Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
11 C
İstanbul
21 Ekim Pazartesi, 2024
spot_img

Doktorlar hafıza kaybını kabul etti ama “Hapishanede Kalabilir” raporu verdi

Hayatının büyük bölümüyle ilgili hiçbir şey hatırlamayan, ihtiyaçlarını hücre arkadaşlarının karşıladığı Wernicke Korsakoff hastası Kemal Özelmalı’nın tahliye talebi, Adli Tıp’ta muayene edilmeden reddedildi.

“Ailemi çok iyi hatırlamıyorum, son durumlarını ve adreslerini bilmiyorum.”
Ağrı, Patnoslu Kemal Özelmalı önce 12 Eylül darbesinin ardından yedi yıl cezaevinde kaldı, daha sonra 1995’te dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesince “idama” mahkum oldu. O günden beri hapishanede.
53 yaşındaki Özelmalı Wernicke Korsakoff hastası ve Adli Tıp Kurumu’na muayene olma isteği reddedildi.
Bunun yerine, hükümlü bulunduğu Adana, Kürkçüler F Tipi Cezaevi yakınındaki Adana Numune Hastanesine götürüldü, burada birkaç doktorun imzasıyla Özelmalı’ya “hapishanede kalabilir” raporu verildi. (Yukarıdaki satırlar da Mart ayında yazdığı mektuptan.)
“NASIL BİR ARAŞTIRMA, MUAYENE YAPILDI, BİLMİYORUZ”
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonunda görevli olduğu dönemde Özelmalı ile haberleşen Mehmet Anıl, bianet’e yaptığı açıklamada, “Ne yapıldığını bilmiyoruz hastanede. Nasıl bir araştırma, muayene, tahlil yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz” dedi.
“Bu konuda ihtisas sahibi İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesi gerekiyordu. Ama Adana’daki hastanede ‘hapishanede kalabilir raporu’ verildi, bu raporla oldu bittiye getirip dosya kapatıldı. Bu, prosedüre de uygun değil.”
Özelmalı’nın avukatı Beyhan Günyeli, Özelmalı’nın sağlık sorunları nedeniyle infazının ertelenmesini talep etmişti. Ancak sadece Numune Hastanesi raporuyla yetinen savcılık, uzman görüşüne gerek duymadan talebi reddetti.
İnsan Hakları Derneği’nin en son raporuna göre, cezaevlerinde 357’si ağır olmak üzere toplam 1025 hasta mahpus bulunuyor.
“BİLİNÇ VE HAFIZA KAYBI, ORGAN ZAYIFLIKLARI…”
Darbenin ardından hapishanede yedi yıl kaldıktan sonra 1993’te tekrar tutuklanan Özelmalı, Malatya 1 Nolu DGM’de yapılan yargılama sonucunda, 1995’te “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs” suçundan idama mahkum oldu, cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi.
Özelmalı’nın sağlık sebepleriyle tahliye talebine dair son başvuru süreci ise 9 Mart 2017’de başladı.
Avukatı Günyeli, Adana Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruda, Özelmalı’nın hayatını tek başına idame edemediğini belirtti:
“Müvekkilim Wernicke Korsakoff hastası, ihtiyaçlarını tek başına giderebilecek durumda değil. Özelmalı’nın beslenme, bakım, temizlik gibi temel tüm ihtiyaçları yanında bulunan hükümlüler tarafından karşılanıyor. Uzun süreli açlık grevleri sonrasında meydana gelen bilinç ve hafıza kaybı, organ zayıflıkları gibi birçok kayba neden olan WK hastalığı nedeniyle hükümlünün yaşamını cezaevinde sürdürmesi yaşamsal tehlike arz edecek niteliktedir.”
Dilekçede, 5275 sayılı yasanın 16 maddesi uyarınca infazın ertelenmesi, bunun için de Adli Tıp Kurumu’nda muayene edilmesi talep edildi.
NÖROLOG, PSİKİYATRİST: GEÇMİŞİ HATIRLAMIYOR
Ancak Özelmalı, İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmedi. Onun yerine, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde muayene edildi.
Hastanenin 23 Mart 2017 tarihli raporunda, Özelmalı’nın “hapishanede kalabileceği” belirtildi.
Rapordaki nöroloji uzmanının değerlendirmesine göre, Özelmalı’nın sol bacağında, ateşli silah yaralanması sonucu platin takılıydı. Raporda, Özelmalı’nın nörolojik sorunları da yer aldı:
“20-25 yıl önce ölüm orucu sonrasında unutkanlık olmuş. Geçmişin bir kısmını hatırlamıyor.”
Psikiyatrik muayenede de uzun dönem belleğin yetersiz olduğu ifade edildi.
Rapordaki nihai değerlendirme de bellek bozukluğu ve denge bozukluğuna dair “hafif amnestik bozukluk, hafif ataksi” teşhisi yer aldı.
Numune Hastanesi doktorları, bu bulgulara rağmen, “Hapis cezasının infazı, hayati tehlike teşkil etmez” raporu verdi.
Savcı Nedret Yaşlın Şen de 9 Mayıs 2017’deki kararında, bu rapora dayanarak infazın ertelenmesi talebini reddetti.
İSTANBUL: “CEZAEVİNDE KALAMAZ”, ANKARA: “KALABİLİR”
Özelmalı hakkında, daha önceki yıllarda alınmış Adli Tıp raporlarının bazılarında “hapishanede kalabileceği” bazılarında “kalamayacağı” belirtilmişti.
Mehmet Anıl da Özelmalı hakkında, 2000’li yılların başında İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 3. İhtisas Kurulu’nca verilmiş olan “hastalığının organik akıl hastalığı olduğu ve süreklilik kazandığı” şeklinde raporu bulunduğunu açıkladı.
Halkların Demokratik Partisi Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp’in Özelmalı ile ilgili soru önergelerinde de şu ifadeler yer aldı:
“Özelmalı, ‘cezaevinde kalamaz’ raporu olmasına rağmen askere alınmak istenmiş, yapılan muayenenin ardından ‘Askerliğe elverişli değildir’ raporu verilmişti. Ancak polis karakoluna imza atmaya gitmediği için tekrar tutuklanmış, hastalığına rağmen hakkında bu kez ‘cezaevinde yatmasında hayati tehlikesi yoktur’ raporu hazırlanmıştı. Özelmalı iki kez Ankara Adli Tıp Kurumu’na götürülmesine rağmen sağlam raporu verilmiş, sağlam raporu verilmesinin gerekçesi ise, ‘Nereden geliyorsun?’ sorusuna ‘Adana’ cevabını vermesi ve 10’a kadar sayabilmesi gösterilmişti.”
Ayça Söylemez – Bianet

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol