Gazi Direnişi’nin 29. yıl dönümünde direnişte katledilen 22 kişi için Gazi Mahallesi’nde yürüyüş düzenledi. Gazi, Ümraniye Şehit Aileleri ve Alevi Kurumları ile Gazi Halkı imzalı “Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz” pankartı açılırken, 12 Mart Platformu ise “Gazi’de düşene, dövüşene bin selam; Gazi ve 1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür” pankartı açtı.
Ölümsüzleşen 22 kişinin ve ayaklanmanın önderlerinden olan gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın fotoğraflarının taşındığı yürüyüş boyunca “Gazi’de düşene, dövüşene bin selam”, “Gazi’nin katili, Susurluk devleti”, “Gazi’yi unutma, unutturma”, “15’inde bir fidan, Berkin Elvan”, “Deprem değil ihmal öldürdü”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganları atıldı.
📹Yürüyüşten görüntüler pic.twitter.com/kLJE4AA26V
— Direnişteyiz.org (@direnisteyizorg) March 12, 2024
Gazi Cemevi’nden eski karakolun bulunduğu noktaya ve ardından Gazi Mezarlığı’na kadar süren yürüyüşe, katledilenlerin yakınları, Gazi Şehit Aileleri, Cumartesi Anneleri, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Partizan, EMEP, Halkevleri, Sosyalist Emekçiler Partisi, Kaldıraç Hareketi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Mücadele Birliği Platformu, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Proleter Devrimci Duruş, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İBB Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, milletvekilleri Celal Fırat, Kezban Konukçu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan ve milletvekili İskender Bayhan katıldı.
Katliamın yaşandığı noktalara karanfiller bırakıldı
Yürüyüş boyunca, katledilenlerin isimleri sayılarak “Yaşıyor” dendi.
Cemevinden başlayan ve yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, ayaklanmanın patlak verdiği eski karakol önüne gelindiğinde burada şehit aileleri alana karanfil bıraktı. Ardından, Gazi şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.
“Amaç Gazi’de devrimcilere gözdağı vermekti”
Basın açıklamasını, katliamda yaşamını yitiren Dilek Şimşek’in kardeşi Erkan Şimşek okudu. Gazi halkının provokasyonu yapanı da, yaptıranı da, nedenini de bildiğini söyleyen Şimşek, “Amaç Gazi’de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermekti. Saldırı Alevisi, Sünnisiyle tüm halkaydı. Katiller nasıl oldu da, Gazi gibi polis devriyelerinin her zaman çok yoğun olduğu bir yerde, ellerini kollarını sallayarak ortadan kayboldu. Bunun açıklamasını Gazi Halkı biliyordu. Bu nedenle öfkesi sel oldu ve Gazi Karakolu’na akmaya başladı” ifadelerini kullandı.
“Göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılmadı”
Ardından polislerin halkı taradığını ve 22 kişinin katledildiğini, yüzlerce kişinin yaralandığını hatırlatan Şimşek, “Günlerce ülkenin gündemine oturan direnişte basında çok net görüldüğü üzere vuranların kim olduğu belli olmasına rağmen, açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılmadı. Gazi’de yaşanan bu katliamdan dönemin Başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürü-istihbarat Daire Başkanı Hanife Avcı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir ve bunların tetikçileri sorumludur ve cezalandırılmalıdır” dedi.
Gazi Mezarlığı’na sloganlarla yürüdüler
Açıklamanın ardından kitle, Gazi Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca, Gazi ayaklanması esnasında katliamın yaşandığı noktalara karanfiller bırakıldı.
Kitle, sloganlarla Gazi Mezarlığı’na giriş yaptı. Gazi Mezarlığı’nda yapılan anma, saygı duruşuyla başladı.
“Katilleri savunmak için ellerinden geleni yaptılar”
Katliamda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın babası Cemal Poyraz, “İşte bugün devletin tetikçileri şu anda çocuklarımızı uzun menzilli silahlarla tarıyorlardı” dedi.
Türk devletinin katiller ortadayken hiçbirini cezalandırmadığını ve aileler olarak 29 yıldır katilleri aradıklarını söyleyen Poyraz, “Bu ne biçim hukuk devletidir? Türkiye’de bitmez mi bu acılar, tükenmez mi bu acılar? Biz, ‘Nasıl olsa önümüzde bir hukuk vardır, bir adalet vardır’ dedik. Ama maalesef biz adliyelere çıktığımız vakit karşımıza ne çıktı? Adeta katilleri savunmak için ellerinden geleni yaptılar” ifadelerini kullandı.
Sadece 2 polisin göstermelik ceza aldığına işaret eden Poyraz, “Bundan sonra bizim yaşadığımız acıları başkalarının yaşamaması için omuz, omuza, birlik, beraberlikle bunlara son verebiliriz. Başka bir çaremiz, şansımız kalmamıştır” dedi.
“Gözaltında kayıplarımız nerede”
Cumartesi Anneleri adına söz alan Hanife Yıldız, “Gözaltında kayıplarımız nerede? Akıbetleri açıklansın. Katiller de yargı önünde hesap versin. Kayıplarımızla buluşma yerimiz olan İstiklal Caddesi’nde bariyerler kaldırılsın” çağrısı yaptı.
Konuşmaların ardından Haşim Kızılveren Dede Gülbeng okudu.
“Gazi bir katliamdı ama aynı zamanda büyük bir direnişti”
12 Mart Platformu da mezarlıkta bir anma düzenledi. Gazi şehitleri şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan anmada, “Gazi’de düşene, dövüşene bin selam”, “Hasan Ocak yaşıyor, komutana bin selam”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atıldı.
Platform adına söz alan Gülümser Seyitcemaloğlu, katliamın ardından sokağa dökülen binlerce insanın karakola yürümesiyle 3 gün süren bir direnişin fitilinin ateşlendiğini ve binlerce insanın barikat başlarında çatıştığını söyledi. “Gazi bir katliamdı ama aynı zamanda çok büyük bir direnişti” diyen Seyitcemaloğlu, “92 konsepti adı verilen o vahşi saldırı dalgasıyla estirilen yargısız infazlar, kitlesel katliamlar, bunun bir devamı olan Gazi saldırısına verilen cevapla ’92 konseptini durduran bir etki yarattı. Gazi bir dönüm noktası oldu” ifadelerini kullandı.