Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
15.7 C
İstanbul
19 Ekim Cumartesi, 2024
spot_img

Endonezyalı İşçilerin Mücadelesi Devam Ediyor

Endonezya’da “Omnibus kanunu” adı verilen ve işçilerin kazanılmış haklarına yönelik birçok saldırı içeren yasa paketi 5 Ekimde meclisten geçmişti. Endonezyalı işçiler ise kıdem tazminatından mesai saatlerine, hafta tatilinden asgari ücrete kadar birçok hakka saldıran bu yasa paketine karşı 6 Ekimden bu yana meydanlardalar. Bir ayı aşkın süredir işçilerin mücadelesi devam ediyor

Endonezya’da “Omnibus kanunu” adı verilen ve işçilerin kazanılmış haklarına yönelik birçok saldırı içeren yasa paketi 5 Ekimde meclisten geçmişti. Endonezyalı işçiler ise kıdem tazminatından mesai saatlerine, hafta tatilinden asgari ücrete kadar birçok hakka saldıran bu yasa paketine karşı 6 Ekimden bu yana meydanlardalar. Bir ayı aşkın süredir işçilerin mücadelesi devam ediyor.

Endonezya egemenleri tıpkı Türkiyeli patronlar ve siyasi iktidar gibi, bu yasayı yurt dışından yatırım çekmek ve istihdamı arttırmak için hazırladıklarını söylüyorlar. Bu sözlerin meali şudur; ülke adeta ucuz işgücü cenneti haline getirilecek, patronlar için dikensiz gül bahçesine dönüştürülecek, yabancı yatırımcılar ülkeye çekilecek. İşçilerin payına ise daha fazla sefalet düşecek. Bu durumun farkında olan Endonezya işçi sınıfı kitlesel eylemlerle ve grevlerle yasanın geri çekilmesi için mücadele ediyor. Son olarak 2 Kasımda 32 işçi sendikasının çağrısıyla on binlerce işçi ve emekçi başkent Cakarta’da bir protesto gösterisi düzenledi. İşçiler yasanın geri alınmasını, bunun yanında asgari ücrete de zam yapılmasını talep ettiler. Egemenler ise emekçilerin haklı taleplerini ezmek için yine şiddete başvurdu. Protesto gösterisinde yaklaşık 400 işçi gözaltına alındı. Böylece protesto gösterilerinin başından bu yana neredeyse 4 bin kişi gözaltına alınmış oldu. Ancak görünen o ki bu baskılar emekçileri yıldıramayacak!

Saldırı paketi şunları içeriyor;

-Yasayla birlikte kıdem tazminatı üst limiti 32 aylık ücretten 19 aya düşürülüyor.

-Haftalık fazla mesai süresi 18 saate çıkarılıyor.

-Hafta tatili bir güne düşüyor, asgari ücretin sektörel olarak belirlenmesinin yerine bölgesel asgari ücret getiriliyor.

-Yasa, bazı yatırımlar için çevresel etkilerinin araştırılması zorunluluğunu da kaldırıyor.

KaynakUid-Der

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol