Evrensel’den Serpil İLGÜN’ün haberi..
DİSK-AR’ın 22 Mart’ta açıklanan raporuna göre, Kovid-19 etkisiyle yaşanan toplam iş kaybı ve işsizlik (revize) 12 milyon 115 bin oldu. İş ve istihdam kaybı oranı (revize) yüzde 34,4’e; geniş tanımlı işsiz sayısı ise 9 milyon 638 bine yükseldi. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 34,8 iken; gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 41,1 olarak gerçekleşti. Rakamlar ve oranların yansımaları, uzunca süredir gündelik hayatta tüm somutluğuyla yaşanıyor ve 2021 yılında İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, işte bu tabloda karşılanıyor.
DİSK, 1 Mayıs’la ilgili nasıl bir yol haritası hazırlıyor? Yerel kutlamalar nasıl örgütlenecek? Kısa çalışma ödeneği neden sonlandırıldı? İşçilerin sendikalaşma talepleri ne oranda karşılanabiliyor? İktidarın yaşanan onca sorunu reddeden ve tersiymiş gibi kuran söylemleri işçi ve emekçiler arasında nasıl yankı buluyor?
Arzu Çerkezoğlu yanıtladı.
DİSK olarak işçi ve emekçiler açısından çok daha zorlayıcı koşullar altında karşılanacak olan 2021 1 Mayıs’ı hazırlıklarına başladınız mı? 1 Mayıs yol haritanız nasıl olacak?
1 Mayıs’la ilgili hazırlıklara tabii ki başladık. Afişlerimiz, bildirilerimiz hazırlandı, işyerlerine, sendikalarımıza ulaşmaya başladı. Sendikalarımızla birlikte DİSK olarak bir çalışma programı oluşturmak üzere toplantılarımız da başladı. 1 Mayıs her dönem çok önemlidir kuşkusuz. İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’dür bir yanıyla. Bir yanıyla Türkiye’de çok önemli bir tarihsel gerçekliği de ifade eder, tarihsel bir sürecin de simgesidir, kayıplarımız vardır, aynı zamanda anma günümüzdür 1 Mayıs. Mücadele günümüzdür. İşçi sınıfının bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de taleplerini, hedeflerini, gelecek dünya düşlerini ifade ettiği bir gündür. 1 Mayıs eşitlik içinde, adaletin olduğu, demokrasinin tüm kurallarıyla işlediği, barış içinde bir ülkede yaşama isteğimizdir. Pandemi sürecinde, yani insanı, emeği, doğayı yok sayan, bütünüyle piyasanın kuralları üzerinden şekillenen bu sistemin artık iflas ettiğini çok açık biçimde görüldüğü bir dönemde, bir başka toplumsal düzen talebinin de ifadesidir 1 Mayıs.
Geçtiğimiz yıl korona nedeniyle kitlesel kutlamalar yapılamamış, buna karşılık yerel kutlamalar ağırlık kazanmıştı. Yerel kutlamaların her dönem önemli olduğu tespitinden hareketle, DİSK olarak fabrikalara, işyerlerine nasıl bir planlamayla gideceksiniz?
Geçen sene evet, pandeminin ilk aylarındaydık ve kitlesel buluşmalar olmadı, bu yıl da yine vaka sayılarının artmaya başladığı bir dönemde 1 Mayıs’a gidiyoruz. Dolayısıyla bir taraftan pandeminin zorlayıcı, baskılayıcı bir süreci var ama aynı zamanda 1 Mayıs’ta işyerlerinden başlayarak, alanlara, meydanlara kadar bütün işçi sınıfının kendi taleplerini ifade etme talebi ve coşkusu da var. O nedenle biz 1 Mayıs’ı işyerlerinden başlayarak alanlara, meydanlara taşıyacak bir biçimde ve 1 Mayıs’ı bir hafta olarak, bir emek haftası olarak örgütlemek ve bütün mücadele araçlarını da kullanarak işyerleri başta olmak üzere, en yaygın biçimde 1 Mayıs kutlamalarımızı yapmak istiyoruz. 1 Mayıs cumartesi gününe geliyor. Dolayısıyla son yapılan hafta sonu kısıtlamalarıyla birlikte aslında fiilen 1 Mayıs’ı yasaklayan bir yaklaşım söz konusu. 1 Mayıs o kadar önemli, o kadar anlamlı o kadar güçlü bir gündür ki, 1 Mayıs yasaklara sığmaz. Ne alan yasaklamasına, ne gün, saat yasaklamasına sığabilecek bir gündür. Çünkü 1 Mayıs, işçiler açısından çok temel bir ihtiyaçtır. Pandemide bu çok daha net bir şekilde görülmüştür. Bu koşullar altında 1 Mayıs’ı en kitlesel, en coşkulu biçimde nasıl kutlayacağımıza ilişkin görüşmelerimiz, toplantılarımız sürüyor. Diğer tüm emek örgütleri, demokrasi güçleriyle beraber 2021 1 Mayıs’ını pandemi koşullarda en kitlesel, en coşkulu biçimde ve amacına uygun bir biçimde kutlamak için bir yol haritası ve programı önümüzdeki günlerde paylaşırız.