Ağır çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı iş bırakan Diyarbakırlı fırın işçileri, “Çalışma şartlarımızın iyileştirilmesi ve emeklerimizin karşılık bulmasını istiyoruz” dedi.
Diyarbakır’da çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle iş bırakma eylemine giden fırın işçileri, Dağkapı Meydanı’nda kitlesel açıklama yaptı. “Sendikaya evet sömürüye hayır”, “Bedava işçiliğe son”, “Ortaçağ köleleri değiliz” yazılı önlükler giyen işçiler, “Sigortasız çalışmak istemiyoruz”, “Diyarbakır fırıncıları haklıdır kazanacaktır” dövizleri açtı.
İşçiler adına açıklamayı okuyan fırın işçisi Nihat Güneş, içinde bulundukları zor şartların kendilerini mağdur ettiğini vurgulayarak yaptıkları iş bırakma eylemine yetkililerin kulak vermesini istedi. Ağır şartlar altında çalıştıklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Güneş, “Bizler, işverenleri tarafından terkedilmiş, sindirilmiş emekçiler olmak istemiyoruz. Her gün saatlerce çalışarak halkın temel ihtiyaç maddesinin temin edilmesini sağlamak; bizlere bedenen ve ruhen pahalıya mâl olmaktadır” dedi.
“Sistemin adı kapitalizm”
DİSK’e bağlı Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda- İş) Avukatı Songül Argünağa, “Bugün fırın ustaları kapitalist sisteme karşı buradalar ve kendilerini sömüren şeyin ne olduğunun farkındalar. Bugün kapitalist düzen sadece fırın işçilerini değil, bütün çalışanları, bütün iş kollarında aynı yöntemle sömürüyor. Bu düzene karşı nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz. Bugün Amed’te fırın işçileri nasıl mücadele edileceğini bize gösterdiler ve kendi haklı talepleri için burada toplanıyorlar. Biz her zaman yanlarındayız ve fırın işçilerinin sigortasız çalıştığını herkes biliyor ve bu haklı mücadelede taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
“Bizim sayemizde orada oturuyorsun”
Bir diğer fırın işçisi Atilla Ekin ise, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın “Birileri kendince sektörde kriz yaratıp, kahraman olmak istiyor” yönündeki açıklamasını hatırlatarak, “Yaklaşık 30 yıldır Fırıncılar Oda Başkanlığı yapıyor, bugüne kadar sigortasız işçi çalıştıran işvereneler dururken sen o koltuk da onların sana verdiği maaşla otururken, haberin olsun bizim sayemizde orada oturuyorsun. Biz istersek Amed’in genelinde ekmek çıkartmayabiliriz, bunu yapmamamızın tek nedeni halkımızın mağdur olmaması. Biz Amed’de 10 bine yakın fırın işçisiyiz ama üretimde bir aksaklık olmasın diye burada sadece bir kısmımız var. Siz böyle devam ederseniz hepimiz burada toplanırız” ifadelerinde bulundu.