Eğitim-sen, Boğaziçi direnişinin birinci yıldönümünde yapığı açıklamada, mücadeleyi kararlılıkla sürdürmenin yaşamın her alanında demokrasiyi sağlamak için zaruri olduğunu vurguladı
Boğaziçi direnişinin birinci yılında açıklama yapan Eğitim Sen, üniversite bileşenlerini selamladı ve yanında olduklarını kaydetti. Kayyum rektör Melih Bulu ile başlayan hukuksuz sürecin Naci İnci ile devam ettiği belirtilen açıklamada, direniş boyunca öğrenciler ve akademisyenler başta olmak üzere çok sayıda kişinin hedef alındığını kaydetti.
Tüm saldırılara karşı direnişin kararlılıkla sürdüğü belirtilen açıklamada, “Umudumuz arttıkça birbirimize daha sıkı kenetlendikçe, korkuya hükmettiğini sananların nasıl da iktidarlarını yitirme korkusuna kapıldıklarına tanık oluyoruz. Bu nedenle eğitim ve bilim emekçileri olarak Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanında olduğumuzun, birlikte bu gidişatı değiştireceğimizin bilinmesini istiyor, Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm bileşenlerini selamlıyoruz” ifadeleri yer aldı.
Eğitim-Sen ayrıca şu talepleri sıraladı:
• Cumhurbaşkanı tarafından hedef gösterilip kayyum rektör tarafından şikayet edilen, bu nedenle de siyasi hesaplarla cezaevine gönderilip arkadaşlarından, ailesinden ve eğitim hayatından hukuksuzca koparılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in serbest bırakılsın.
• Hukuksuzca işten atılan iş yeri temsilcimiz Can Candan’ın görevine iade edilmesini, sözleşmesi yenilenmeyen Mohan Ravichandran’ın sözleşmesinin yenilenmesini, dersleri kapatılan Feyzi Erçin, Özcan Vardar ve Seda Binbaşgil’e derslerinin iade edilmesin.
• Üniversitelerde rektör atama uygulamasına son verilsin.
• Üniversitelerin yönetim modelinin, akademisyenlerle sınırlı olmayan, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte planlanan ve yönetilen, kamusal finansmana dayalı ve kamusal denetime açık, demokratik-katılımcı ve özerk bir yapıya kavuşturulsun.