8.6 C
İstanbul
27 Kasım Çarşamba, 2024
spot_img

“Fırat Nehri’ni siyanürle zehirleyen maden kapatılsın”

Fırat Nehri’ni siyanürle zehirleyen Anagold Madencilik şirketine sahip çıkan Valilik ve Çevre Bakanlığı’na tepkiler sürüyor. İliç Doğa ve Çevre Platformu, yapılan ölçümlerin sonuçlarının açıklanmasını ve madenin derhal kapatılmasını istedi.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik şirketinin Fırat Nehri’ne 20 ton siyanür dökmesi ve valiliğin şirketi koruyan açıklamasına tepkiler sürüyor. Bakanlık ve valiliğe yapılan ölçümlerin sonuçlarını açıklama çağrısında bulunan İliç Doğa ve Çevre Platformu, “Çevre Bakanlığının bu felaketi ‘çevre kirliliği’ diye geçiştirmesine izin vermeyeceğiz! En üstten ceza kesilmesini değil, kapasite artışının durdurulması ve madenin kapatılmasını istiyoruz” dedi.

Maden Mühendisleri Odası: “Siyanür toprak tarafından emildi”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası da Erzincan Valiliği’nin açıklama yapmak için neden dört gün beklediğini sordu

Yaptıkları tüm çalışmalara rağmen gerekli teknik bilgilere ulaşamadıklarının belirten Maden Mühendisleri Odası, basından ve kamuoyundan yapılan açıklamalar doğrultusunda elde edilen bilgiler üzerinden çalışma yaptıklarını aktardı. Tutanağı incelediklerinde sızıntının 02.45’te fark edildiğini, müdahalenin ise 05.00 sıralarında yapıldığını belirten Maden Mühendisleri Odası, “Bu durumda solüsyonun en az 3 saat süreyle zemin tarafından emildiği düşünülebilir. Bu nedenle siyanürlü solüsyonun çevreye ve yeraltı sularına etkileri derhal tespit edilmeli ve gerekli önlemler acilen alınmalıdır” çağrısında bulundu.

Bu denli tehlikeli kimyasalların taşındıkları hatlarda çevreye verebilecekleri zararlara karşı önceden tedbir alınması gerektiğine işaret edilen açıklamada, şirketin kapasite artışı başvurusunu hatırlattı. Fırat Nehri ve havzasını siyanürle zehirleyen şirkete konunun basına yansımasının ardından para cezası kesildiği belirtilen açıklamada, “Antidemokratik baskıcı ortam sivil denetimi engellemekte yaşamın her alanında ranta dayalı; standardı düşük doğa ve insan karşıtı uygulamalar artarak devam etmektedir. Üzülerek ifade etmek zorundayız ki; İliç kazası bir ilk değildir, son da olmayacaktır” denildi.

BOLDAŞ: “Tüm Mezopotamya’yı etkileyecek”

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş, siyanür dökülen Fırat Nehri’nin bin kilometrelik uzunluk içinde bulunan Dersim, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Antep ve Urfa’yı etkileyeceğini belirtti. Soydaş, kirliliğin nehrin uzandığı Suriye ve Irak’a geçeceğine işaret ederek, “Tarih boyunca çok sayıda uygarlığa beşiklik etmiş olan komple Mezopotamya’yı etkileyecektir. Bu durum özellikle tarımı, hayvancılığı, yaban hayatını yani bütün canlı popülasyonunu ciddi düzeyde olumsuz yönde etkiler” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasında da değinen Boldaş, bakanlığın siyanür sızıntısının tesis sınırlarının dışına taşarak, eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışının bulunmadığı yönünde açıklama yaptığına dikkat çekti. Bakanlığın herhangi bir kirliliğin olmadığını, altın madenini işleten şirkete 16 milyon 441 bin lira ceza kesilerek Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunulduğunu yine basından öğrendiklerini ifade eden Boldaş, “Kamuoyu tarafından ifade edilen siyanürün Fırat nehrine aktığı bilgisi, Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın tam zıttında. Şirketin sorumluluğunu hafifletici açıklamalardan ziyade olayın en şeffaf şekilde ortaya konmasına ihtiyacımızın olduğunu ifade etmek isteriz” diye konuştu.

“Çevresel izleme çalışmaları acilen tamamlanmalı”

Siyanür borusundaki patlama huşunda üç noktaya dikkat çeken Boldaş, şunları söyledi: “Bu patlamada maden şirketinin ihmalinin olup olmadığı araştırılmalı, doğanın etkilenme düzeyini belirlemek için çevresel izleme çalışmaları acilen tamamlanmalı ve bu çalışmalar sonucunda lüzumlu yerlerde acilen çevresel iyileştirme çalışmaları başlatılmalıdır. Konunun hassasiyetinin tüm kamuoyu tarafından büyük bir sahiplenme ile önemsenmesi gerektiğini ve biz teknik çevrelerin de konunun özveriyle takipçisi olacağımızı belirterek; herkese duyarlılık, yetkili tüm kurum-kuruluş-kişi-oluşumlara da Çevre Mühendisleri Odası olarak sorumluluk çağrısı yapıyoruz.”

KaynakETHA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol