Fas’tan İspanya’nın Melilla bölgesine geçmeye çalışırken polis saldırısı sonucu hayatını kaybeden mültecilerin sayısının 37’ye yükseldiği aktarıldı.
24 Haziran’da yaşananlara dair açıklama yapan Caminando Fronteras’ın Sözcüsü Helena Maleno, sınırdaki dikenli tel örgülerden atlayıp İspanya tarafına geçmeye çalışan mültecilerden Fas tarafında ölenlerden sayısının 37 olduğunu, halen ağır yaralılar bulunduğunu, ölü sayısının daha da artabileceğini duyurdu. Sosyal medyadaki hesabından açıklama yapan Maleno, “Melilla’daki trajedide 37 kişinin öldüğünü doğruluyoruz. Bu nihai sayı değil, daha da artabilir” ifadelerini kullandı.
Fas makamları, sınır bölgesinden topluca Melilla’ya girmeye çalışanların Sahra altı bölgesinden gelen Afrikalılar olduğunu kaydedip, en az 130 mültecinin Melilla’ya geçtiğini belirtmişti.
Melilla Valiliği, cuma günü sabah saatlerinde sınırın Fas tarafında 1500’den fazla mültecinin toplandığını ve bunlardan 500’ünün saat 08.40 sıralarında sınıra akın ederek, kontrol noktasındaki kapıyı kırdığını duyurmuştu.
İnsanlık dışı görüntüler
Diğer yandan sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, Fas’ın Nador kentinde cansız bedenleri yerlerde alt alta üst üste duran mültecilerin kanlar içinde oldukları görüldü. Ayrıca yaralıların polis tarafından darbedildiği de görüntülere yansıdı.
Bazı görgü tanıkları da İspanyol basınına verdikleri demeçlerde, cansız bedenlerin olduğu yerlerde ve morglarda tahammül edilemeyecek bir koku bulunduğunu söyledi.
İspanya’nın Batı Sahra sorunundan dolayı Fas ile yaşadığı 10 aylık diplomatik krizi düzeltmek için nisan ayından itibaren adımlar atmasının ardından, Başbakan Pedro Sanchez, yaşanan dramı görmezden gelmekle eleştirildi.
Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidas Podemos ile Podemos’tan ayrılan bazı siyasetçilerin kurduğu Mas Pais partileri “Fas yönetimini övdüğü” için Sanchez’i eleştirdi.
Podemos’un lideri ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz, “Melilla’dan gelen görüntülerden şok oldum. Haksız yere hayatlarını kaybeden tüm insanların yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaşananların ne olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır. İnsan haklarına saygılı bir göç politikasına her zaman destek vereceğim” dedi.
Ana muhalefetteki Halk Partisi de Melilla’da yaşananlarla ilgili her şeyin şeffaf bir şekilde araştırılmasını istedi.
Başbakan Sanchez ise Brüksel’deyken basının soruları üzerine olaylara ilişkin “İspanyol hükümeti adına, Fas hükümeti ile yaptığımız ve en iyi ilişkilere ve yakın iş birliğine duyulan ihtiyacı gösteren olağanüstü iş birliğine teşekkür etmek isterim. Maalesef bugün Melilla kentinde yaşananlarda da gördüğümüz gibi düzensiz göçe karşı mücadelede ve içişlerinin yakın iş birliğine ihtiyaç olduğu görüşmüştür” demişti.
Melilla’daki drama Avrupa Birliği (AB) de şimdiye kadar sesiz kaldı.
İspanya ve Afrika arasındaki sınır
Yaşanan bu son mülteci akını, İspanya ve Fas’ın mart ayında diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmasından bu yana gerçekleşen ilk toplu geçiş girişimi.
Melilla ve bir başka İspanyol bölgesi olan Ceuta, AB’nin Afrika ile tek kara sınırına sahip olması nedeniyle mülteciler için odak noktası.
Yıllar boyunca binlerce insan Melilla ile Fas arasındaki 12 km’lik sınırı ya da Ceuta’nın 8 km’lik sınırını tel örgülere tırmanarak, sahil boyunca yüzerek ya da araçların içine saklanarak geçmeye çalıştı.
Her iki bölge de dikenli teller, video kameralar ve gözetleme kuleleriyle güçlendirilmiş çitlerle korunuyor.
IOM ve UNHCR’den açıklama
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, can kayıpları ve yaralanmalar dolayısıyla derin üzüntü ve endişe duyduklarını bildirdi.
Yazılı açıklamada, “IOM ve UNHCR tüm yetkilileri göçmen ve mültecilerin güvenliğine öncelik vermeye, aşırı güç kullanımından kaçınmaya ve insan haklarını korumaya çağırır. IOM ve UNHCR, sorumluluk paylaşımı ilkesi doğrultusunda, tehlikeli yolculuklara başvurulmasını azaltmak ve bu tür trajik olayların gelecekte tekrar yaşanması riskini azaltmak için daha güvenli, alternatif yollara erişimi güçlendirmek üzere uluslararası topluma yaptıkları çağrıyı yineler” denildi.
Yaşamını yitiren mülteciler İspanya’da anıldı
Yaşamını yitiren mülteciler İspanya’nın çeşitli semtlerinde anıldı. Madrid’de hayatını kaybeden mülteciler için mumlar yakıldı, anmanın düzenlendiği alana “Melilla’da ölen arkadaşlarımızın anısına” pankartı asıldı. Anma etkinliğine dair paylaşımlarda “Göçmen hayatları değerlidir” etiketi kullanıldı.