Ekmek üretiminin en önemli girdisi olan una gelen zam şüphesiz maliyeti sürekli yukarı çekiyor. İstanbul’da 2 TL’ye satılan ekmek fiyatında resmi olarak bir değişiklik yapılmamasına rağmen bazı fırınların 2,5 TL’den satmaya başladığı öğrenildi. Bir ekmeğim maliyetinde en yüksek kalem yüzde 35 oranında un.
Bir yıl içinde una yüzde 40 oranında zam gelmesi ekmeğin de fiyatında artış beklentisi yaratıyor. Birçok fırın zam kararını dört gözle bekliyor. Yurttaş ise en temel besin kaynağı olan ekmekte fiyatın daha da aşağı inmesini talep ediyor. İstanbullu için başka bir sorun da kentin farklı bölgelerinde değişen ekmek gramajı. Bakırköy’deki bir fırında 220 gram ekmeğin fiyatı 2 TL iken aynı ilçede başka bir fırınında 250 gram olan ekmek 2 TL’den satılıyor. Fiyatta değişiklik yapamayan fırıncılar ekmeğin gramajını değiştirerek gizli zam yapma yoluna gidiyor.
Fırıncılar ucuz ekmekten dert yanarken yurttaş ekmeğe zam yapılmasın istiyor. Ekmeğe zam bir yana 2 TL’yi dahi karşılayamadıklarını dile getiren yurttaşlar çareyi halk ekmek büfelerinde arıyor.
Avcılar ve Zeytinburnu’nda uğradığımız halk ekmek büfeleri önünde sıraya girenler hem temiz hem de uygun fiyatlı olması nedeniyle burayı tercih ettiğini dile getiriyor. Halk ekmek büfelerini tercih edenlerden Perihan Aktaş “Hem temiz hem bütçeme uygun. Halk ekmeği kapatmaya kalksalar herkes çok büyük tepki gösterir” dedi. Kemal Şen ise ekmeğin 1,5 TL olması gerektiğini söyleyerek “Halk ekmek büfelerinin daha da çoğalması gerekiyor” diye konuştu.
Fırıncılar: 3-4 TL olsun
Zam taleplerini sorduğumuz Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar da ekmeğin en az 3-4 lira olması gerektiğini öne sürdü. Un zammına tepki gösteren Kolivar, zam gelmesi için talepte bulunduklarını aktararak “Her aldığımız un bir öncekinden 15-20 lira pahalı. Doğalgaz, elektrik, su öyle. Yüzde 50 ruhsatsız, yasa dışı fırın var. 2.5 az, 3-4 liraya satarsak kurtarırız. Halk ekmeği fakir semtler için yapsınlar. Bizim zammımızı neden onaylamıyorlar? Bizim talebimiz ilçe bazında değişik fiyatlandırma olması. Etiler’de, Kadıköy’de oturanla Arnavutköy’de oturanın alım gücü aynı değil. Bırakın fırıncı kendi fiyatını belirlesin” ifadelerini kullandı.