Düzce’de bulunan Erciyas Boru fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler fabrikaya grev kararı astı. Anlaşma sağlanamazsa işçiler 29 Nisan’da greve çıkacak
Düzce’de bulunan Erciyas Boru fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler greve hazırlanıyor. Fabrikaya grev kararını asan işçiler, toplu sözleşme masasında anlaşma sağlanamazsa 29 Nisan’da greve çıkacak.
Aldıkları ücretlerin artık aylık değil, günlük eridiğini söyleyen bir Erciyas Boru işçisi, “Tüketim mallarına her gün zam gelirken bize ancak sözleşmeden sözleşmeye zam geliyor. Fabrikada yaptığımız toplantıda yüzde 35 zam istedik. İşveren yüzde 17,5 teklif etti. Bunu kabul etmediğimizi söyledik. Dördüncü oturumda da anlaşma sağlanamayınca sendikamızla beraber 29 Nisan’da greve çıkma kararı aldık. 21 Nisan’da patronun görüşme talebi var. Bakalım ne sonuç çıkacak” dedi.
“Kararlıyız”
Ağır iş kolunda çalıştığı halde asgari ücret aldığını dile getiren işçi, şöyle devam etti: “Gerçek enflasyon yüzde 40’larda olmasına rağmen son aldığımız zam enflasyon artı yüzde 1 oldu. O da 1 ayda eridi. Vergiden dolayı yıl sonuna doğru ücret düşüyor. Halbuki hayat her gün pahalanıyor.” Sendikalarının da işçilerin de grevde kararlı olduğunu dile getiren işçi, “Yalnız işçilerde şöyle bir kırgınlık var. Bu sözleşme dönemi asgari ücret açıklandıktan sonra işverenle masaya oturulacak, taslak ona göre açıklanacaktı. Sendika bizlerden habersiz, asgari ücret açıklanmadan taslağı masaya koydu. Taslak asgari ücret zammının belirlenmesi sonrası olsaydı bizlerin daha çok yararına olacaktı. Bu aşamadan sonra biz işçiler, işyeri temsilcileri ve sendika taslaktan geri adım atmama kararı aldık” diye konuştu.
Pandeminin de fabrikada yayıldığı bilgisini veren işçi şunları söyledi: “Ekim 2020’de yapılan testte 88 kişinin testi pozitif çıktı ama işyeri sadece 3 gün kapandı. Sonra bir şey olmamış gibi üretime devam edildi.”
Fabrikada yaşanan iş kazalarına dikkat çeken işçi sözlerini şöyle sürdürdü: “İşyerimizde ayda 3-4 kaza mutlaka olur. İşveren işçiyi dikkatsizlikle suçlamakta ve disipline sevketmektedir. Daha önce iş cinayeti de olmuş. Ağır bir iş kolu olduğu için kazası da ağır ve uzuv kaybına, sakat kalmaya neden oluyor.” Kod 29’a dair görüşlerini de dile getiren işçi, “Kod 29 maddesi kaldırılmalı, işten atmalar yasaklanmalı. Yasalar hep işçinin aleyhine yapılıyor. Yasalar hep zengini ve işvereni koruyor” diye konuştu.
“1 Mayıs’ta biz de kutlamamızı yapmalıyız”
1 Mayıs’a dair görüşlerini sorduğumuz Erciyas Boru işçisi, “2019 yılında İstanbul’a gittik. 2020’de pandemiden dolayı işyeri önünde toplu fotoğraf çekildik. 2021 1 Mayıs’ı için ise bize söylenen bir şey yok. Bütün işçiler yeni sözleşmeyi konuşuyor. Ama bence Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’müz olan 1 Mayıs’ta, güvenceli iş, insanca yaşam diyerek taleplerimizi ifade etmeliyiz. Nasıl ki toplu halde çalışmaya, üretmeye devam ediyorsak; 1 Mayıs’ta da topluca kutlamamızı yapmalıyız. Her sokakta, her fabrikada, tüm üretim alanlarında kutlamalar yapılmalı. Bu bizim en özel, en güzel günümüz ve hakkımız” diye konuştu.