Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Amed merkezli birçok kentte 8 Haziran 2022’de evlere ve basın yayın kurumlarına baskın düzenlendi. Baskınlarda, 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. 20 gazeteciden 16’sı, 16 Haziran’da tutuklandı. Tutuklananlar arasında bulunan JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş’ın dosyası ayrılarak, hakkında 383 sayfadan oluşan iddianame hazırlandı.
İddianamede, Alağaş’a “örgüt üyesi olmak” suçlaması yöneltildi. Alağaş’ın haberleri, haber görselleri, haber başlıkları ve ajansın yayın politikası söz konusu suçlamaya delil olarak gösterildi. Alağaş’ın 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasının talep edildiği iddianame, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 15 Haziran’da görülecek.
Alağaş’ın meslektaşları, duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
MKGP: “Tekçi sisteme karşı mücadelemizi büyüteceğiz”
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Roza Metina, kadın gazetecilerin medya alanında çok önemli bir role ve misyona sahip olduğunu söyledi. Metin, “AKP-MHP iktidarı bu yüzden sistemli saldırılar yapıyor. AKP-MHP’den önce de bu saldırılar vardı. AKP-MHP amacına ulaşmak ve kendi medyası üzerinden manipülasyonlarını geliştirmek, kadın ve toplum örgütlenmesini ortadan kaldırmak için kadın gazetecilere saldırmaktadır” dedi.
Alağaş’ın ilk duruşmasına katılım çağrısı yapan Metina, “MKGP olarak biz de duruşma günü Diyarbakır Adliyesi önünde olacağız ve gazetecilere sahip çıkacağız. Gazetecilik yargılanamaz ve gazeteciler asla susturulamaz. Gazetecilere saldıran bu tekçi sisteme karşı mücadelemizi büyüteceğiz” diye belirtti.
Yalçın: “Özgür Basın’ın sesini kısmak istiyorlar”
Gazeteci Nurcan Yalçın, Kürt kadın gazetecilerin yaptıkları haberlerle iktidarı rahatsız ettiğini belirterek, bu nedenle hedef olarak seçildiklerini ifade etti. İktidarın hedef aldığı gazetecilerden Safiye Alağaş’ın bir yıldır hukuksuz bir şekilde hapishanede tutulduğunu dile getiren Yalçın, her dönem kritik tarihlerde gazetecilerin tutuklandığını hatırlattı.
Yalçın, “Bu seçimde Özgür Basın’ın sesini kısmak istiyorlardı. Safiye arkadaşımız da bunlardan biriydi. Çünkü Türkiye’de kadına dönük şiddet politikaları, kadın katliamları, kadın katillerinin yargılanmaması, cezalandırılmama politikası var. Bunu teşhir eden kadın gazeteciler özellikle hedefte. Safiye arkadaşımızın tutukluğunu da buna bağlıyoruz” diye belirtti.
Alağaş’ın yaptığı haberler nedeniyle suçlanmasına tepki gösteren Yalçın, “Safiye arkadaşımızın dosyası diğer tutuklu gazetecilerin dosyasından ayrıldı.15 Haziran’da arkadaşımızın ilk duruşması görülecek. Safiye bu ülkede kadınların sesi olduğu için yargılanıyor” şeklinde konuştu.
“Üzerimize düşen ne varsa yapacağız”
Alağaş’ın uluslararası alanda ödüller aldığını hatırlatan Yalçın, “Arkadaşımızın özgür bir ortamda haberciliğine devam edebilmesi için öncelikle özgürlüğüne kavuşması gerekiyor” dedi. Yalçın, şöyle devam etti: “Özgür Basın’da çalışan kadın gazeteciler olarak benzer dosyalarla yargılanıyoruz. Ben de aynı şekilde yaptığım habercilik nedeniyle uzun bir süredir yargılandım, belli birkaç dosyadan ceza aldım. Hala yargılama sürecim devam ediyor. İktidarın bu kadın düşmanlığından, kadın haberciliği yapan gazetecileri hedef almaktan vazgeçmesi gerekiyor. Bu ülkede yaşıyorsak, iktidarın kadın politikaları bizi rahatsız ediyorsa bu konuda elbette ki üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız, yapacağız da.”
Aydın meslektaşlarına çağrı yaptı
JINNEWS muhabiri Rojda Aydın ise, Kürt gazetecilerin yargısal şiddete yabancı olmadıklarını ifade ederek, “Yıllardır bu saldırıların tanığı olduk ve saldırılardan kaynaklı şu an onlarca kadın arkadaşımız cezaevinde, Safiye’de onlardan biri. Biz Safiye Alağaş ile birlikte uzun bir süre çalıştık ve bizler onun gazeteciliğine tanığız” şeklinde konuştu.
Gazeteci meslektaşlarına da çağrı yapan Aydın, “Bu hukuksuzluğa karşı özellikle tüm kadın gazetecileri, tüm basın kuruluşlarını Safiye Alağaş’ın 15 Haziran’da Diyarbakır Adliyesi’nde görülecek duruşmasına katılmasını bekliyoruz” diye kaydetti.