12.9 C
İstanbul
18 Kasım Pazartesi, 2024
spot_img

Dünyanın birçok yerinde işçiler direnişte

Dünyanın dört bir yanında işçiler direnişte. Fransa’da otomobil işçileri fabrika yöneticilerini rehin alırken Arjantin’de sağlık çalışanları yol kapatma eylemi düzenledi. Kanada’da binlerce liman işçisi süresiz grevde

Pandemi dönemi ağır çalışma koşulları dayatılan, hakları gasp edilen dünyanın dört bir yanındaki işçiler yöneticilere tepkilerini grev ve direnişlerle gösteriyor. Fransa’da kapatılan Renault otomobil fabrikasının işçileri şirket patronlarını rehin alırken Arjantin’de ise sağlık çalışanları, hükümetin yetersiz maaş zammını protesto etmek için ülkenin en büyük petrol tesisine giden yolu kapattı. Kanada’nın Montreal kentinde ise binlerce liman işçisi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle 13 Nisan’dan beri süresiz greve çıkarak ülkenin en büyük ikinci limanındaki faaliyetleri durma noktasına getirdi.

Fransa’da Renoult işçileri direnişe geçti

Fransa’da en büyük hissesi devlete ait Renault Group otomotiv şirketi, Morbihan bölgesine bağlı Caudan kentindeki Fonderie de Bretagne fabrikasını satma kararı alması üzerine fabrika işçileri direnişe geçti. Yaklaşık 350 çalışan ve aileleri, fabrikanın satılmasıyla işlerinden olacakları gerekçesiyle salı günü sabahtan itibaren fabrika giriş ve çıkışlarını kapattı. Aynı zamanda yedi fabrika yöneticisini 12 saat rehin tutan işçiler görüşme taleplerine olumlu yanıt almaları üzerine yöneticileri serbest bıraktı. Ekonomi, Çalışma ve Sanayi bakanlıkları ile şirket temsilcilerinin dün yaptığı toplantıda, çalışanların işlerinin korunması için kurtarma fonu oluşturulacağı bildirildi. Fabrika çalışanları ise bu fonun çalışanları yeniden sınıflandırarak işlerinden atmayı planladığını savunuyor. Genel İş Konfederasyonu (CGT) işçi sendikasının temsilcilerinden Mael Le Goff, rehin alma eylemi sırasında üretimin durdurulduğunu hatırlarak işçilerin bu direnişiyle uyarıda bulunduğunu savundu.

Arjantin’de sağlık çalışanları yol kapattı

Arjantin’de ise hükümetin maaş zammının yetersiz olduğunu savunan sağlık çalışanları ülkenin en büyük kaya petrolü tesisine giden yolu kapattı. Ülkede üçüncü Covid-19 dalgasıyla mücadele eden sağlık çalışanları, hükümetin Nisan 2022’ye kadar taksitle ödenecek yüzde 53 maaş artışını reddetti. Enflasyonun etkisi göz önüne alındığında derhal yüzde 40 zamlı maaş talebiyle iki aydır grev düzenleyen sağlık çalışanlarının bir sonraki hamlesi, ülkenin en büyük kaya petrolü ve gazı tesisine ev sahipliği yapan Vaca Muerta’ya giden yolu kapatmak oldu. Vaca Muerta’da petrol ve gaz çıkarılan 30 bin kilometrekarelik devasa sahada devlete ait YPF’nin sahibi olduğu tesis, Arjantin’in petrol üretiminin yüzde 13’ünü karşılıyor. Rincon de los Sauces kasabası yakınındaki yol kapatma eylemine katılan bir hemşire, “Akaryakıt ve yük kamyonlarının geçmesine izin vermeyerek sorunlara neden olduğumuzu biliyoruz, ancak birinin bizi dinlemesi gerekiyor” dedi.

Liman işçilerinden süresiz grev 

Kanada’nın Quebec eyaletindeki Montreal Limanı’nda ise binden fazla liman işçisi, çalışma saatlerinde yakın zamanda duyurulan değişikliklere ve uzayan sözleşme müzakerelerine karşı 13 Nisan’dan beri süresiz grevde. Kanada Kamu Çalışanları Sendikası (CUPE) üyesi yaklaşık bin 150 işçinin katıldığı grev ülkenin en büyük ikinci limanını fiilen durma noktasına getirdi. CUPE ise yaptığı açıklamada, “Eğer grev istemiyorlarsa yapmaları gereken işçilere kulak vermektir. Pazarlık masasına geri dönmek istiyoruz” çağrısında bulundu.

Kolombiya’da vergi soygunu kitlesel grevle protesto edildi

Kolombiya’da sağcı Ivan Duque hükümetinin Covid-19 salgını nedeniyle oluşan mali açığı işçilerin maaşına ek vergi getirerek ödetmeyi amaçlayan neoliberal vergi tasarısı dün ülke genelinde düzenlenen grevlerle protesto edildi. Kolombiya İşçi Konfederasyonu (CTC), Kolombiya Eğitim İşçileri Federasyonu (Fecode) ve Kolombiya Komünist Partisi’nin yanı sıra çok sayıda kitle örgütünün katıldığı grevde “Ayda 1 milyon peso (275 bin dolar) kazananlar ekstra vergi ödesin” talebi öne çıktı. Duque yönetiminin pandemi koşullarını gerekçe göstererek grevi ve 1 Mayıs etkinliklerini yasaklama kararı da protesto edilirken söz konusu tasarının geri çekilmemesi halinde eylemlere devam edileceği duyuruldu.

KaynakBirgün

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol