Kolombiya’da, geçinmekte zorlanan halkın durumunu daha da kötüleştireceği yönünde eleştirilere neden olan “vergi reformu” kitlesel protestolar sonucu geri çekildi
Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, ülke genelinde dört gün süren protestoların ardından tartışmalı “vergi reformu” yasasını geri çektiğini açıkladı.
Yasaya karşı çıkan on binlerce protestocu, sendikaların öncülüğünde düzenlenen eylemlerde, vergi reformunun en çok, pandemi nedeniyle halihazırda geçim sıkıntısı yaşayan en yoksul kişileri etkileyeceğini vurguluyordu.
Protestolara orta sınıf Kolombiyalıların yanı sıra yerli halklar da katılmıştı.
Televizyonlardan halka seslenen Duque, hükümetin yeni bir vergi yasası için diğer partilerle görüşüp mutabakat arayacağını söyledi.
BBC Türkçe’nin haberine göre bu açıklamaya kadar Duque, Covid-19 salgınının ekonomik etkileri nedeniyle bir ‘vergi reformu’nun kaçınılmaz olduğunu savunuyordu.
Duque açıklamasında, “Zaman birlikte çalışma zamanı. Bir mutabakat sağlamamız lazım. Ürün ve hizmetlerde KDV artışı olmayacak” ifadelerini kullandı.
Kolombiya’da gayrisafi yurtiçi hasıla geçen yıl yüzde 6,8 azaldı. Bu, ülkede son 50 yıldaki en büyük ekonomik krize yol açtı. Pandeminin bir diğer etkisi de işsizliğin artması oldu.
Vergi reformu yasasında aylık 656 dolardan (5350 TL) fazla geliri olanların ödeyeceği verginin artırılması öngörülüyordu.
Söz konusu yasayla bireylere sağlanan bazı istisnaların kaldırılmasının yanı sıra KDV artışı da planlanıyordu.
Bu adımların geçinmekte zorlanan halkın durumunu daha da kötüleştireceğini savunan çok sayıda Kolombiyalı ise planları eleştiriyordu.