Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ev hayvanlarına çip takılmasını öngören yönetmeliği hayvan hakları savunucuları ve evcil hayvan sahipleri tarafından tartışılmaya devam ediyor. 31 Aralık’a kadar kedi, köpek ve gelinciklere çip takılmaması durumunda hayvan sahiplerine ceza verilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ev hayvanlarına çip takılmasını öngören yönetmeliği fiyaskoya döndü. 26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmeliğe ilişkin evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. 31 Aralık’a kadar çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira para cezası verilecek.
Bu çerçevede mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.
Bianet’ten Ece Deniz’e değerlendirmede bulunan Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa yönetmelik hazırlanırken sürece STK’ların dahil edilmediğini belirterek şunları söyledi:
“Yönetmeliğin çıkarılmasındaki ana amaç sahipli hayvanları kayıt altına almak ve sokağa terk edilmelerini önlemekti. Yönetmelik uyarınca hayvanların terk edilmesi durumunda da hayvan sahiplerine çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Fakat yönetmelik birçok hatayla dolu.
Sahiplerinden hayvanların zorla alındığına dair şikayetler tarafımıza iletildi. Bütün bunları bakanlığa da ifade ettik. Yönetmelik yapılırken sokağın ve sahanın gerçeklerini bilen bizlere sorun dedik. Ama yine de STK’ların görüşlerini almadılar.
1 Ocak’tan itibarense klinikler sahipsiz hayvanlara bakmayacak. Bunun nedenini bakanlığa sorduk. Bakanlık artık belediyeler sahipsiz hayvanlara bakacak dedi. Ama şöyle bir sorunumuz var ki 138 belediyemizin 1200 tanesinde bakımevi yok. Dolayısıyla sokaktaki hayvanlar için tedavi imkânı da yok.”
Fahiş fiyatlar isteniyor
Kasa, çip takılması konusunda hayvan sahiplerinden fahiş fiyatlar istendiğini belirterek
“Çiplerin takılması konusunda bakanlık Veteriner Hekimler Odası’na tam yetki devri yaptı. Tabii bu durumun fırsata çevrilmesi gecikmedi. Çip takılması için özel kliniklerde fahiş fiyatlar isteniyor.
Bakanlığa bağlı tarım müdürlüklerinde çiplerin takılması 80 lira civarında. Özellerde ise veteriner hekim odaları fiyatları belirleyecek. Tarife olacak diye memnun olduk. Bu işlem 150-170 lira arasında olacaktı. Fakat aldığımız duyumlara göre Moda’da bir klinik bir kedi için 1.500 lira istemiş. Nişantaşı’nda 350-500 lira arası ücretler talep ediliyor.” dedi.
Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuşan veteriner Tarkan Özvardar, özel durumlarda çipin takılıp takılmamasına veterinerin karar vermesi gerektiğini söyledi. Çiplerin bazı küçük ırklarda sorun yaratacağını ve bazı ırkların hastalıklara eğiliminin fazla olduğunu belirten Özvardar şunları kaydetti.
- Çip özellikle küçük ırklarda MR çekiminde, vücut alanı küçük olduğu için yanlış sonuç vermesine neden olabilir, görüntüyü engelleyebilir. Bu nedenle küçük ırklarda bacağa takılması gerekiyor.
- Öte yandan yine bazı küçük ırklarda bireysel duyarlılık, ret, kistik oluşum, kanser tetiklemesine de neden olabilir.
- Bu nedenle küçük ırklarda ve risk taşıyan hayvanlarda çip takılıp takılmayacağına veterinerler karar vermelidir. Bunu tanı ve raporla veterinerler ortaya koyabilir. Bu durumda hayvanın kaydı yapılır, kayıt altına alınır, çip derinin altına yerleştirilmez, sahibi yanında taşır.