Eyüp Devlet Hastanesi’nde işten atılan işçilerin yerine MESEM uygulamasıyla gelen öğrenciler konuldu. Sendikalar açıklama yaparak işten atılmanın son bulmasını ve MESEM uygulamasının kaldırılması talebinde bulundu.
Yapılan eyleme SES Aksaray Şubesi de destek verdi. Eylemde, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, SES Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun konuşma yaparken, basın metnini Disk Gıda İş Genel Sekreteri Olcay Özak okudu.
Son birkaç aydır İstanbul Avrupa yakasındaki Devlet hastanelerinde çalışan yemekhane işçileri Milli Eğitim Bakanlığı-Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) projesiyle haksız ve hukuksuz bir biçimde işten atıldıklarına dikkat çeken Özak, “Mimar Sinan, Beylikdüzü, Arnavutköy, Esenyurt, Bahçelievler, Bakırköy, Baltalimanı gibi onlarca devlet hastanesinde ‘proje değişikliği’ gerekçesiyle yüzlerce işçinin tazminatları dahi ödenmeden iş akitleri feshedilmektedir. Geçtiğimiz hafta Eyüp Devlet Hastanesinde çalışan sendika üyelerimizden 4 işçi arkadaşımız bu proje kapsamında keyfi bir şekilde işten atılmıştır. Okul-Devlet projesi olarak da lanse edilen bu proje devlet güvencesi etiketi kullanılarak çalışanların manipüle eden ardından işçileri işten atan, haklarını gasbeden bir pratiğe dönüşmüştür” dedi.
“2 bin 500 Liraya öğrenci çalıştırmak isteniyor”
Okul-MESEM projesiyle 14-17 yaşındaki gastronomi bölümü öğrencilerinin saat 22.00’ye kadar aşçılık ve garsonluk adı altında kölece bir çalışmaya ve sömürüye tabi tutulduğunu söyleyen Özak, “Daha önce bu hastanelerde çalışan aşçı, garson vb. elemanlar Sağlık Bakanlığının hastanelerde yaptığı hizmet alım ihaleleri şartname kurallarına göre asgari ücretin üzerinde bir ücretle çalışırken şimdi asgari ücretle elemanlar aranmakta ve daha kötüsü de 2 bin 500 TL ye öğrenci çalıştırılmak istenmektedir. Hastanelerde kadro dışı kalan ve güvencesiz çalışan yemekhane işçilerini, hastane yöneticileri ve taşeron firma yöneticileri ele ele vererek ‘önümüzde seçim var, sesinizi çıkarmayın, sendikaları da karıştırmayın yoksa kadro alamazsınız’ diyerek kadro beklentisi içerisine sokup, promosyon, angarya çalışmanın kaldırılması, sağlık çalışanı kartı verilmesi, mobbingin ortadan kalkması gibi taleplerini görünmez kılmışlardır” ifadelerini kullandı.
Özak, “MESEM uygulamasının kaldırılmasını, yemekhane işçilerinin kadrolu ve güvenceli çalışmalarını, sendikal örgütlenmenin güvence altına alınmasını, işten çıkarılan 4 işçi arkadaşımızın işlerine geri alınmalarını istiyoruz” dedi.
Uzun süredir beraber çalıştıkları taşeron işçiler için kadro talepleri olduğundan bahseden Fadime Dursun, “Kadro talebimiz varken bir anda hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarıldılar. Bugün bu yanlıştan dönülmesini ve gerekenin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
MESEM uygulamasına vurgu yapan Asalettin Arslanoğlu ise “Meslek liseli çocuklar 3 yıl çırak, 1 yıl kalfa olarak kölelik koşullarında çalıştırılacaklar ve karşılığında asgari ücretin üçte birini alacaklar. Üstelik onlardan önce o işleri yapanlar işlerinden çıkarılacaklar” diye konuştu.