emeği ile geçinen tüm kesimlerin ve emekçilerin hak ettiği koşulları elde edebilmesi, emeğin karşılığını alabilmek için örgütlü mücadele şarttır” dedi.

“İnsanca yaşam koşulları talep ediyoruz”

Mühendislerin sorunlarına dikkat çeken Yeşiltepe, “Meslektaşlarımız, işsiz kalma kaygısıyla her yeni güne mücadeleyle başlamaktadır. Sürekli artan iş yükü, stres ve mobbing ile baş etmeye çalışırken, sosyal ve kültürel hayattan mahrum kalmaktadırlar. Hiçbir güvenceleri olmadan, keyfi işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalmakta, barınma gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadırlar. Örneğin, büyükşehirlerde mühendislerin maaşlarının %75-80’i kira masraflarına gitmekte veya barınma konusunda bile büyük güçlüklerle karşı karşıya kalmaktadır. Biz, Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği olarak, meslektaşlarımızın hak ettiği insanca yaşam koşullarını talep ediyoruz. Yoksulluk sınırının altındaki ücretleri kabul etmiyoruz. Yoksulu daha yoksullaştıran zengini daha da zenginleştiren, her türlü değeri ortadan kaldırmayı hedefleyen ve paranın acımasız egemenliğine dayanan bu düzene boyun eğmeyeceğimizi, meslektaşlarımızın hak ettikleri yaşam koşularına kavuşana dek sesimizi yükseltmeye devam edeceğimizi ilan ediyoruz” dedi.

“2025 yılı itibarıyla mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının işe giriş ve alt sınır ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır” diyen Yeşiltepe, “Yoksulluk sınırının altında bir ücret ile sağlıklı ve insanca bir yaşamın mümkün olmadığını tekrar vurguluyoruz. Sağlık, yalnızca bedensel değil, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali anlamına gelir. Açlık, yoksulluk ve eşitsizlik, bir halk sağlığı sorunudur” diye konuştu.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ARALIK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,940AboneAbone Ol