8.3 C
İstanbul
29 Kasım Cuma, 2024
spot_img

Dünyadan grevler ve eylemler

Almanya’da metal işçilerinden miting

Almanya’da işçi havzası olan Stuttgart’ta Ludwigsburg Forum’un önünde metal işçileri miting yaptı. “Dayanışma Kazandırır” kampanyası yürüten IG Metall Sendikası’nın çağrı yaptığı mitinge 29 fabrikadan yüzlerce metal işçisi katıldı.

Toplu sözleşme sürecinin yaklaşmasıyla fabrikalarda hareketlilik yaşanıyor. IG Metall sendikasının “Dayanışma Kazandırır” kampanyasına ilgi büyük. İşçiler fabrika önünde eylem yapıyor. İşçilerin imzalayıp topladıkları dayanışma kartları ile işten atmalara dikkat çekiliyor.

Metal işçilerine yönelik sermayenin çok yönlü saldırıları gündemden düşmüyor. Metal ve otomotiv tekelleri fabrikaların başka ülkelere taşınması planları yapıyor. Bu da havzadaki fabrikaların kapanmasına, işsizliğin büyümesine, yoksulluğun artmasına neden olacak. Ayrıca metal işçileri üretimde “dijitalleşmenin” sonuçları olarak işten atılıyor. Diğer taraftan cumartesi günleri çalışma ve haftalık 35 saatlik çalışma süresinin uzatılması dayatılıyor. Bu anlamda direnişin büyütülmesi daha büyük bir önem taşıyor.

Mitingde bir Bosch işçisinin, “Geleceğimizin yok edilmesine, fabrikanın Macaristan’a taşınmasına karşı direnişi büyütelim” çağrısı dakikalarca alkışlandı. Bosch kapitalistleri 2021 yılı sonuna kadar fabrikayı tamamen kapatmayı düşünüyor.

Arnavutluk’ta polis şiddetine karşı protestolar

Arnavutluk’ta 25 yaşındaki bir genç gece sokağa çıkma yasağına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından vurularak katledilmişti. Bunun ardından önceki Çarşamba Tiran, İşkodra, Durres, Bluqiza başta olmak üzere birçok şehirde, polis şiddetine karşı protestolar patlak verdi.

Göstericiler İçişleri Bakanı Sander Lleshaj’ı istifaya çağırdılar. Yetkililer protestoların büyümesi üzerine gösterileri korona bahanesiyle yasaklamıştı. Polisin gösterilere saldırdığı, göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullanarak terör estirmeye devam ettiği bildirildi.

İtalya’da kamu çalışanlarından grev

İtalya’da 9 Aralık Çarşamba günü 3 milyondan fazla kamu çalışanı yeni bir toplu sözleşme için bir günlük grev yaptı. Grevden yönetimler, eğitim ve sağlık hizmetleri etkilendi. Eski Toplu Sözleşmenin süresi 2018’de doldu.

Kamu emekçileri daha iyi çalışma koşulları, geçici sözleşmeler yerine kalıcı istihdam ve daha yüksek ücret talep ediyorlar.

Halihazırda 60 bini sağlık alanında olmak üzere 350 bin kamu çalışanı, kalıcı bir sözleşmesinden yoksundur.

İsrail’de Netanyahu’ya karşı protestolar

İsrail’de siyonist Başbakan Benjamin Netanyahu’ya karşı protestolar bu hafta da devam etti. Tel Aviv ve kuzeydeki Kaysariyye kentlerinde meşaleli yürüyüşler düzenlenirken, ülkenin birçok kentinde bir araya gelen binlerce kişi Netanyahu’nun istifasını talep etti.

Netanyahu’nun Kudüs’teki evinin önünde toplanan göstericiler Covid-19 ile mücadeledeki başarısızlığını protesto eden sloganlar attılar. Tel Aviv ‘de birçok köprü ve kavşakta biraraya gelen kitleler trafiği kapatarak Netanyahu’yu istifaya çağırdı. Kaysariyye kentinde “Karanlıktan kurtulmak için geldik” yazılı pankartlar taşıdı. İsrail polisi gösterilerde 13 kişiyi gözaltına aldıklarını öne sürdü.

Yeni Kaledonya’da nikel madeni satışına tepki

Pasifik’te Fransa’ya ait bir grup ada olan Yeni Kaledonya’da Brezilyalı Vale tekelinin satmayı planladığı Goro nikel madeninin geleceği ile ilgili önceki hafta günlerce süren protestolar yaşandı.

Vale kapitalistleri nikel madenini Prony Resources’a satmayı planlarken, protestocular madenin yerel Sonifor şirketine gitmesini istiyor.

Yeni Kaledonya halkının neredeyse yarısı Fransa’dan bağımsızlıklarını güçlendirmek, kendi kaderlerini tayin hakkını kullanmak ve topraklarından çıkan hammaddenin nasıl işleneceğine kendileri karar vermek istiyor.

Haiti’de İnsan Hakları Günü’nde protestolar

10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü’nde binlerce kişi Port-au-Prince’de sokaklara döküldü. Haklarına sahip çıktıklarını haykıran emekçiler cinayetleri, tecavüzleri ve sefalet koşullarını protesto etti. Protestocular, Başkan Jovenel Moise hükümetini açlık, eğitim ve sağlık sisteminin çökmesinden sorumlu tutuyor. Moise, parlamentonun görev süresi dolduğu için bir yıldır kararname ile iktidarını sürdürüyor.

Vietnam’da Moped taksi sürücülerinden grev

Vietnam’da yüzlerce GrabBike moped taksi şoförü Pazartesi günü greve gitti. Moped taksi sürücüleri uygulamalarını kapattılar ve şirketin Hanoi’deki merkezinin önünde toplandılar.

Hükümet, çevrimiçi olarak düzenlenen taşımalara yüzde 10 vergi koymuş, GrabBike şirketi ise bu vergiyi sürücülerin üzerine yıkmıştı. Böylece sürücüler yüzde 20 yerine, yüzde 27’yi aşkın bir payı tekele ödemek zorunda kalmıştı.

Mali’de Syama altın madeninde grev

Önceki hafta pazartesi günü Mali’de Syama altın madeninde çalışan işçiler 5 günlük greve gitti. Sendika işçilerin yüzde 95’inin greve katıldığını belirtti. Maden işçileri, Covid-19 salgını sırasında işgücünün belli bir kısmının ücretli izne, diğerlerinin de ücretsiz izne gönderileceğine dair bir emre karşı çıkıyor. Syama altın madeninin yüzde 80’i Avustralya şirketi Resolute Mining’e ve yüzde 20’si devlete ait.

Arjantin’de kürtajın yolu açılıyor

Arjantin’de, Temsilciler Meclisi, hamileliğin 14. haftasına kadar olan kürtajların yasallaştırılmasının yolunu açtı. Buenos Aires’te yaklaşık 20 saatlik tartışmanın ardından 131 parlamenter cuma günü lehte oy kullandı, 117 karşı çıktı, altısı ise çekimser kaldı. Şimdi Senato’nun reformu onaylaması gerekiyor.

Oylamanın yapıldığı Kongre önünde çok sayıda kişi toplanarak kararı kutladı. Bu işçi ve emekçilerin özellikle de mücadeleci kadın hareketinin bir kazanımıdır. 1921 gerici yasası, son yıllarda şehirlerin sokaklarını dolduran yeşil başörtüleriyle yüzbinlerce kadını, özellikle genç kadınları harekete geçirmişti.

Arjantin’de şimdiye değin, kürtaja sadece tecavüzden sonra veya annenin hayatı risk altındaysa izin veriliyordu. Geçtiğimiz yıl Arjantin’de 350 bin kadın yasal olmayan yollara başvurarak hamileliği sonlandırmıştı. Çok sayıda kadın, özellikle yoksul kadınlar bu yasadışı uygulamada ağır zarar görüyor veya yaşamını yitiriyordu.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol