Kamuda çalışan diş hekimleri, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve özlük hakları için ülke genelinde bir günlüğüne iş bıraktı.
İSTANBUL
Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve halkın nitelikli sağlık hizmetine erişiminin sağlanması talebiyle basın açıklaması yaptı. “Kamuda çalışan diş hekimlerinin ve ağız diş sağlığı çalışanlarının emeğinin sömürülmesine izin vermeyeceğiz” pankartı açılan eylemde, “Parası olana değil, herkese sağlık”, “Diş hekimi susarsa halk sağlığı biter”, “Sağlık turizmi değil, halk için sağlık”, “Eksik kadro, artan tükenmişlik” dövizleri taşındı.
Ortak açıklamayı okuyan Hatice Işıl Hatipoğlu, sağlık emekçilerinin sorunlarının çözümü için Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaparak, kamuda çalışan diş hekimlerinin ve ağız diş sağlığı çalışanlarının ekonomik, özlük ve demokratik haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Bizi yönetenler sağlığı ticaret alanına çevirdi”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak Sevim, sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu ağır çalışma koşullarına dikkat çekerek, “2002’den beri iktidarda olan AKP, sağlıkta dönüşüm diyerek sistemin üzerine mum dikti ve çökmesine neden oldu” dedi. Sağlık sisteminin tıkanıklığını çözmek için hükümetin mesaileri uzatma yöntemine başvurduğunu belirten Sevim, “Halk randevu alamıyor, bunun çözümünü nasıl görüyorlar? ‘Geceleri de çalışın’ diyorlar. Saat 23.00-24.00’e kadar sağlık hizmeti vermemizi istiyorlar. Ancak biz biliyoruz ki sekiz saatten sonra sağlık hizmetinin kalitesi düşer”dedi.
Hastaları birer müşteri gibi gören anlayışa karşı olduklarını belirten Sevim, “Biz halkımızı para kaynağı olarak görmüyoruz. Ancak bizi yönetenler ne yazık ki sağlığı bir ticaret alanına çevirdi. Biz nitelikli ve insanca sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Bunun için de insanca çalışma koşulları talep ediyoruz” dedi.
“Bu sistem tüm sağlık çalışanlarını tüketiyor”
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemine destek verdiklerini belirterek, sağlık sisteminin içinden çıkılmaz bir hale geldiğini söyledi. Türkiye’de sağlık sisteminin çöktüğünü vurgulayan Kırımlı, “Bu sistem, ebesinden hemşiresine, doktorundan teknikere kadar tüm sağlık çalışanlarını tüketiyor. Hastalarımıza şifa vermesi gereken bir sistem, ne yazık ki onları koruyamıyor ve bazen ölümlerine neden oluyor” dedi.
Sık sık “Adil ücret, güvenli sağlık”, “Sağlıkta şiddet sona ersin”, “Baskıya, mobbinge, angaryaya hayır” sloganları atıldı.
DİYARBAKIR
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Hekim Birliği Sendikası ile Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim-Sen), Kayapınar ilçesindeki Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Kamuda çalışan dış hekimlerinin ağız ve dış sağlığı çalışanlarının emeklerinin sömürülmesine izin vermeyeceğiz” ve “Birlikte güçlüyüz” pankartları taşınan açıklamada sık sık, “Kurtuluş yok, tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” ile “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.
Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Başkanı Ali İhsan Güney, diş hekimleri ve ağız diş sağlığı hizmeti veren tüm sağlık emekçilerinin tükendiğini dile getirdi. Güney, “Ekonomik kriz gerekçe gösterilerek, tasarrufun öncelikle kamudan ve kamusal hizmet veren emekçilerden başlanması sadece özlük ve mali haklarımızı değil, yurttaşların nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetini de etkilediğini biliyoruz. Sağlık emekçisi ve halkı karşı karşıya getiren bu sistemde en çok zarar görenlerin başında diş hekimleri ve ağız diş sağlığı alanında çalışan kamu emekçileri gelmektedir” diye belirtti.
Enkaz altında kalan sağlık sistemini ayakta tutmak için mücadele ettiklerini söyleyen SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus, “Artık yeter diyoruz. Tükenmişlik sendromuna girdiğimizi görmeleri gerekiyor. İş bırakma nedenlerimizden biri personel eksikliği. Sözüm ona tasarruf tedbirleri altında bir şey açıklandı ve sağlıkta tasarruf tedbirleri uygulanıyor. Sağlıkta tasarruf ölüm demektir. Bu başka bir şeye benzemez. Sağlık Bakanlığı’nı buradan uyarıyoruz; derhal sağlık çalışanı istihdamı yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
Hekim-Sen Diyarbakır Temsilcisi Haçım Hizol ve Hekim Birliği Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Kıymet Kılıç da, taleplerini sıralayarak, dayanışma çağrısında bulundu.
DERSİM
Dersim’deki sağlık emekçileri, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı. “Ağız diş sağlığı merkezlerinde emeklerimizin sömürülmesine izin vermeyeceğiz” pankartı açılan eylemde konuşan SES Dersim Şube Eşbaşkanı Serap Kahraman, “Ekonomik dar boğaz gerekçe gösterilerek tasarrufun öncelikle kamudan ve kamusal hizmet veren emekçilerden başlanarak yapılması sadece özlük ve mali haklarımızı değil nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetini de etkilemektedir. Sağlık emekçisini ve halkı karşı karşıya getiren bu sistemde en çok zarar görenlerin başında ağız ve diş sağlığı alanında çalışan kamu emekçileri gelmektedir” dedi.
ANKARA
Ankara’da diş hekimleri Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Diş hekimleri tükeniyor, sağlık sistemi çöküyor” pankartı açılan açıklamada, sık sık “Köle değil, diş hekimiyiz” ve “Fazla çalışma, angaryaya son” sloganları atıldı.
Tükenmişlikten hizmet üretemez hale geldiklerini söyleyen SES Ankara Şube Eşbaşkanı İbrahim Kara, “İnsanca yaşam güvenceli gelecek için alanlardayız” dedi. Sağlıkta dönüşüm programının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına yönelik etkilerini derinden yaşadıklarını kaydeden Kara, “Sağlık emekçisi ve halkı karşı karşıya getiren bu sistemde en çok zarar görenlerin başında ağız ve diş sağlığı alanında çalışan kamu emekçileri gelmektedir” şeklinde konuştu.
ANTALYA
Sağlık emekçileri SES Antalya Şubesinin çağrısıyla Meltem Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde toplandı. Eylemde konuşan şube eşbaşkanı Şükran İçöz, ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilen tüm kamu sağlık kurumlarında çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm bulunmasını, aksi takdirde fiili meşru eylemlerini artırarak devam ettireceklerini belirtti.
BURSA
Diş hekimleri, çalışma koşulları ve özlük haklarının düzeltilmesi için bugün iş bırakarak Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı.
Ağır çalışma, düşük ücret, sağlıkta şiddet ve özlük haklarındaki yetersizlik nedeniyle kamuda çalışan diş hekimleri bugün bir gün süreyle iş bıraktı. Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde yapılan açıklamayı SES Bursa Şubesi Eş Başkanı Alican Özden okudu.
Sağlıkta dönüşüm programının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına yönelik etkilerini günümüzde çok daha derinden yaşamaktayız diyen Özden, “Ekonomik dar boğaz gerekçe gösterilerek tasarrufun öncelikle kamudan ve kamusal hizmet veren emekçilerden başlanarak yapılması sadece özlük ve mali haklarımızı değil nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetini de etkilemektedir. Sağlık emekçisi ve halkı karşı karşıya getiren bu sistemde en çok zarar görenlerin başında ağız ve diş sağlığı alanında çalışan kamu emekçileri gelmektedir. Yüksek MHRS sayıları, kısıtlı süreler, eksik istihdam, sağlıksız ve güvenli olmayan birimler, düşük ücretler, tükenmişlik ile ağız ve diş sağlığı birimlerinde artık hizmet üretemez durumdayız” dedi.
İZMİR
İş bırakan dişhekimleri İzmir Sağlık Platformu çağrısıyla İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sık sık “Ek ödeme değil tek ödeme”, “Angarya çalışmak istemiyoruz”, “Sağlık haktır satılamaz” sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini Hekim Birliği Sendikası adına Diş Hekimi Cafer Doğan, SES 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Başak Edge Gürkan, ve Genel Sağlık-İş Bülent Arslan okudu.
Sağlıkta dönüşüm programının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına yönelik etkilerinin günümüzde çok daha derinden hissedildiği belirtilen açıklamada, “Ekonomik dar boğaz gerekçe gösterilerek tasarrufun öncelikle kamudan ve kamusal hizmet veren emekçilerden başlanarak yapılması sadece özlük ve mali haklarımızı değil nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetini de etkilemektedir. Sağlık emekçisi ve halkı karşı karşıya getiren bu sistemde en çok zarar görenlerin başında ağız ve diş sağlığı alanında çalışan kamu emekçileri gelmektedir” denildi.
DENİZLİ
Denizli’de görev yapan kamu diş hekimleri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özlük haklarının düzenlenmesi talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Greve giden hekimler, Denizli İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Hekim Birliği Sendikası Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Sendika Temsilcisi Diş Hekimi Ahmet Yavuz Özkaya okudu.
“İşimizi aşkla yapmak için 14 Şubat’ta iş bırakıyoruz!”
Diş hekimleri, Kamu Diş Hekimleri Derneği’nin (KADHED) çağrısıyla alınan eylem kararını uygulamaya koyduklarını belirtti. Hekim Birliği Sendikası adına konuşan Özkaya, mesleklerini sürdüremez hale geldiklerini ve sorunlarının her geçen gün arttığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmak için çabalıyoruz, ancak mevcut çalışma koşulları bizi tükenme noktasına getirdi. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”
UŞAK
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM), Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri (ADSH) ve devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri, artan iş yükü ve çözülmeyen mesleki sorunlara dikkat çekmek amacıyla 14 Şubat 2025’te Uşak’ta da Diş Hekimleri iş bıraktı.
Uşak Hekim Birliği Sendikası yapmış olduğu basın açıklamasında, “Türkiye genelinde kamuya bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM), Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri (ADSH) ve devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri, artan iş yükü ve çözülmeyen mesleki sorunlara dikkat çekmek amacıyla 14 Şubat 2025’te iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
TRABZON
Trabzon’da da yapılan iş bırakma eylemi dolayasıyla 6 sendika ortak bir basın açıklaması yaptı.
Hekimsen, Hekim Birligi, Tabipsen, SES, Genel Sağlık-İş, Genç Sağlık-Sen sendikaları ile Türkiye genelinde yapılan iş bırakma eylemi dolayasıyla bugün Trabzon Diş Hastanesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.
SAMSUN
Samsun – Samsun’da diş hekimleri Sağlık İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaparak çalışma koşullarının düzeltilmesini insanca çalışma koşullarında çalışmak istediklerini dile getirdiler saat 12’de İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına Hekim Birliği Sendikası, Kamu Diş Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), ortaklaşa gerçekleştirdiler açıklamaya Kamu İş, KESK, HÜRSEN ve emekten yana siyasi parti ve derneklerin temsilcileri de katılarak destek verdi.
“Kamu diş hekimleri ve hizmetleri adına buradayız”
Açıklamayı okuyan Kamu Diş Hekimleri Derneği Başkanı Necat Yeni kamu diş hekimlerinin talebini karşılayan ve böylece ülke tarihinde diş hizmetleri ve hekimleri için bir ilke imza atan konfederasyon, dernek ve sendikalara teşekkür ederek; “Buradayız çünkü halkımızı gercekten düşünüyoruz…. Bugün Kamu diş hizmetlerinin nitelik ve niceliğini arttırmak için buradayız… Diş hekimleri hastalarına yeterli zaman ayıramıyor, bunun anlaşılması ve düzeltilmesi için buradayız… Diş hekimleri ağız diş teknikeri ya da dental asistanı olmadan çalışıyor ki bu halk sağlığı için büyük tehlikedir. Bunun düzeltilmesi için buradayız… Topluma hiçbir yararı olmayan vardiya, mesai kaydırma gibi uygulamaların, aile yapısına da toplum yararına da aykırı olduğunu vurgulamak için buradayız… Diş hekimleri ve sağlık emekçileri performans baskısı altında yoksulluk sınırında maaş alıyor. Bunun hiç kimseye faydası olmadığını anlatmak için buradayız…Şiddeti engellemek için herhangi bir idari tedbirin olmadığını, sağlıkta şiddetin tüm topluma karşı işlenmiş bir suç olduğunu vurgulamak için buradayız” dedi
Talepler
- “MHRS sayıları düşürülmeli, hekimin nitelikli tedaviler üreteceği zaman dilimleri ayarlanmalıdır.
- Kamu diş hekiminin gasp edilen emeği olan dağıtım oranları tekrar yüzde 36 düzeyinde yapılmalıdır.
- Halkın ağız ve diş sağlığına ulaşması için kamuda yeterli hekim ve ağız diş sağlığı teknikeri istihdamı sağlanmalıdır. Diş hekimliğinde 4 el kuralı uygulanmalıdır.
- Diş hekimlerinin ve ağız ve diş sağlığı çalışanlarının emeklerinin karşılığını alabildiği bir ücret politikası izlenmeli, teşvik ve temel ödemede katsayı düzenlemesi revize edilmeli, emeklilikte de insani şartlarda yaşanabilecek düzenlemeler yapılmalıdır.
- Özlük hakları güvence altına alınmalı, çalışma barışı sağlanmalıdır.
- Aşırı iş yükü ve performans baskısı; ağız sağlığı hizmetinin her basamağında gerekli istihdam sağlanarak giderilmelidir. Mobbing ve angaryalar son bulmalıdır.
- Sağlıkta şiddetin önüne geçecek yasalar çıkarılmalı ve etkin şekilde uygulanmalıdır.
- Sağlık politikaları belirlenirken biz sağlık emekçilerinin görüşleri alınmalı, mesleki bağımsızlığımız korunmalıdır.”