Dün gece saatlerinde sosyal medyadan bir mesaj yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü, “Hastanenin tekrarlanan saldırılara maruz kaldığına dair dehşet verici raporlar ortaya çıkmaya devam ederken, bağlantılarımızın yerinden edilmiş on binlerce insana katıldığını ve bölgeden kaçtığını varsayıyoruz.” dedi.
DSÖ, “Sağlık çalışanlarının, yaşam destek ünitesine bağlı bebekler de dahil olmak üzere yüzlerce hasta ve yaralının ve hastanede kalan yerinden edilmiş kişilerin güvenliği konusunda ciddi endişeleri olduğunu” da sözlerine ekledi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşan son raporlarda “hastanenin tanklarla çevrili olduğu ve çıkıp kaçmak isteyenlere ateş açıldığı, bunların yaralandığı ya da öldürüldüğü yönünde” haberler olduğunu aktardı. Endişe duyduklarını belirten Ghebreyesus, Gazze’de insanların hayatlarını kurtarmanın tek yolunun derhal insani ateşkes ilan edilmesi olduğu ve bu yönde çağrılarını yinelediğini belirtti.
Jeneratörler devre dışı kaldı, 2 bebek hayatını kaybetti
Filistin Sağlık Bakanlığı da Siyonist İsrail’in saldırıları sonucu Şifa Hastanesinin jeneratörlerinin devre dışı kaldığını, bebek bakım ünitesindeki 2 bebeğin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tüm Arap ve uluslararası tarafları Gazze ve Kuzey Gazze’deki hastanelerin hedef alınmasını durdurmak üzere derhal müdahale etmeye çağırıyoruz. Tüm uluslararası kurumlara, sağlık sistemini korumak ve tamamen insani görevlerini yerine getirmesini sağlamak için derhal Şifa Tıp Kompleksi’ne ve Kuzey Gazze’deki hastanelere gelmeleri çağrımızı yineliyoruz. Elektrik jeneratörünün durması ve kompleksin hizmet dışı kalmasının ardından Şifa hastanesinin bebek bakım ünitesinde, ikinci çocuk hayatını kaybetti” denildi.
Doktorlar tercih yapmak zorunda kalıyor
Dün gece daha erken saatlerde El Cezire’ye konuşan Şifa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Ahmed Ebu Neda, şunları söylemişti: “Az önce iki yaralı geldi, birinin karnı açık, bağırsakları dışarıya çıkmıştı ama hiçbir şey yapamadık. Ameliyathanelerde elektrik yok. İçecek suyu bile zor buluyoruz. Hastanede 600 hasta ve yaralı var. Durum, kelimenin tam anlamıyla felaket. Durumun bu şekilde devam etmesi, hastalar için ölüm fermanının verilmesi anlamına gelir.”
Doktorların büyük kısmının bombardıman nedeniyle hastaneyi terk ettiğini kaydeden Ebu Neda, bazı doktorların ise yaralılara yardım etmek için hastanede kalmaya devam ettiğini dile getirdi. Ebu Neda, kısıtlı imkanlar ve yaralı sayısının çok olması nedeniyle doktorların getirilen yaralılar arasında seçim yapmak ve 10 yaralıdan 1’ini tedavi edip diğerlerini kaderine terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.