10 C
İstanbul
22 Ocak Çarşamba, 2025
spot_img

Diyarbakır ikiye bölündü!

Diyarbakır’ı 12 kilometrelik duvarla ikiye bölecek çift taraflı duvar projesi, Ofis Semti ile Bağlar ilçesini birbirinden ayıran noktaya ulaştı. Duvarla birlikte Diyarbakırlıların geçiş güzergâhları değişti

Devlet Demiryolları’nın, Diyarbakır’da tren rayları boyunca 2 metre yüksekliğinde 12 kilometre uzunluğundaki beton duvar projesi tepkilere rağmen sürüyor. Kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine durdurulduğu belirtilen proje sessiz sedasız yeniden başlatıldı.
Kent merkezi içinden geçen demir yolları boyunca inşa edilen panel çit projesi kentin 3 farklı noktasında, yeraltında 20, yüzeyde 50 santimetre yüksekliğindeki beton, 180 santimetre tel kafes panel, 50 santimetre jilet tel çit şeklinde inşa ediliyor. Kenti ikiye böleceği eleştirileriyle gündemde olan proje, geçişlerin yoğun olarak kullanıldığı Bağlar ilçesiyle Ofis semtini birbirine bağlayan noktaya ulaştı. Batıkent Meydanı’ndan eski konuk evinin olduğu noktaya kadar ulaşan çitler için, tren rayları boyunca 3 adet hemzemin geçişi yapıldı. Özellikle yoğunluğun yaşandığı konuk evi önünde yurttaşların alternatif yolları kullanmaya başladığı görülürken, kentin diğer tarafında geçmeye çalışan birçok yurttaşın uzun bir yol kat etmesi gerekiyor.
Devlet Demiryolları Malatya 5. Bölge Müdürlüğü, projeyi Küçük Sanayi Sitesi Bölgesi’ndeki sanayi sitesi kullanıcılarının ve esnafın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yapıldığı şeklinde savundu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise Diyarbakır ve çevre illerde madencilik faaliyetleri yürüten Cengiz Holding gibi şirketlerin, çıkardıkları madenleri daha hızlı taşıyabilmeleri için panel çit projesinin yapıldığına dikkat çekti.
Karanlık oda projesi
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun ise, duvar projesinin “güvenlik” amacıyla yapıldığını belirterek, nedenine de “Bu proje aslında güvenlik odaklı, bu kentin halkını birbirinden koparacak şekilde planlandığı ve profesyonelce düşünülen üzerinde düşünülüp uygulatılan bir çalışmadır. Aslında bu proje karanlık odanın, bir arka karanlık odasında çizilmiştir. Ofis gibi günlük 300 bin insanın gelip gittiği bir yerde bu projeyle ne amaçlanıyor?” sözleriyle açıklı getirdi.
Projeyi anlamsız bularak, cezaevine benzeten Diyarbakırlılar ise, üst geçit istedi.
Ömrü bir yıl olacak
Bağlar’da ikamet eden Ömer Çetinkaya, projenin gereksiz olduğunu ifade ederek, bu kadar masrafın külfet olduğunu söyledi. Duvara karşı halkın mutlaka alternatif yollar bulacağına dikkati çeken Çetinkaya, en az bir yıl sonra demir çitlerin bozulacağı öngörüsünde bulundu. Yaşlı ve hasta insanlara işaret eden Çetinkaya, yurttaşların şehrin diğer tarafına geçmesi için en az iki kilometre yol kat etmesi gerektiğini aktardı.
İki tarafta da okul var
Mustafa Sarı adlı yurttaş, çitlerin iki yanında da okulların olduğunu ifade ederek, öğrencilerin bu yolu sık kullandığını dolayısıyla üst geçitlerin yapılması gerektiğini vurguladı.
‘Bir anlam veremedim’
Mehmet İkram adlı yurttaş da, evinin Bağlar’da ikamet ettiğini dolayısıyla bu yolu sık kullandığını belirterek, hemzemin geçişlerinin az olmasını şikayet etti. Projeye bir anlam veremeyen İkram, kazaları önlemeye yönelik yapıldığı iddialarına da tepki gösterdi. Uzun süredir tren raylarının kullanıldığını kaydeden İkram, 40 yıldır burada yaşadığını ancak şimdiye kadar sadece bir kazaya tanıklık ettiğini söyledi.
Cezaevi benzetmesi
Ramazan Özel adlı yurttaş ise, projeyi cezaevine benzetti. Daha önce burada hiç kazaya şahit olmadığını ifade eden Özel, projeyi “gereksiz olarak” nitelendirdi. 65 yaşında olduğunu ve bu projeyle yolunun uzadığını kaydeden Özel, daha fazla geçit yapılmasını istedi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol