Diyarbakır’da gazetecilere yönelik yürütülen operasyonun, gazetecilere dönük 16 Haziran’daki gözaltıların devamı olduğu ortaya çıktı. Gazetecilere yönelik suçlamalar açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadesine dayandırıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında Diyarbakır 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’nin aralarında gazeteci, siyasetçi, sanatçı ve avukatların bulunduğu 216’sı hakkında gözaltı kararı verdiği ve bunlardan 128’inin gözaltına alındığı soruşturmanın, gazetecilere yönelik kısmının 16 Haziran’da 2022’deki operasyonun devamı olduğu ortaya çıktı. 20’si gazeteci 22 kişinin gözaltına alındığı 16’sının ise tutuklandığı, soruşturmaya bir açık tanık dahil edildi. Önceki “CV23TY45UP78” kod adlı gizli tanığın ifadesiyle yeni açık tanık Ümit Akbıyık adlı bir tanığın ifadesi gözaltına alınan gazetecilere soruldu.
Çocuklar için yayın yapan Zarok TV’ye suçlama
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre gazetecilere, 12 Ocak 2023’te Ümit Akbıyık adlı açık tanığa ait olduğu öne sürülen ifade soruldu. Akbıyık ifadesinde, isimlerini sıraladığı basın yayın kuruluşlarının, örgütün ideolojisini benimseyerek “örgütün propagandasını yaptıklarını” öne sürdü. Akbıyık, daha önce Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan ve tepkiler üzerine yine KHK’le açılan çocuklara yönelik Kürtçe yayın yapan Zarok TV’nin örgütün yayın organlarından olup “örgüt propagandası” yaptığını ileri sürdü.
Kurkut’un öldürülmesini belgeleyen Gök yine hedefte
Ümit Akbıyık ifadesinde, Türkiye’de yayın yapan bu kuruluşların YDG-H ve YPS’nin eylemlerini çekip “basın boyutunda sorumlu olan kişilerce ANF’ye, Nuçe Ciwan, Sterk TV ve Medya Haber’e gönderdiğini” ileri sürdü. Akbıyık, Kemal Kurkut’un öldürülmesini fotoğraflayarak belgeleyen Mezopotamya Ajansı Muhabiri Abdurrahman Gök’ün de iddialara konu edinen bir prodüksiyonda çalıştığını öne sürdü.
Emniyetteki ifadelerinde gazetecilere, Akbıyık’ın ve 16 Haziran’da 20’si gazeteci 22 kişi hakkında ifade veren “CV23TY45UP78” kod adlı gizli tanığın ifadeleri soruldu.
“Örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak” suçlaması yöneltilen gazetecilere emniyet ifadesinde, “ailenin ve yakın çevrelerinin kendilerine “nasıl hitap ettiği”, kullandıkları “takma ad”, “mahlas” ve “kod adı” bulunup bulunmadığı, sanal medya ve e-mail adreslerinin bulunup bulunmadığı soruldu.