3.9 C
İstanbul
25 Kasım Pazartesi, 2024
spot_img

Fransa’da emeklilik reformuna karşı genel grev devam ediyor

Fransa’da emeklilik yaşını 2 yıl uzatan tartışmalı reforma karşı işçi ve emekçiler in genel grevi devam ediyor. 

Enerji, ulaşım ve eğitim dahi çok sayıda sektör çalışanı, mecliste oylamaya sunulmadan kabul edilen emeklilik reformunu protesto ediyor. Temizlik çalışanlarının grevi nedeniyle başkent Paris’te binlerce ton çöp yığını oluşurken, ulaşım sektörü çalışanlarının grevi tren ve otobüs seferlerinde etkili oldu.

Ukrayna savaşı üzerinden rekor kâr açıklayan TotalEnergies enerji tekeline bağlı Normandiya başta olmak üzere birçok rafinerisinde devam eden grevler de polislerin grevci işçileri zorla çalıştırma müdahalelerine rağmen devam ediyor.

Ülke genelinde 40 bölgede benzin istasyonlarının yaklaşık yüzde 15’i hizmet vermiyor.

Exxonmobil petrol şirketinde örgütlü CGT’nin Twitter hesabından “23 Mart sabahı rafineriden bir damla yakıt çıkmadı. Hükümet artık vazgeçmeli!” mesajı paylaşıldı.

Öte yandan grevler kapsamında Paris başta olmak üzere birçok kentte milyonlarca kişinin sokaklara inerek protestolara başlaması bekleniyor.

Eylemler sabahın erken saatlerinde başladı. Bazı kentlerde yolların, depoların, lojistik, posta ve sanayi işletmelerinin girişlerinin işçiler tarafından ablukaya alındığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Saint Nazaire’de bulunan 3 km uzunluğundaki Fransa’nın en büyük köprüsü de grevci işçiler tarafından ablukaya alınanlar arasında.

Öte yandan başkent Paris’in ünlü Champs Elysée caddesinde bulunan McDonalds da CGT üyesi işçiler tarafından işgal edildi.

Paris’te reforma tepki için sokaklara inen işçiler, Roissy’deki Charles De Gaulle Havalimanı’nın girişini bloke etti.

Genel İş Sendikasının CDG kolu, Twitter hesabından, sendika çalışanlarının, havalimanının Terminal 1’e giden yolu saat 10.00’dan itibaren geçişlere kapattıklarını açıkladı.

Öte yandan Paris, Lyon, Saint-Etienne, Roubaix ve Nanterre’deki öğrenciler, çok sayıda üniversitede eylem yaptı.

Ülkedeki öğretmenlerin yüzde 50’si grevlere katılırken Paris ve çevresinde de 40’tan fazla lisede öğrenciler eyleme başladı.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 16 Mart’ta bir yasa tasarısının Meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı.

Emeklilik reformunda ne var?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en önemli seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformu, 62 olan emeklilik yaşının 2 yıl uzatarak 64’e çıkarıyor. Ayıca prim ödeme süresini de uzatıyor.

Ulusal Meclis’te üzerine mutabakat sağlanmayan reforma karşı Fransızlar ocaktan bu yana kitlesel grev ve gösteriler düzenliyor.

Hükümet ise mecliste yeterli desteği görmemesi nedeniyle reforma ilişkin tasarıyı mecliste oylamaya sunmadan 49. maddenin 3. fıkrasını doğrultusunda doğrudan kabul etme yolunu seçmişti.

16 Mart’ta alınan söz konusu kararın ardından Fransa’da sokaklar yerini protestolara bıraktı.  Gösteriler sırasında bazı gazetecilerin ve gözlemcilerin polislerce darbedilmesi görüntülerinin yansıması tepkilere yol açtı.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol