DİSK’in kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler, 42’nci ölüm yıl dönümünde Topkapı Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.
20 Temmuz 1980’de İstanbul Merter’deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen sendikacı Kemal Türkler, Topkapı’da bulunan mezarı başında anıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kurucusu ve ilk genel başkanı olan Türkler’in anmasına çok sayıda sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı.
Anmada açılış konuşmasını Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu yaptı. “Bizimki klasik bir mezar başı anması değil’ diyen Serdaroğlu şöyle konuştu:
“Biz gözlerimiz kuru olarak bu mezarın başındayız. 42 yıldır onurla başımız dik bir şekilde bu mezarın başında Kemal Türkler’in huzurunda hem yaptıklarımızı hem de yapacaklarımızı anlatıyoruz. Kolay değil. Kemal Türkler’in katledilmesinden bugüne 42 yıl geçmiş. Bu ülkede 12 Eylül faşist darbe dönemi yaşandı. Kemal Türkler ve demokrasi mücadelesi veren insanların öldürülmesiyle o cuntanın temelleri atıldı. Kemal Türkler 42 yıl önce katledilmiş olabilir, bedeni aramızdan ayrılmış olabilir ama onu öldürenler yaptıklarını bugün de görüyorlar. Her gün daha fazla çoğalarak buraya geliyoruz. Her gün daha fazla sahipleniyoruz. Her gün daha fazla düşüncelerini yaygınlaştırıyoruz. Bizi vurmak kurtuluş mu? Bizi vurmak kurtuluş değil. İşte Kemal Türkler’i vurdular ama binlerce, on binlerce Kemal Türkler bugün fabrikalarda çalışıyor, DİSK’i örgütlemeye uğraşıyor. Kemal Türkler’i öldüren piyasa şarlatanları mezarlarındaki taşlar bile okunmuyor. Ama Türkler’in mezarının başına on binlerce insan geliyor.”
“Türkiye’yi 12 Eylül karanlığına götürdü”
Kemal Türkler’in ailesi adına kızı Nilgün Türkler Soydan, babasının mezarı başında bir konuşma yaptı. Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kemal Türkler’in katledilmesinden sonra 42 yıl geçti. Aslında bu 42 yıla baktığımızda sendikal alanda, toplumsal alanda, yaşadıklarımıza baktığımızda hiç de tesadüf değildir ki çok önemli bir dönemdir. 1 Mayıs 1977 katliamıyla başlayan ve Kemal Türkler’in katledilmesiyle devam eden süreç Türkiye’yi 12 Eylül karanlığına götürdü. Hep söylediğimiz gibi, 12 Eylül asla unutulmaması gereken bir darbedir. 12 Eylül sermayenin işçi sınıfına karşı yaptığı darbedir. İşte o nedenle 12 Eylül’den bir buçuk ay önce Kemal Türkler katledilmiştir” diye konuştu