Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yönetim kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile ilgili bir açıklama yayımladı
Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yönetim kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile ilgili bir açıklama yayımladı.
“Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkımızdan elinizi çekin!” başlığıyla yayımlanan açıklamada “Torba yasa teklifinin çalışma yaşamı ile ilgili bölümlerinde işçilerin payına ciddi hak kayıpları, işverenlerin payına ise daha çok teşvik, daha çok destek düşüyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanları, başta kıdem tazminatı olmak üzere temel haklardan mahrum ederek çalıştırmanın yolunu açan düzenleme, torba yasadaki en tehlikeli madde olarak öne çıkıyor” değerlendirmesine yer verildi.
İktidar işçileri ve haklarını yok sayıyor
İşçilere yönelik son derece yaşamsal düzenlemelerin yer aldığı bu yasa teklifinde sosyal tarafların görüşüne yer verilmediği ifade edildi.
İş Kanunu’nun açık hükmüne rağmen Üçlü Danışma Kurulu mekanizmasının uzun süredir işletilmemekte olduğuna dikkat çekilen açıklama, “Bakanlık görevini yerine getirmemektedir. Yasanın hazırlanma sürecindeki bu usul, esasa da yansımış, işçileri ve işçilerin kazanılmış haklarını yok sayan, işverenlere bol kepçe teşvik dağıtan bir düzenleme ortaya çıkmıştır” ifadeleriyle sürdü.
İşveren teşvikleri ile istihdam artmıyor, işçiden işverene kaynak aktarılıyor
Teklifin incelenmesi sonucunda işverenler için yeni istihdam teşvik ve desteklerinin verildiğinin vurgulandığı yazılı açıklama şöyle sürdü:
“Belirli süreli sözleşme” geçici işçiliktir, güvencesizliktir!
Yasa teklifinde çalışma yaşamını ve işçileri olumsuz etkileyecek çeşitli düzenlemelere yer verildi. Bunlardan biri 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için belirli süreli sözleşmelerin koşulsuz olarak yapılabilmesine olanak tanınması.
Mevcut yasalarda belirli süreli sözleşmelerin istisnai durumlarda yapılabileceğinin ifade edildiği açıklamada konuya ilişkin şu bilgiler verildi:
İş sözleşmesinin belirli süreli yapılmasının iki önemli hukuki sonucunun olduğuna dikkat çekilerek bunlar, “Birincisi, belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar İş Yasasının iş güvencesine ilişkin hükümlerinden yararlanamayacaklardır. İkinci önemli sonuç ise belirli süreli iş sözleşmesi süre bitimi nedeniyle sona erdiğinde işçi kıdem ve ihbar tazminatından yoksun kalacaktır” şeklinde ifade edildi.
“Teklif bu haliyle yasalaşırsa işverenler iş güvencesi hükümlerine tabi olmadan, kıdem ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmadan 25 yaş altı ile 50 ve daha üstü yaş grubundaki işçileri çalıştırma olanağı elde edeceklerdir” denildi.
Şaka değil gerçek: Kayıt dışı çalıştırmaya af ve ödül!
Kanun teklifinin 8. maddesine göre, “Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla istihdam edilmeye devam edilmekte olanların”, yani kayıt dışı bir şekilde yasaya aykırı çalışanları işveren yasa dışı çalıştırmakta olduğunu kabul ederse işsizlik sigortası fonundan destek alacaK. Kayıt dışı işçi çalıştırdığını kabul ettiği işverenin aldığı ödül prim ödeme gün sayıları 44,15 TL ile çarpılarak hesaplanacak ve bu teşvik her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilecek.
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: