Gazeteci Aydın Engin’in isteği üzerine cenaze töreni yapılmadı. Engin’i son yolculuğunda sevenleri yalnız bırakmadı. Gazeteci meslek örgütleri de Engin için başsağlığı mesajı yayımladı.
Bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Gazeteci ve Yazar Aydın Engin, İstanbul Çengelköy Mezarlığında son yolculuğuna uğurlandı. Pandemi koşulları ve Engin’in isteği üzerine cenaze töreni düzenlenmedi.
Cenazeye Engin’in eşi Yazar Oya Baydar ve aile üyelerinin haricinde; aralarında son olarak çalıştığı T24’ün Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, Cumhuriyet gazetesinde birlikte çalıştığı Gazeteci Murat Sabuncu, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile HDP milletvekilleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP Milletvekili Ahmet Şık, Rakel Dink’in de yer aldığı çok sayıda gazeteci, yazar, sanatçı, aydın ve siyasetçi katıldı. Mezarlıkta kısa bir konuşma yapan Yazar Oya Baydar cenaze için gelenlere teşekkür etti. Daha sonra Engin’in cenazesi toprağa verildi.
53 yıldır gazetecilik yapan, kendisine özgü üslubu, tiyatro yıllarından gelen birikimi, politik sürgünlüğü, haberleri, röportajları, kitapları ve kişiliği ile basın tarihinde iz bırakan Aydın Engin safra kesesi sorunu nedeniyle 8 Mart’ta ameliyata alındı. Ameliyat sonrasında gözlenen sızma nedeniyle 9 Mart’ta ikinci bir operasyon geçiren Engin, kısa süreli aralar dışında 16 gündür “yoğun bakım” servisinde tedavi görüyordu.
Aydın Engin kimdir?
Aydın Engin, 12 Şubat 1941’de İzmir’in Ödemiş ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarıda bıraktıktan sonra tiyatro oyunları yazdı. 1969’da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başladı. 12 Mart askeri muhtırası sırasında tutuklandı. Salıverildikten sonra Yeni Ortam gazetesinde yazı işleri müdürü oldu ve aynı gazetede köşe yazıları yazdı. 12 Mart sonrasında Türkiye Sosyalist İşçi Partisinin kurucuları arasına katıldı. 1974 yılında eşi Oya Baydar ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile “İlke” dergisini kurdu. 1976’da genel yayın müdürü olduğu “Politika” gazetesinde “Tırmık” adlı köşesindeki yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı. 1980’de yurt dışına gitti, 12 yıl boyunca yurda dönemedi. 1991’de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye’ye döndü, kısa süre Sağmalcılar Cezaevinde hapis yattı. 1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde habercilik ve köşe yazarlığı yaptı. 2002’de Cumhuriyet’ten ayrıldı. BirGün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos’ta köşe yazıları yazmaya başladı. T24 internet gazetesinin kuruluşuna katıldı. 2015 ağustos ayında yeniden Cumhuriyet gazetesine döndü. 1 Kasım 2016’da Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik “FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Engin, yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Engin, T24’te köşe yazarlığına devam etmekteydi.
Aykırı (1964) ve Devri Süleyman (1968) adlı oyunları sahnelenen Aydın Engin’in yapıtları şunlardır: Ben Frankfurt’ta Şoförken (1991), Solda Arayışlar (1996), Tango’dan Taliban’a (2001), Tırmık’a Tırmık (2002), Bir Koltukta Kaç Karpuz (2003), Kitabın Adı Budur (2006), Heykel Oburu (2009), Homeros’un Rüyası (2018).