Benzer hareket euro cephesinde de yaşandı. Euro/TL, 5.0709’a kadar yükseldi ve ardından düşüşe geçti. Euro aynı dakikalarda 5,0714 civarında seyretti.
Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi ise dünkü kapanış seviyelerinden açıldı. BİST 100, yalnızca 9 puanlık artışla 104.734 puandan güne başladı. Enflasyon rakamlarından sonra eksiye geçen BİST 100, yeniden toparlandı ve sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 81 puanlık artışla 104.806 puandan girdi. Endeks, dolara paralel sınırlı hareketler gösterirken kapanış saatine yakın 104.000 seviyesinin altına indi. BIST 100 endeksi aynı dakikalarda yüzde 1.6’lık kayıpla 103.022 seviyesinde yer aldı.
FED KARARI ETKİLEMEDİ
Fed kararı piyasalarda yeni bir satış baskısı getirmezken bugün nisan ayı enflasyon verileri en önemli veri gündemini oluşturuyor.
Bankacılar TL’deki değer kaybına dolardaki küresel değer kazancı, S&P’nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3’e yükselmesi, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, dün açıklanan PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini gösteriyorlar.
Özellikle S&P kararı ve dolardaki güçlü seyir değer kaybındaki başrolü oynuyor. TL S&P kararının da etkisiyle dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken yıl başından düne TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 8’i aşmış durumda.
Dolar başlıca para birimleri karşısında dört ayın zirvesinin hemen altında işlem görürken, Fed’in bu yıl daha fazla faiz artırımına ilişkin piyasa beklentilerini değiştirmedi.
FED FAİZİ SABİT TUTTU
Fed dünkü para politikası kararında beklentilere paralel olarak faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 1.50-1.75 aralığında sabit tuttu.
Fed enflasyonun hedefe yaklaştığını ve 12 aylık bazda bakıldığında orta vadede Kurul’un simetrik yüzde 2 hedefi yakınında seyretmesi beklendiğini de belirtti.
Analistler “simetrik” kelimesinin kullanılmasını, Fed’in enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına göz yumabileceği şeklinde değerlendirdi. Bu durum, merkez bankasının enflasyondaki son dönemdeki artışa karşılık olarak daha sert bir parasal sıkılaşma yoluna gitme ihtiyacını sınırlayacak bir yaklaşım.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Fed’in politika açıklamasından sonra 92.245 seviyesine kadar geriledi, ancak kayıplarını toparlayarak 92.834 ile dört ayın zirvesini gördü. Endeks bugün dört ayın zirvesinden geriledikten sonra 92.508’de bulunuyor.
Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir, “Son günlerde TL’ye yönelik algı bozulmaya başladı. Doların değer kazandığı bir konjonktür Türkiye için olumsuz. Enflasyonda hızlı yükseliş, fiyatlama davranışlarının hızla bozuluyor olması ve MB’nin tepkisinin yetersiz olarak değerlendirilmesi TL’de negatif ayrışmaya neden olan en önemli etken” yorumunu yaptı.
Capital Economics ekonomisti Jason Tuvey’e göre, Türkiye’de 24 Haziran’da düzenlenecek erken seçim sonrası TCMB’nin daha fazla faiz artışında bulunması muhtemel. Tuvey, Türkiye nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından e-mail yoluyla yazdığı notta, “Türkiye Para Politikası Komitesi’nin gelecek aylarda parasal sıkılaşma için daha fazla adım atma ihtimali güçlendi” ifadesini kullandı.