11 C
İstanbul
20 Ekim Pazar, 2024
spot_img

Eskişehir Onur Yürüyüşü davasında beraat çıktı

Eskişehir Onur Yürüyüşü davasının ikinci duruşmasında işkenceyle gözaltına alınmalarına rağmen yargılanan 16 kişi hakkında beraat kararı çıktı. Beraat kararının yeterli olmadığını kaydeden avukatlar işkenceci polislerin de yargılanmasını istedi. 

Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde davanın 2. duruşması görüldü. Duruşmayı Kaos GL, 17 Mayıs, SPoD, ÜniKuir, MLSA, İnsan Hakları Derneği, Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi, Eskişehir Barosu Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, TİHV ve Eskişehir Okulu takip etti.

Hakim izleyici almamak için kapıyı kilitletti

Mahkeme, avukatların büyük salon talebini reddetti. Duruşmayı takip etmek isteyen hak savunucuları ve avukatların bir kısmı salona alınmadı. Hakim, duruşma salonunun kilitlenmesini istedi, “Kilitleyin kapıyı, almıyoruz artık, yeter” dedi. Eskişehir Barosu Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu’nun katılma talebi de reddedildi.

Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada avukatlar bilirkişi raporuna itiraz etti. Av. Hasan Çayır, bilirkişi raporunda da yer alan görüntülerin mahkemede izlenmesini talep etti. Av. Çayır’ın talebi reddedildi.

Ardından savcı mütalaasını açıkladı. Sanıkların ayrı ayrı beraatini talep etti.

Avukatlar işkenceci polislerin de yargılanmasını istedi

Avukatlar, mütalaaya ilişkin söz alarak beraatin yeterli olmadığını kaydetti, polisin gözaltına alırken uyguladığı işkenceye dikkat çekerek, “Esas yargılanması gereken kolluk kuvvetleridir. Biz AİHM’e kadar gideceğiz bu konuda” dedi. Avukatlar ayrıca LGBTİ+ etkinliklerine getirilen idari yasakların hukuksuz olduğuna ilişkin çok sayıda karar olduğunu da hatırlattı. Haklarını kullandıkları için LGBTİ+’ların mağdur edildiğini, yargılamanın kendisinin mağduriyet olduğunu, haklarında disiplin cezaları ve burs kesilmesi gibi kararlar alındığına dikkat çeken avukatlar, “Beraat istemi bizde buruk bir sevinç yaratıyor çünkü müvekkillerimiz yoksullukla cezalandırıldı zaten” dedi.

Yargılanan gazeteciler, “Gazetecilik suç değildir” diye son savunmasını yaparken; öğrenciler ise bu süreçte yurttan atıldıklarını, burslarının kesildiğini, polislerin LGBTİ+fobik şiddetiyle karşılaştıklarını vurguladı. Avukatlar ve sanıklar, polisler hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, “Bireysel olarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz” diyerek talebi reddetti.

Mahkeme, yargılanan herkesin beraatine karar verdi.

KaynakETHA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol